SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija v prvem četrtletju dosegla 9,3-odstotno rast izvoza

0,32

termometer

Luka Koper
Foto: STA

Slovenija je v prvem četrtletju letos izvozila za 7,5 milijarde evrov blaga oz. 9,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, uvozila pa za 7,3 milijarde evrov oz. devet odstotkov več. Marčni izvoz je bil v medletni primerjavi za 5,4 odstotka višji in znašal 2,7 milijarde evrov, uvoz pa se je povečal za 4,6 odstotka, na 2,6 milijarde evrov.

Presežek v blagovni menjavi s tujino je v prvih treh mesecih letošnjega leta znašal 155,1 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 102,1-odstotna, je danes sporočil državni statistični urad.

Marca, ko sta bili vrednosti izvoza in uvoza višji tudi od povprečnih mesečnih vrednosti v lanskem letu, je bila pokritost uvoza z izvozom 105-odstotna, presežek v blagovni menjavi s tujino pa je znašal 130,6 milijona evrov in je bil do zdaj v letu 2018 najvišji. Največji del tega presežka je bil dosežen v trgovanju z državami nečlanicami EU, znašal je 98,6 milijona evrov.

Zvišana vrednost blaga, izvoženega iz EU

S trgovanjem z državami članicami EU je Slovenija marca ustvarila 76,5 odstotka vsega izvoza in 78,7 odstotka vsega uvoza. Vrednost blaga, izvoženega v članice EU, je bila 2,1 milijarde evrov, kar je za 5,7 odstotka več kot marca lani, vrednost uvoza iz teh držav pa je znašala 2,1 milijarde evrov oz. 1,5 odstotka več.

Vrednost blaga, izvoženega v države nečlanice EU, je bila marca 642,6 milijona evrov oz. 4,4 odstotka več kot leto prej, vrednost uvoza iz teh držav pa je znašala 554,8 milijona evrov, kar je 17,9 odstotka več kot marca lani.

Slovenija povečala tudi uvoz

V prvih treh mesecih skupaj je slovenski izvoz blaga v članice EU dosegel 5,8 milijarde evrov in bil za 9,7 odstotka večji kot pred letom dni, uvoz iz teh držav pa se je povečal za 5,7 odstotka, na 5,7 milijarde evrov. V države nečlanice EU je Slovenija v prvih treh mesecih izvozila za 1,7 milijarde evrov blaga oz. 8,1 odstotka več kot leto prej, uvozila pa ga je za 1,6 milijarde evrov oz. za 23,5 odstotka več.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin