Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 3. 2018,
15.41

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

Natisni članek

Franjo Bobinac stavka Gorenje

Petek, 9. 3. 2018, 15.41

6 let, 1 mesec

Stavke v Gorenju ne bo: sindikat in uprava sta se dogovorila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

Uprava Gorenja in sindikat Skei sta dosegla sporazum o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe, zato je sindikat za 14. marec preklical napovedano opozorilno stavko. Sporazum predvideva, da se bosta obe strani znova pogajali, nova podjetniška kolektivna pogodba pa mora biti usklajena do 20. aprila. 

Velenjski proizvajalec bele tehnike Gorenje je prek spletnih strani ljubljanske borze sporočil, da je uprava danes v dogovoru s sindikatom preklicala odpoved podjetniške kolektivne pogodbe, sindikat pa napovedano dveurno opozorilno stavko. 

''Čeprav je bila odpoved kolektivne pogodbe povsem zakonita in legitimna, smo pripravljeni stopiti korak nazaj, če enako stori tudi sindikat, da tako ne zagotovimo le nadaljevanja pogajanj o novi kolektivni pogodbi, temveč tudi njihov čimprejšnji zaključek," je ob tem povedal predsednik uprave družbe Franjo Bobinac.

Franjo Bobinac, Gorenje | Foto: STA , Foto: STA , Kot je dodal prvi mož Gorenja, je odprtih le še nekaj vprašanj, zato so prepričani, da jih lahko rešijo v mesecu dni in "tako zagotovimo družbi Gorenje in njenim zaposlenim sodobno in uravnoteženo kolektivno pogodbo, ki bo ustrezala času in razmeram na trgu, zaposlenim pa zagotovila socialno varnost".

Predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba pa je povedal, da v sindikatu menijo, da se je uprava odločila pravilno, zato so se tudi sami pripravljeni vrniti k pogajanjem. "Vsekakor pa bomo v nadaljevanju pogajanj v največji mogoči meri zastopali interese delavcev. V začetku prihodnjega tedna jim bomo na zborih delavcev tudi predstavili novo situacijo,'' je dodal.  

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po oceni vodstva podjetja ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen privoliti v skrajšanje dopusta le za dva dni. Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat Skei za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah, piše STA.

Velenjski proizvajalec bele tehnike je sicer prisoten v 90 državah po svetu, lani pa so imeli nekaj več kot 11 tisoč zaposlenih.

Gorenje lani z občutno nižjo prodajo v Nemčiji

Gorenje je lani občutno manj prodalo na svojem največjem trgu, v Nemčiji, kar se je odrazilo pri rezultatu poslovanja. Skupina Gorenje je ustvarila 21,7 milijona evrov dobička iz poslovanja, potem ko je bil predlani po popravljenih podatkih pri 33,2 milijona evrov.

Nižji je bil tudi čisti dobiček. Ta se je ustavil pri 1,3 milijona evrov, kar je 7,1 milijona evrov manj kot v letu 2016 in manj od načrtovanega. Gorenje je na ravni skupine lani ustvarilo 1,31 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 4,1 odstotka več kot leto prej in skladno z načrtovano prodajo.

Kot je v danes objavljenem revidiranem poročilu o poslovanju skupine Gorenje v letu 2017 zapisal predsednik uprave Franjo Bobinac, so morali na nemškem trgu, kjer je prodaja močno zanihala, spremeniti poslovni model v smeri krepitve vgradnih in prestižnih naprav ter prodaje prek specializiranih trgovskih verig, kjer je mogoče bolje uveljaviti prodajo inovativnih naprav.

V Vzhodni Evropi in na zunajevropskih trgih pa je Gorenje po njegovih pojasnilih še naprej raslo. Najbolj so k rasti pripomogli višji prihodki od prodaje v Rusiji, Ukrajini, na Nizozemskem, Bližnjem in Daljnem vzhodu ter trgih ZDA in Avstralije.

Bobinac je tudi opozoril, da so lani precej poskočile globalne cene jeklene pločevine in plastičnih granulatov, ključnih surovin za proizvodnjo Gorenja, nekoliko višji pa so bili tudi stroški dela, predvsem zaradi povečanje števila zaposlenih v obdobju visoke ravni naročil. STA

Ne spreglejte