Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
11.14

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Deutsche Bank rekord izguba

Četrtek, 8. 10. 2015, 11.14

5 let

Šok: Deutsche Bank napovedala rekordno izgubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemška Deutsche Bank je za tretje četrtletje napovedala 6,2 milijarde evrov rekordne čiste izgube. Delničarji bi za letošnje leto lahko ostali brez dividend, zaposleni pa brez nagrad.

Banka je novico objavila v sredo zvečer in šokirala finančne trge, saj so analitiki banki napovedovali okoli milijardni dobiček. Tako velikega minusa ni ustvarjala niti na vrhuncu finančne krize. Za prvih devet mesecev banka računa na 4,8 milijarde evrov izgube.

Za pričakovano izgubo v tretjem četrtletju so krivi obsežni odpisi, ki naj bi dosegli 5,8 milijarde evrov. Manjši je tudi pričakovani izkupiček za hčerinsko banko Postbank, ki jo namerava Deutsche Bank v prihodnjem letu prodati.

Številne (pravne) težave Banka je tudi oblikovala za 1,2 milijarde evrov rezervacij za pokritje morebitnih stroškov iz naslova pravnih postopkov. Švicarski organi Deutsche Bank med drugim preiskujejo zaradi domnevnega dogovarjanja o cenah žlahtnih kovin na finančnih trgih, prav tako je vpletena v škandal prirejanja vrednosti liborja.

Za 600 milijonov evrov nižja je tudi ocenjena vrednost skoraj 20-odstotnega deleža banke v kitajski banki Hua Xia. Deutsche Bank je ob tem presodila, da ta njena naložba ni več strateška, kar potrjuje govorice, da bi lahko kitajsko naložbo kmalu prodala.

Skupno gre torej za 7,6 milijarde evrov dodatnih obremenitev.

Napovedano množično odpuščanje Največja nemška banka je ob razkritju poudarila, da bo prisiljena zmanjšati ali celo v celoti ukiniti dividende za letošnje leto. To bi za banko lahko pomenilo prvo leto brez dividende od 50. let prejšnjega stoletja.

Prav tako bi lahko posledice čutili zaposleni. Novi prvi mož banke John Cryan, ki je položaj prevzel julija, jim je sporočil, da odločitve o bonusih za zdaj še ni. Britanec je med drugim napovedal zmanjševanje stroškov, po neuradnih govoricah naj bi načrtoval zmanjšanje števila zaposlenih za 23 tisoč oziroma skoraj za četrtino.

Ne spreglejte