SiolNET. Posel danes Novice
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče: Luka Koper je ravnala nezakonito

0,50

termometer

Luka Koper |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Po večletnih opozorilih, da je poslovni model t. i. izvajalcev pristaniških storitev (IPS) v koprskem pristanišču nezakonit, je temu zdaj pritrdilo še delovno sodišče, ki je presodilo, da so bili "zunanji" delavci dejansko v delovnem razmerju z Luko Koper, poroča RTV Slovenija.

Luka Koper Posel danes Ogromen padec dobička Luke Koper

Za tožbo se je odločilo več nekdanjih zaposlenih pri IPS, ki so po lanskem preoblikovanju modela zaposlovanja v koprskem pristanišču ostali brez zaposlitve. Kot je za RTV Slovenija dejal njihov pravni zastopnik Marko Blatnik, je koprsko sodišče dalo jasno zahtevo po spoštovanju delovnopravne zakonodaje pri izvajanju gospodarske dejavnosti.

Kontejnerski žerjav STS - Luka Koper Novice V Koper prihaja ladja z okuženimi člani posadke #video

Upravičeni so do izplačila razlik v plači

Sodišče je tožnikom ugodilo v zahtevi, da se jim omogoči nadaljevanja dela v Luki Koper pod enakimi pogoji kot drugim zaposlenim luškim delavcem. Na podlagi delovnega razmerja je tako sodišče nekdanje delavce IPS-ov izenačilo kot luške delavce, kar pomeni, da so zaposleni upravičeni do izplačila razlik v plači, prijave v vsa zavarovanja, vpisa delovne dobe in še drugih pravic. 

Kot pravijo v Luki Koper, sodbo za zdaj še preučujejo. Glede pritožbe se bodo odločili v roku, ki ga imajo na razpolago. Kar zadeva ocene višine sredstev, ki jih bodo morali v primeru pravnomočnih sodb nameniti za poplačila razlik v plačah in prispevkih, v Luki Koper informacij ne dajejo. Pojasnili so zgolj to, da ima družba za obveznosti iz naslova pravnih obvez vsako leto rezervirana sredstva, o čemer poroča tudi v letnih poročilih, še piše RTV Slovenija.

2423 Novice Nova velika pridobitev v Luki Koper #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin