Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
20. 2. 2019,
15.44

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

SmartNinja startup digizgodbe Slovenija zna Slovenija zna

Sreda, 20. 2. 2019, 15.44

4 leta, 4 mesece

Slovenija zna!

Slovensko podjetje se po Evropi širi s svetlobno hitrostjo: kaj delajo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

SmartNinja | Fotografija z enega od tečajev programiranja, ki ga organizirajo v podjetju SmartNinja.  | Foto SmartNinja

Fotografija z enega od tečajev programiranja, ki ga organizirajo v podjetju SmartNinja.

Foto: SmartNinja

Pred leti si je mlad slovenski profesionalni nogometaš koleno poškodoval tako hudo, da je moral predčasno končati nogometno kariero. Sprva se mu je svet obrnil na glavo, nato pa je novo poslanstvo našel v računalniškem programiranju in kasneje tudi dobil zaposlitev v znanem tehnološkem podjetju. Ključno vlogo v tej zgodbi o uspehu so imeli pri slovenskem startupu SmartNinja, ki s tečaji programiranja in drugih računalniških veščin kali nove kadre za poklice prihodnosti. 

Prepoznavni logotip podjetja SmartNinja. Ime podjetja sicer pomeni "pametni nindža".  | Foto: SmartNinja Prepoznavni logotip podjetja SmartNinja. Ime podjetja sicer pomeni "pametni nindža". Foto: SmartNinja

Kaj je SmartNinja? 

SmartNinja deluje podobno kot šole tujih jezikov, le da se udeleženci tečajev namesto angleščine ali kitajščine učijo računalniškega programiranja oziroma programskih jezikov, pojasnjujeta soustanovitelja podjetja SmartNinja Miha Fabjan in Matej Ramuta.

"Tuji jeziki so namenjeni temu, da se lažje pogovarjamo z ljudmi v tujini, programski jeziki pa so namenjeni preprostejši komunikaciji z računalnikom - prek programskega jezika računalniku povemo, kaj bi radi od njega," razložita.

Znanje programiranja po mnenju vodstva podjetja SmartNinja počasi postaja ključno ne le zgolj za programerje, temveč tudi za osebe, ki so v podjetjih v stiku s programerji, kot so vodje projektov, zaposleni v marketingu, kadroviki. Številni poklici namreč že zdaj, še toliko bolj pa bo to poudarjeno v prihodnosti, zahtevajo znanje komuniciranja z računalniki, ti pa so tako rekoč vseprisotni. Na fotografiji Matej Ramuta, eden od ustanoviteljev podjetja SmartNinja. | Foto: Facebook / Smart Ninja Znanje programiranja po mnenju vodstva podjetja SmartNinja počasi postaja ključno ne le zgolj za programerje, temveč tudi za osebe, ki so v podjetjih v stiku s programerji, kot so vodje projektov, zaposleni v marketingu, kadroviki. Številni poklici namreč že zdaj, še toliko bolj pa bo to poudarjeno v prihodnosti, zahtevajo znanje komuniciranja z računalniki, ti pa so tako rekoč vseprisotni. Na fotografiji Matej Ramuta, eden od ustanoviteljev podjetja SmartNinja. Foto: Facebook / Smart Ninja

Novice Tiha gostilniška revolucija v Sloveniji

Presenečeni, koliko Slovencev je zanimal tečaj programiranja za začetnike

Začetki zgodbe o SmartNinji segajo v leto 2014, ko so v sklopu podjetniškega pospeševalnika v Novem mestu organizirali poletno šolo programiranja. Doživeli so presenečenje, saj se tečaja niso udeležili le "lokalci", temveč so se nanj prijavili posamezniki iz vse Slovenije. 

"Nekateri so na tečaj prišli zato, ker so želeli narediti prvi korak proti karieri programerja. Drugi so želeli programerje bolje razumeti, saj so bili v svojih službah z njimi redno v stikih," sta pojasnila Fabjan in Ramuta.

Rojstvo SmartNinje je tudi kritika slovenskega šolskega sistema

"S tem, ko dajemo ljudem priložnost razvijati svojo nadarjenost na tehnološkem področju, nekako popravljamo pomanjkljivosti tradicionalnega šolskega sistema." Na fotografiji Miha Fabjan, direktor podjetja SmartNinja.   | Foto: SmartNinja "S tem, ko dajemo ljudem priložnost razvijati svojo nadarjenost na tehnološkem področju, nekako popravljamo pomanjkljivosti tradicionalnega šolskega sistema." Na fotografiji Miha Fabjan, direktor podjetja SmartNinja.   Foto: SmartNinja

Podjetje SmartNinja je bilo ustanovljeno leta 2015 s poslanstvom, da ljudem pomagajo do znanja ter veščin na področju računalništva in tehnologije, ki jim lahko olajšajo opravljanje trenutnega poklica ali pa jim odprejo novo karierno pot. 

Soustanovitelja podjetja sta tudi poudarila, da v SmartNinji verjamejo, da se v marsikaterem posamezniku skriva talent za programiranje oziroma katero drugo področje informacijske tehnologije, ki pa ga slovenskemu šolskemu sistemu ni uspelo prepoznati oziroma ustrezno razviti.

Lebdeči gramofon
Novice Startup s pol milijona evrov za slovenske banke še vedno tvegano podjetje

Kaj vse se lahko naučimo pri SmartNinji?

"Naš najbolj priljubljen tečaj je Web development 1, ki je primeren za popolne začetnike v svetu programiranja, saj ne zahteva nobenega predznanja. Po koncu tečaja znajo udeleženci narediti čisto svojo spletno stran oziroma spletno aplikacijo, ki vključuje tako tako imenovani front-end, to je videz strani ali aplikacije, kot back-end, to je programska koda, ki se izvaja v ozadju spletne aplikacije," pojasnjujejo v podjetju SmartNinja.

Aktualni tečaji, ki jih izvajajo pri SmartNinji. | Foto: Matic Tomšič Aktualni tečaji, ki jih izvajajo pri SmartNinji. Foto: Matic Tomšič

Web development 1 je priljubljen tudi zato, ker se tečajniki hkrati naučijo določenih principov programiranja, ki so enaki pri vseh programskih jezikih in se jih lahko uporabi za razvoj spletnih strani, mobilnih in računalniških aplikacij ter tudi pri programiranju mikrokrmilnikov.

Prevent&Deloza
Novice Slovenska inovacija, ki si jo želi tudi ameriška policija

Zgodbe o uspehu: nogometaš, računovodja, vsi tisti, ki imajo težave pri iskanju zaposlitve

Pri SmartNinji bi lahko našteli mnogo primerov posameznikov, ki so po koncu srednje šole začeli študirati na eni od družboslovnih fakultet in nato naleteli na težave pri iskanju zaposlitve. Nato so se udeležili tečajev SmartNinje in odkrili, da imajo tehniške talente. Marsikdo je zamenjal kariero in se podal v programerske vode. 

Udeleženci tečajev podjetja SmartNinja prihajajo z zelo različnih področij življenja in iz različnih demografskih skupin, vendar pa prevladujejo osebe, ki še iščejo svojo pravo karierno pot. Večinoma so tik pred koncem študija ali pa so ga že končali in se soočajo z realnostjo trga dela, pojasnjujeta ustanovitelja SmartNinje. | Foto: SmartNinja Udeleženci tečajev podjetja SmartNinja prihajajo z zelo različnih področij življenja in iz različnih demografskih skupin, vendar pa prevladujejo osebe, ki še iščejo svojo pravo karierno pot. Večinoma so tik pred koncem študija ali pa so ga že končali in se soočajo z realnostjo trga dela, pojasnjujeta ustanovitelja SmartNinje. Foto: SmartNinja

Izpostavili so dve zgodbi o uspehu, ki še posebej izstopata.

Prva je zgodba nekdanjega slovenskega nogometaša Iztoka, ki je igral za prvoligaša iz Celja. Pri 23 letih si je koleno poškodoval tako hudo, da je bilo njegove nogometne kariere konec. Med iskanjem nove poklicne poti se je udeležil tečaja SmartNinje in ugotovil, da mu gre programiranje precej dobro. Danes dela kot poslovni analitik v tehnološkem podjetju PovioLabs. 

V drugi zgodbi nastopa tečajnik, ki je bil po poklicu računovodja v lastnem računovodskem servisu. Čeprav je bil najstarejši udeleženec tečaja in ni programiral še nikoli, je gladko prekosil vse preostale. Tečaja se je udeležil zato, ker so ga stranke pogosto spraševale, ali pozna koga, ki bi jim lahko postavil spletno stran. Danes jim poleg računovodske ponuja tudi to storitev. 

SportyCo
Novice Slovensko podjetje na dresih katalonskega kluba

Od začetka so bili odločeni, da ne bo ostalo samo pri Sloveniji: "Nismo čakali na priložnost od zunaj, ampak smo si jo ustvarili sami"

V vsaki evropski enoti SmartNinja so zaposlene od dve do tri osebe, pogodbeno pa sodelujejo z več kot 50 inštruktorji, ki vodijo tečaje. Inštruktorji imajo večinoma redne zaposlitve v tehnološki industriji, programiranje pa poučujejo v popoldanskem času. Na fotografiji je 14 lokacij po Evropi, kjer potekajo tečaji programiranja pod okriljem podjetja oziroma franšiz SmartNinja. | Foto: SmartNinja V vsaki evropski enoti SmartNinja so zaposlene od dve do tri osebe, pogodbeno pa sodelujejo z več kot 50 inštruktorji, ki vodijo tečaje. Inštruktorji imajo večinoma redne zaposlitve v tehnološki industriji, programiranje pa poučujejo v popoldanskem času. Na fotografiji je 14 lokacij po Evropi, kjer potekajo tečaji programiranja pod okriljem podjetja oziroma franšiz SmartNinja. Foto: SmartNinja

Ustanovitelja SmartNinje sta bila od samega začetka odločena, da bo podjetje zgradilo globalno zgodbo, pojasnjujeta. 

Po prvem letu delovanja v Sloveniji so odprli hčerinsko podjetje na Dunaju v Avstriji, kjer ponujajo enake tečaje kot v domovini, le da potekajo v nemškem jeziku. 

Konec leta 2016 so začeli preizkušati tudi franšizni poslovni model in za zdaj vse kaže na to, da je bila odločitev zanj pravilna. Ob dveh lastnih enotah, torej slovenski in avstrijski, imajo po Evropi danes že dvanajst franšiz.

Širitev bodo s predvidoma desetimi novimi franšizami stopnjevali tudi letos. Ena od takojšnjih prioritet je odprtje prve franšize v Združenih državah Amerike. 

Redstart
Novice Slovenska inovacija v farmacevtski industriji navdušila Američane

Kaj bi svetovali Slovencu, ki meni, da ima dobro idejo, ne ve pa, kako bi se podal na podjetniško pot?

Podjetniška pot je lahko dolga in strma, opozarjajo v podjetju SmartNinja. "Marsikdo, ki podjetništva ne pozna, si predstavlja, da je ustanovitev podjetja način, da na hitro obogatiš, a preprosto ni tako. Velika nagrada ponavadi pride šele po več kot desetih letih dela, pa še to ni zagotovljeno," poudarjajo. V začetku meseca so pri SmartNinji sicer praznovali četrti rojstni dan, ves dobiček, če ga ustvarijo, pa še vedno ostaja v podjetju in je namenjen nadaljnjemu razvoju storitev. Na fotografiji del ekipe podjetja SmartNinja na računalniški konferenci WeAreDevelopers v Avstriji.  | Foto: Facebook / Smart Ninja Podjetniška pot je lahko dolga in strma, opozarjajo v podjetju SmartNinja. "Marsikdo, ki podjetništva ne pozna, si predstavlja, da je ustanovitev podjetja način, da na hitro obogatiš, a preprosto ni tako. Velika nagrada ponavadi pride šele po več kot desetih letih dela, pa še to ni zagotovljeno," poudarjajo. V začetku meseca so pri SmartNinji sicer praznovali četrti rojstni dan, ves dobiček, če ga ustvarijo, pa še vedno ostaja v podjetju in je namenjen nadaljnjemu razvoju storitev. Na fotografiji del ekipe podjetja SmartNinja na računalniški konferenci WeAreDevelopers v Avstriji.  Foto: Facebook / Smart Ninja

"Čim prej naj svojo idejo preizkusi v praksi. Dokler ne najdeš prvega kupca, je ideja samo ideja, ne poslovna ideja. Čim prej se je torej treba lotiti prodaje. Ljudje se prepogosto zaplezajo v različnih teorijah in preučevanju zakonodaje, posledica tega pa je nepotrebna blokada pri razvoju poslovne ideje. Včasih je treba malce manj razmišljati in prej iti v akcijo.

V Sloveniji imamo tudi precej iniciativ, ki pomagajo posameznikom s poslovnimi idejami in učijo tako imenovani lean oziroma vitek pristop k razvoju idej. Poiščite jih in se nanje obrnite za pomoč. Tudi mi smo se." 

V rubriki Slovenija zna! bomo predstavljali zgodbe uspešnih in perspektivnih slovenskih podjetnikov. Če poznate koga, ki si zaradi uspeha doma ali v tujini, izvirne poslovne ideje ali pa zgolj velike delovne vneme zasluži izpostavitev v našem mediju, nam predlog pošljite na e-poštni naslov matic.tomsic@tsmedia.si ali pa na urednik@tsmedia.si

Preberite tudi:

Dodo Pizza
Novice V Slovenijo prihaja uspešna veriga picerij: kaj je njena posebnost?
Beeping
Novice Slovenski start-up leta je podjetje, ki služi s čiščenjem
Jan Štefe Tim Potočnik Eurosender
Novice Vodilna platforma za spletno rezervacijo pošiljk v Evropi je plod dela Slovencev #intervju
Novice Konec poti za eno najpomembnejših blagovnih znamk vseh časov
Laurene Powell Jobs
Novice Ena najbogatejših Zemljank: vsi poznajo njen priimek, kaj pa njo?
Ne spreglejte