SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija pogorela na evropskem sodišču. Elan mora vrniti državne milijone.

0

termometer

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo tožbo Slovenije, s katero je izpodbijala odločbo Evropske komisije, po kateri bi moral Elan vrniti 10 milijonov evrov državne pomoči iz leta 2008.

Slovenija po odločitvi sodišča nosi tudi vse stroške postopka.

Slovenija je proti Evropski komisiji novembra 2012 vložila tožbo, v kateri je predlagala je tudi začasno odredbo za zadržanje izvršitve sklepa komisije. Iz razsodbe, ki je bila v četrtek objavljena na spletnih straneh sodišča, pa je razvidno, da je sodišče tožbo zavrnilo, Sloveniji pa naložilo tudi stroške postopka, vključno s stroški postopka za izdajo začasne odredbe.

Prva dokapitalizacija iz leta 2007 ne predstavlja državne pomoči Evropska komisija je namreč na podlagi pritožbe nemškega proizvajalca smuči Marker Volkel International izvedla postopek presoje dokapitalizacij Elana v letih 2007 in 2008 - vsake v višini 10 milijonov evrov. Ugotovila je, da je pomoč selektivna in da dejavnost vpliva na trgovino med državami članicami, zato se je pri presoji osredotočila na ekonomsko prednost in pripisljivost državi.

Odločila je, da prva dokapitalizacija iz leta 2007 ne predstavlja državne pomoči, ker je bila izpeljana po principu zasebnega vlagatelja. Druga dokapitalizacija Elana iz leta 2008 pa po ugotovitvah Evropske komisije ni sledila principu zasebnega vlagatelja in tudi ni skladna s pravili za reševanje in prestrukturiranje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin