Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
19.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

vlada Dušan Mramor Štore

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 19.43

6 let, 7 mesecev

Slovenija bo podržavila podjetje za proizvodnjo valjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Dušan Mramor | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Vlada je sprejela ponudbo Gorenjske banke in banke Sberbank za odkup terjatve Republike Slovenije do družbe Valji, ki znaša skoraj 800 tisoč evrov.

Vlada je pooblastila ministra za finance Dušana Mramorja za podpis pogodbe o odstopu terjatev in stranskega dogovora k pogodbi o odstopu terjatev do družbe za proizvodnjo valjev in ulitko, v višini 798.998,25 evrov.

"Terjatev Republike Slovenije do družbe Valji d. o. o. izhaja iz unovčenega jamstva Republike Slovenije na podlagi pogodbe o jamstvu, ki ju je družba prejela na podlagi zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije in znaša na dan 30. 4. 2016 skupaj 1.597.996,49 evrov," piše na spletni strani vlade.

"Stečaj družbe bi bil neugoden za regijo in Slovenijo"

Družba je zaradi splošne gospodarske krize in poglobljene slabe situacije v metalurško-železarski industriji v povezavi z upadom naročil prišla v likvidnostne težave, ki so jih poskušali rešiti finančni upniki (banke). "Zaradi neenakopravne obravnave upnikov je bil proces prestrukturiranja zaustavljen, banke so odpovedale kreditne pogodbe in dogovorile prodajo terjatev in s tem podjetja. Gorenjska banka d. d. in Sberbank banka d. d. sta podali ponudbo za odkup vseh terjatev s petdesetodstotnim popustom. Če do prodaje družbe ne pride, sledi stečaj, ki bi bil za regijo in Slovenijo neugoden, ker bi iz stečajnega postopka dobila minimalno poplačilo, zato se predlaga, da se ponudba teh dveh bank sprejme," so še zapisali.

Izguba in 19 milijonov evrov dolga

Prihodki družbe iz Štor so padli s 25 milijonov evrov v letu 2011 na 16 milijonov evrov v letu 2014. Družba je zaradi padca prihodkov v letu 2014 zabeležila izgubo v višini 670.301,00 evrov, konec avgusta leta 2015 pa je  izguba znašala 150.489,00 evrov. Družba je obremenjena tudi s preko 19 milijoni evrov dolga, v letu 2014 pa je poplačala le dobrih 917 tisoč evrov obresti.

Ocenjena tržna vrednost nepremičnin, na kateri so ločitvene pravice, znaša 8,3 milijona evrov, ocenjena likvidacijska vrednost pa tri milijone evrov.

Ne spreglejte