Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
17.02

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Ustavno sodišče vlada trgovci Petrol

Sreda, 17. 4. 2024, 17.02

1 mesec, 1 teden

Ustavno sodišče ne bo presojalo omejitve marž naftnih trgovcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Petrol, cisterna, Brnik | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Družba Petrol ni uspela s pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katerimi je vlada trgovcem z gorivi omejila marže. Ustavno sodišče je pobudo s sedmimi glasovi proti enemu zavrglo in pobudnico napotilo na tožbo za povrnitev premoženjske škode zoper državo.

Petrol je pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti treh uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov s predlogom za začasno zadržanje vložil decembra lani. Kot so takrat pojasnili, z njimi določena marža ne odraža realnih tržnih razmer in ne omogoča rentabilnega poslovanja, še posebej na manj gosto poseljenih območjih.

Izpodbijani člen prve uredbe ni veljal že v času vložitve pobude, a kot je presodilo ustavno sodišče, je brez dvoma v času svoje veljavnosti omejeval prodajno maržo za dizel in neosvinčeni motorni bencin ter v tem smislu posegal v pravni položaj pobudnice, ki je distributerka naftnih derivatov.

Z drugo izpodbijano uredbo je vlada najvišji dovoljeni marži za obe gorivi znižala in je medtem prav tako prenehala veljati, s tretjo pa ju je vnovič nekoliko zvišala. Ta uredba je v času odločanja ustavnega sodišča še vedno veljala, do danes pa jo je nadomestila uredba, s katero se je njena veljavnost podaljšala.

Ustavno sodišče praviloma presoja le veljavne predpise, so zapisali ustavni sodniki. Presoja pa o že izteklih se predpisih, kadar posledice njihove protiustavnosti oziroma nezakonitosti niso bile odpravljene, so dodali.

Če se kot neodpravljena posledica protiustavnosti oziroma nezakonitosti razumejo nižji prihodki, potem se lahko Petrol po njihovem mnenju posluži ustreznih sodnih postopkov. Pobudnica lahko zoper državo sproži odškodninski postopek, v katerem lahko izčrpa svoje očitke o protiustavnosti in nezakonitosti izpodbijanih določb uredb, piše v danes objavljenem sklepu ustavnega sodišča.

Ustavno sodniki zavrnili Petrolove pomisleke

Petrolove pomisleke, da so odškodninski postopki dolgotrajni, zahtevni in dragi, so ustavni sodniki zavrnili. Te navedbe izgubijo težo v luči dejstev, ki jih navaja sama pobudnica - da je velik, gospodarsko pomemben in uspešen poslovni subjekt, za katerega odškodninski postopek zagotovo ne pomeni pretežkega bremena, ki bi ga odvrnilo od zaščite ogroženih pravic in pravnih interesov, je zapisalo.

Za takšen sklep je glasovalo sedem ustavnih sodnikov, Rajko Knez je dal odklonilno ločeno mnenje, Rok Čeferin pa je bil pri odločanju o tej zadevi izločen.

Zoper odločitev vlade, da v prizadevanjih za znižanje inflacije zniža marže trgovcev z naftnimi derivati, je pobudo za oceno ustavnosti s predlogom za začasno zadržanje vložil tudi Mol Slovenija.

V Petrolu razočarani

V Petrolu so razočarani nad odločitvijo ustavnega sodišča. Uredbe so bile po mnenju družbe sprejete brez zadostne pravne podlage in brez izpolnjevanja pogojev nujnosti in sorazmernosti.

Uredbe po mnenju Petrola posegajo v ustavno varovane pravice, vključno s pravico do svobodne gospodarske pobude in pravico do zasebne lastnine. "Poleg tega je postopek sprejetja uredb potekal brez obravnave sveta za cene, ki ga zakonodaja predvideva kot ključnega udeleženca pri določanju ukrepov kontrole cen," so v odzivu na današnjo odločitev ustavnega sodišča zapisali v Petrolu.

V naftni družbi poudarjajo, so so bile leta 2023 uvedene marže na nekatere naftne derivate znižane na nezadostne ravni, ki ne odražajo realnih tržnih razmer in ne omogočajo pokrivanja stroškov, povezanih z distribucijo goriv in derivatov. "Takšne omejitve ogrožajo našo sposobnost za prilagajanje zahtevam evropskega programa Green Deal," so izpostavili.

V Petrolu bodo nadaljevali z iskanjem vseh pravnih možnosti, ki so jim na voljo, da zaščitijo poslovne interese skupine Petrol in njenih deležnikov ter nadaljevali s prizadevanji za energetsko tranzicijo, so napovedali. Korake bodo konkretizirali po natančni preučitvi in uskladitvi s strokovnimi službami.

Ne spreglejte