SiolNET. Posel danes Novice
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sklad Alfi prevzema upravljalski nadzor nad Tušem

0,85

termometer

Tuš |  | Foto: STA
Foto: STA

Sklad Alfi, ki je poleti z nakupom zadnjega dela terjatev Abanke postal več kot 80-odstotni lastnik vseh finančnih terjatev do skupine Tuš, prevzema tudi upravljalski nadzor nad trgovcem. V nekaj dneh bo po pisanju Financ namreč pravnomočno potrjena še druga pogodba o finančnem prestrukturiranju posojil v trgovsko-nepremičninski skupini Tuš.

Pogodbi o finančnem prestrukturiranju sta sicer dve - za Tuš nepremičnine, ki ima v lasti nepremičnine trgovca, in Engrotuš, trgovsko družbo, povzema STA.

Alfi bo postal lastnik približno polovice nepremičnin

V Tuš nepremičninah bo Alfi unovčil večino zavarovanj in postal lastnik približno polovice nepremičnin, gre predvsem za trgovske, nekaj pa je še zemljišč, tudi v Srbiji. Po informacijah Financ se za konverzijo še odločajo tudi v skladu Anacap, ki se je pred časom prav tako potegoval za odkup večine terjatev, pa mu to ni uspelo, dva upnika, banka Sparkasse in DUTB, pa sta to možnost zavrnila. Na čim večje poplačilo svojih terjatev bosta tako čakala pet let. Tuš nepremičnine so omenjenim dolžne skupaj približno 150 milijonov evrov, piše STA.

Mirku Tušu bo ostalo 20-odstotkov družbe

V Engrotušu pa bo Alfi konvertiral terjatve v kapital in postal 80-odstotni lastnik trgovske družbe; Tuš Holdingu, katerega lastnik je Mirko Tuš, bo ostalo 20 odstotkov družbe. S tem bo Engrotuš prvič po letu 2014 izkazal tudi pozitiven kapital, navaja časnik.

Ko bodo spremembe vpisane v register, predvidoma v prihodnjem mesecu, bo Alfi dokončno prevzel tudi upravljanje Engrotuša. Imenovan pa bo še posvetovalni organ, ki bo imel podobno vlogo kot nadzorni svet, vanj bo Alfi imenoval štiri od petih članov, eden ostane družini Tuš. Pri tem bo uprava, v kateri sta poleg Jureta Kapetana tudi Andraž in Tanja Tuš, morala iskati soglasje za večino poslov, pri nekaterih bo meja že 50 tisoč evrov, povzema STA.

Vodenje podjetij predal sinu

Ustanovitelj skupine Tuš Mirko Tuš je svoje mesto pri vodenju podjetja lani po hudi poškodbi hrbtenice predal sinu Andražu. Konec leta pa je stekel tudi postopek preventivnega prestrukturiranja Tuš Holdinga in družb Engrotuš in Tuš nepremičnin. Tuš Holding je obvladujoča družba skupine Tuš in edini družbenik trgovske družbe Engrotuš. Osnovna dejavnost Tuša je trgovina, ki jo dopolnjujejo dejavnosti zabave, rekreacije, gostinstva in nepremičnin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin