Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 8. 2018,
8.43

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

2

Natisni članek

Karavanke predor gradnja

Sreda, 22. 8. 2018, 8.43

5 let, 8 mesecev

Še pred začetkom del že napovedane zamude pri gradnji druge cevi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

2

predor Karavanke | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Danes se izteče rok za pritožbe na izbiro turškega podjetja za gradnjo druge cevi slovenskega dela avtocestnega predora Karavanke. Ker sta novogoriški Kolektor CPG in sarajevski Euro-Asfalt že podala zahtevka za revizijo, je jasno, da se bo postopek do pravnomočno izbranega izvajalca zavlekel, prav tako tudi začetek gradnje.

Družba za avtoceste (Dars) je konec julija kot izvajalca del za gradnjo druge cevi karavanškega predora izbrala turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, katerega ponudba v višini 89,3 milijona evrov brez DDV je bila bistveno cenejša od drugih osmih ponudb. Vendar izbor še ni pravnomočen, saj se rok za pritožbe oziroma zahtevke za revizijo izteče danes.

En zahtevek za revizijo je bil že podan, in sicer ga je 17. avgusta vložila družba Kolektor CGP, ki je skupaj z Rikom in turškim Yapi Merkezijem gradnjo predora ponudil za 109,4 milijona evrov. Na Darsu vsebine zahtevka v tej fazi ne komentirajo, prav tako ne v Kolektorju.

Danes so na Darsu prejeli še drugi zahtevek za revizijo, in sicer družbe Euro-Asfalt iz Sarajeva, ki bi drugo cev predora skupaj s Cestnim podjetjem Ptuj zgradila za 106,3 milijona evrov.

Na Darsu so pojasnili, da se bo do zahtevkov najprej opredelil naročnik kot prvostopenjski organ. Odločitev o zahtevku za revizijo mora Dars sprejeti v osmih delovnih dneh po tem, ko se izbrani ponudnik izreče o pritožbah, za kar ima tridnevni rok. Turškemu podjetju je bila kopija prvega zahtevka za revizijo v izjasnitev poslana v torek.

Če bo kateri od pritožnikov po prejemu odgovora Darsa vztrajal pri zahtevku, bo Dars celotno dokumentacijo predvidoma prihodnji mesec predložil v odločanje Državni revizijski komisiji za revizijo postopkov javnih naročil.

karavanke, predor
Novice Drugo cev predora Karavanke bodo gradili Turki

"Zahtevek za revizijo lahko začetek graditve zamakne za največ nekaj mesecev, na primer dva ali tri, bistveno pa je, da ne pride do razveljavitve razpisa," so poudarili na Darsu. Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic je na TV Slovenija pojasnil, da se pri petletnem projektu nekajmesečna zamuda lahko nadoknadi, v primeru razveljavitve celotnega razpisa pa bi bila zamuda zelo velika.

Avtomoto Nov izjemno nevaren manever voznikov na slovenski avtocesti #video

V tem primeru bi morali tudi na avstrijski strani počakati z gradnjo njihovega dela predora, kar bi njihovemu izvajalcu zagotovo povzročilo dodatne stroške. Upravljavec avstrijskih avtocest Asfinag z izbranim izvajalcem, domačim gradbenim podjetjem Swietelsky, začetek gradnje načrtuje že sredi septembra.

Tako na avstrijski kot na slovenski strani je bilo na razpisu izbrano podjetje z najcenejšo ponudbo. Po izboru so se v nekaterih slovenskih medijih začeli pojavljati očitki na račun izbranega turškega podjetja, da je postavilo dumpinško ceno, da gre za režimsko podjetje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in da izkorišča delavce.

Avtomoto Kako je voznik BMW izkoristil "zavetrje" rešilca #video
V turškem podjetju Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret so tovrstne navedbe zanikali. Kot so poudarili, so njihova gradbišča varovana in vstop nepristojnim v skladu z varnostnimi predpisi ni mogoč. Hkrati so ostro zavrnili namigovanja, da naj bi na njihovih gradbiščih umrlo že več sto delavcev, in obžalujejo "tovrstne nesprejemljive medijske manipulacije".

V podjetju so zagotovili, da bodo gradbena dela za karavanški predor izvajana povsem v skladu s slovenskimi in evropskimi standardi, za vse zaposlene podjetja pa bo ustrezno poskrbljeno v skladu z zakoni in pravicami delavcev. "Skrb bo posvečena njihovemu zdravju in varnosti, tako kot je bilo do zdaj na vseh projektih podjetja," so poudarili.

Podjetje je do danes v Turčiji in tujini zgradilo oziroma gradi "skupaj 446 kilometrov avtocestnih in železniških predorov v dogovorjenih rokih in zahtevani kakovosti, kar predstavlja gradbene reference, ki jih ne zagotavlja nobeno gradbeno podjetje v Sloveniji", so še poudarili v turškem podjetju.
Ne spreglejte