Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
26. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

20

Natisni članek

Ivan Zidar Adriaing SCT izterjave

Torek, 26. 9. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Se jim bo uspelo dokopati do premoženja Ivana Zidarja?

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

20

Vincencija in Ivan Zidar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Upniki nadaljujejo lov za premoženjem padlega gradbenega barona.

Ker je nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar v osebnem stečaju, v katerem bodo upniki kljub informacijam o premoženju v tujini in večjih količinah gotovine, ki naj bi jo imel, ostali večinoma nepoplačani, so ubrali drugo pot.

Njihova osrednja tarča je postala nekdanja žena Vincencija Lambergar, ki ji je Zidar še pred bankrotom prepustil družinske nepremičnine v vrednosti okoli milijon evrov.


Preberite še:

Razkrito premoženje padlega gradbenega barona Ivana Zidarja 


Že pred letom dni je upravitelj Boštjan Jurkošek, ki vodi Zidarjev osebni stečaj, proti njej vložil tožbo, s katero poskuša razveljaviti sporni prenos nepremičnin. Ta se je zgodil v izpodbojnem času, pri čemer je Vincencija Lambergar dobila nepremičnine, Ivan Zidar pa znatno manj vredne deleže v podjetjih SCT Holding in Gradinal.

Zdaj so se premoženja nekdanjih zakoncev Zidar lotili še v koprskem gradbenem podjetju Adriaing.

Gradili vilo v Fiesi

Podjetje Adriaing v lasti družine Andrejašič je pred desetletjem opravljalo gradbena dela na njuni ogromni vili nad jezerom v Fiesi, imenovani Novista. 

Projekt je predčasno ustavila gradbena inšpekcija, ki je napol dokončani objekt označila za črno gradnjo. Zaradi vseh zapletov Adriaing ni dobil dogovorjenega denarja. Zidarjeva, ki naj bi mu že plačala blizu pol milijona evrov, mu danes skupaj z obrestmi dolgujeta 140 tisoč evrov.

Nedokončani objekt v Fiesi

Pred dvema letoma so v Adriaingu že poskušali Vincenciji Lamberger zarubiti osebno vozilo bmw x3, letnik 2011. Izklicna cena na dražbi je bila postavljena na 27 tisoč evrov.

Druži ju počitniški dom SCT v Fiesi

Adriaing in Ivan Zidar sta v preteklosti tesno poslovno sodelovala. 

Nedaleč stran od vile v Fiesi je namreč parcela, na kateri je stal počitniški dom SCT in zaradi katere sta Zidar in nekdanji prvi mož Adriainga Jože Andrejašič morala celo na zatožno klop.

SCT je parcelo leta 2006 (v istem letu, ko je Adriaing gradil Zidarjevo vilo) prodal Adriaingu za 345 tisoč evrov, Adraing pa jo je že čez šest dni za enako kupnino prodal zakoncema Zidar, pri čemer v ceno stroškov niso bili všteti stroški gradbenega dovoljenja v vrednosti 122 tisoč evrov. Za toliko naj bi Zidar sebi in nekdanji ženi pridobil nezakonitega premoženja.

Višje sodišče je sodni proces zoper Zidarja zaradi zdravstvenih razlogov ustavilo, Jožeta Andrejašiča in nekdanjega zaposlenega v SCT Stanislava Černeta pa oprostilo obtožb.

Nepremičnine zaščitil z zemljiškim dolgom …

Po naših informacijah je Adriaing proti Vincenciji Lambergar vložil izvršbo in si prizadeva za rubež najmanj treh njenih nepremičnin v Ljubljani, vrednih več sto tisoč evrov.

“Z našo pravno službo iščemo načine za izterjavo dolga,” je za Siol.net potrdil Jože Andrejašič. Ker je šel Ivan Zidar v osebni stečaj, so sprožili izvršbo na premoženju njegove nekdanje žene.

Družinska hiša Zidarjevih

Poleg družinske hiše sta v Vevčah še dve hiši, katerih lastništvo je Ivan Zidar v celoti prepustil nekdanji ženi.

Dolgo časa je zaseg premoženja družine Zidar preprečeval zemljiški dolg, ki so ga številni toženi in zadolženi posamezniki uporabljali kot poceni zaščito nepremičnin pred upniki.

Več -> Upniki že nad 300 skrivalcev premoženja, med njimi vrsta znanih imen 

Zidar je avgusta 2011 na svoje nepremičnine vpisal dva zemljiška dolgova, vsakega v vrednosti pet milijonov evrov. To je naredil zgolj nekaj tednov po stečaju SCT.

SCT | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek S tem je premoženje zaščitil pred upniki na čelu s finančno upravo (Furs) in SCT, katerega stečajni upravitelj je zoper Zidarja vložil tožbe za povrnitev večmilijonske škode.

Zaradi luknje v zakonodaji so imeli Zidarjevi upniki dolgo časa zvezane roke. Ker niso mogli preveriti, komu je Zidar izročil zemljiška pisma in s tem tudi ekonomsko lastništvo nad nepremičninami, niso vedeli, proti komu sploh vložiti tožbo. 

… ga bodo upniki uspešno izpodbili?

Dokler ni država leta 2014 spremenila zakona in jim v roke dala učinkovitega orožja za razkrinkanje lažnih vpisov. Izkoristili so ga tudi v podjetju Adriaing.

Na sodišče so vložili zahtevo za obvezno javno razkritje identitete imetnika zemljiškega pisma. Sodišče ga je tudi že pozvalo, naj se javi in predloži svoje podatke. V nasprotnem primeru bo domnevalo, da je zemljiško pismo v Zidarjevih rokah, in ga bo razveljavilo. 

Denar Bankovci | Foto: Reuters Foto: Reuters Zgodilo bi se lahko, da se bo kot imetnik zemljiškega pisma oglasil kakšen Zidarjev sorodnik, prijatelj ali poslovni partner in poskušal prevzeti lastništvo nad njegovimi nepremičninami. Toda v tem primeru bo moral davkariji in organom pregona dokazati izvor premoženja. Sicer si bo tudi sam naprtil kazenski pregon.

V Adriaingu so se lotili tudi premoženja, ki ga je Vincencija Lambergar že prodala in je zdaj v rokah podjetja, ki uradno ni povezano z družino Zidar.

Kot smo razkrili na Siol.net, je že oktobra lani prodala svojo polovico 281 kvadratnih metrov velike družinske hiše na Zelenovi ulici v Ljubljani. Posel je nenavaden zaradi izbire kupca. Novi lastnik njene polovice hiše je namreč Borut Brinšek, eden od redkih zmagovalcev stečaja SCT.

Več -> Zakaj zaslužkar iz stečaja SCT kupuje družinsko hišo Ivana Zidarja?

Ne spreglejte