Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Borut Brinšek osebni stečaj Ivan Zidar SCT

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Zakaj zaslužkar iz stečaja SCT kupuje družinsko hišo Ivana Zidarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Ivan Zidar | Foto STA

Foto: STA

Zakaj je Borut Brinšek, širši javnosti neznani poslovnež, ki je v stečaju SCT ustvaril lepe zaslužke, zdaj od žene nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja kupil še polovico njune nekdanje družinske hiše?

Ivan Zidar, nekdanji absolutni vladar domačega gradbeništva, je danes v osebnem stečaju. Za seboj je pustil 16 milijonov evrov dolgov, pri čemer ima v lasti le za nekaj sto tisoč evrov premoženja. Vanj spada tudi polovica nekdanje družinske hiše v Vevčah, ki si jo je vrsto let delil z nekdanjo ženo Vincencijo Lambergar. Do lani jeseni.

Dokumenti, ki smo jih pridobili na Siol.net, razkrivajo, da je Vincencija Lambergar že oktobra lani prodala svojo polovico 281 kvadratnih metrov velike družinske hiše na Zelenovi ulici v Ljubljani. Posel je nenavaden zaradi izbire kupca. Novi lastnik njene polovice hiše je namreč Borut Brinšek, ki ima pomembno vlogo tudi v stečaju SCT.

Družinska hiša Zidarjevih

V hišo Zidarjevih vložil polovico zaslužka v stečaju SCT

Brinšek je eden od redkih zmagovalcev stečaja SCT. Je solastnik in zastopnik podjetja E-Solventa, ki je v začetku leta 2011, torej tik pred začetkom stečaja SCT, od posameznih upnikov poceni odkupilo za dobrih 500 tisoč evrov bruto zavarovanih terjatev. Sklenil je odličen posel. Do danes je E-Solventa prejela približno 900 tisoč evrov poplačil in tako ustvarilo 400 tisoč evrov čistega dobička.

SCT | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek V tem času je kupovala tudi premoženje SCT, med drugim nekdanje poslovne prostore na Slovenski cesti, kjer je imel pisarno tudi Zidar. Stečaj SCT vodi Leon Benigar Tošič, s katerim je Brinšek tudi poslovno sodeloval. Leta 2011 je namreč Benigar Tošič kot odvetnik E-Solvente vlagal izvršbe na premoženju propadlega gradbinca. 

Nakup polovice nekdanje hiše Zidarjevih, v kateri že nekaj čsa ne živi nihče, za Brinška ni bil poceni. Po naših informacijah je zanj odštel 200 tisoč evrov. To je skoraj dvakrat več od vrednosti po oceni geodetske uprave (Gurs). Uradne cenitve v Zidarjevem osebnem stečaju še ni.

Zakaj bi nekdo toliko denarja porabil za nakup hiše, katere lastništvo bi si moral deliti z Ivanom Zidarjem? "Sem na dopustu, zato o tem lahko govorimo kdaj drugič," je odgovoril Brinšek, preden je končal kratek telefonski pogovor. 

Vprašanje je toliko bolj logično, ker bo Brinšek brez Zidarja težko prišel do druge polovice hiše. Nekdanji gradbeni baron jo je že pred časom zaščitil pred upniki na čelu s SCT v stečaju in finančno upravo (Furs). Nanjo je vpisal zemljiški dolg v vrednosti petih milijonov evrov.

Gre za institut, ki ga je država lani ukinila prav zaradi domnevnih zlorab, saj so ga najraje uporabljali toženi in ovadeni menedžerji, ki so ga množično vpisovali na premoženje in s tem branili pred upniki. Zidarja za pojasnila ni mogoče priklicati.

Poleg družinske hiše sta v Vevčah še dve hiši, katerih lastništvo je Ivan Zidar v celoti prepustil nekdanji ženi.

Večje količine gotovine in redni poleti v Švico

A razloge za nakup morda razkriva sosledje datumov. Brinšek, natančneje njegovo podjetje Cesionar, in Vincencija Lambergar sta kupoprodajno pogodbo podpisala v začetku oktobra lani. To je bilo le mesec dni po tem, ko smo na Siol.net objavili članek, da je Boštjan Jurkošek, upravitelj osebnega stečaja Ivana Zidarja, proti njej vložil tožbo. To je storil, ker ji je nekdanji mož prepustil lastništvo nepremičnin v skupni vrednosti milijon evrov.

Mogoč razlog je, da se je Vincencija Lambergar s tem želela izogniti vpisu "plombe" o začasnem zavarovanju. Druga možnost je, da Brinšek deluje v dogovoru z Ivanom Zidarjem. Leta 2012 sta nekdanja zakonca podpisala dogovor o delitvi premoženja. Zajemal je vse nepremičnine z izjemo hiše v Vevčah. 

Vincencija in Ivan Zidar | Foto: Matej Leskovšek Vincencija in Ivan Zidar Foto: Matej Leskovšek Drugi mogoč razlog je, da gre za dogovor z Ivanom Zidarjem. Leta 2012 sta nekdanja zakonca podpisala dogovor o delitvi premoženja. Zajemal je vse nepremičnine z izjemo hiše v Vevčah. Po tej razlagi, ki je ni mogoče preveriti, je resnični kupec njene polovice hiše Ivan Zidar. 

To odpira prostor za nova ugibanja. Najprej o premoženju Ivana Zidarja. Nekdanji prvi mož SCT je v osebnem stečju pustil le polovico že omenjene družinske hiše, ki je zaščitena pred upniki, na črno grajene nedokončne vile na Obali, ter terjatve, orožje, zasežen denar na bančnem računu in drugo manjše premoženje, vredno po nekaj deset tisoč evrov. Drugega premoženja uradno nima.

A že več let je mogoče slišati, da naj bi Zidar kljub temu še vedno razpolagal z večjimi količinami gotovine, redno pa je hodil tudi v Švico. Po nekaterih informacijah je Zidar še vedno končni lastnik Tovarne kovinske opreme iz Murske Sobote, nekdanje hčerinske družbe SCT, ki naj bi jo obvladoval prek podjetja iz Združenih arabskih emiratov.

V rokah ima osem milijonov evrov kapitala

Ni mogoče izključit tudi možnosti, da je Brinšek polovico hiše kupil na svojo roko. Brinšek je eden od članov družine, ki je v zadnjih letih spletla pravi imperij posojilnih poslov in odkupov terjatev, s pomočjo katerih je prišla tudi do večjega števila nepremičnin.

Po doslej znanih informacijah odkupuje terjatve, zavarovane z nepremičninami, in posoja denar le, če lahko kot zavarovanje vpiše hipoteke na nepremičninah. Odkupuje tudi nepremičnine iz stečjnih mas po nizkih cenah. Brinšek se rad odloča tudi za špekulativne investicije, ki jih pogosto unovči z večkratnim donosom.

To dokazuje naslednji primer. V stečaju vrhniškega podjetnika Marjana Kavčiča je kupil gostilno in mesnico Kavčič. Sprva je bila na prodaj za 347 tisoč evrov, na koncu pa jo je Brinšek kupil za vsega 140 tisoč evrov. Zdaj jo prodaja za 320 tisoč evrov.

Denar Bankovci | Foto: Reuters Foto: Reuters Brinškova ključna podjetja so E-Solventa, B-Solventa, B in B in Grad-in. Različni posli so mu daleč od oči javnosti v zadnjih letih prinesli ogromno premoženja, dobička in s tem tudi kapitala. Po zadnjih podatkih imajo podjetja, v katerih je on zastopnik in/ali (so)lastnik, za 58 milijonov evrov premoženja in osem milijonov evrov kapitala.

Stranke: energetski lobist, medijski mogotec ...

Med njegovimi strankami so nekatera znana imena iz poslovnega sveta. Z nekaterimi se je tudi opekel. Na primer s podjetjem STTIM v lasti energetskega lobista Petra Kotarja, enega od ključnih mož v aferi šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6), ki mu je posodil dobrega pol milijona evrov. Posojilo je bilo zavarovano le s slikami, ki so se izkazale za ponarejene

Leta 2014 je posodil 1,2 milijona evrov medijskemu mogotcu Martinu Odlazku oziroma enemu od njegovih podjetij za eno leto po 1,5-odstotnih obrestih. Posojilo je bilo očitno vrnjeno leta 2016, v začetku tega meseca pa je Brinšek postal petinski lastnik Odlazkove radijske družbe RGL, ki letno ustvari 1,8 milijona evrov prihodkov od prodaje.

Martin Odlazek (levo) | Foto: STA , Martin Odlazek (levo) Foto: STA , Brinškovo podjetje Grad-in je že nekaj časa tudi ključni financer več stanovanjskih hiš na območju Temenice, ki jih je pred leti zgradil Pavel Piškur, delavski direktor SŽ-Železničarskega gradbenega podjetja (ŽGP).

Poceni do kompleksa oskrbovanih stanovanj

Če je Brinšek svojo kariero začel s posojanjem gotovine, se je v zadnjem obdobju lotil več drugih projektov. E-Solventa je pred kratkim skupaj s podjetjem Monea Inženiring za dobrih štirih milijonov evrov odkupila zemljišč za projekt Črnuška gmajna. Odvetnika Uroša Ilića je premagal v boju za vilo na Zeljarski ulici v Trnovem. 

S pretvorbo 2,3 milijona evrov terjatev v kapital pa je Brinškovo podjetje Van-Mar leta 2015 postalo lastnik kompleksa oskrbovanih stanovanj Dom Lipa, ki je bil pred leti v lasti celjskega Nivoja. Danes ima deset milijonov evrov premoženja, letno pa ustvari več kot tri milijone evrov prihodkov od prodaje.

Ne spreglejte