Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

2

Natisni članek

Adria Mobil Ach Sonja Gole

Sreda, 6. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Še en poskus Sonje Gole, da zavzame ACH in Adrio Mobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

2

Menedžerska družba Protej, edina lastnica ACH, največjega še živečega domačega finančnega holdinga, je postala tarča švedske družbe Kabe. Ta je poslovno povezana s Sonjo Gole, ključno igralko v boju za ACH.

Sonja Gole | Foto: STA , Foto: STA ,

 

Dve leti trajajoča vojna za ACH med taborom direktorice Adrie Mobila Sonjo Gole in ostalimi menedžerji dobiva novo nadaljevanje. 43 družbenikov Proteja, prek katerega so menedžerji ACH pred leti izpeljali prevzem tega holdinga, je namreč pred dnevi v poštne nabiralnike prejelo ponudbo švedske družbe Kabe za odkup njihovih deležev.

 

Švedi želijo kupiti 25 odstotkov Proteja

 

Za zdaj želijo Švedi kupiti do 25 odstotkov Proteja. To naj bi počeli v dogovoru z Goletovo, katere končni cilj je obvladovanje Adrie Mobil. Švedska družba je že vrsto let ena ključnih partneric Adrie Mobil. Na švedskem, finskem in norveškem trgu prodaja prikolice, avtodome in mobilne hiše novomeške skupine, ki je ključna naložba ACH. O povezavah med Goletovo in družbo Kabe podrobneje pišemo v okvirju.

 

Švedom gredo na roko spori med lastniki Proteja. Ti so se, potem ko je Goletova leta 2012 na čelu ACH zamenjala dolgoletnega direktorja Hermana Rigelnika, začeli boriti za prevlado. Sčasoma so se razdelili v tri skupine: v skupino, v kateri ima največji delež Rigelnik, skupino Sonje Gole in skupino okrog nekdanje prve finančnice ACH Vere Mihatovič.

 | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik

Kdo je kdo v sporu za ACH

 

Glavna tarča Švedov so prav deleži, ki jih imajo v lasti menedžerji okrog močno zadolžene Mihatovičeve. Ta nam je potrdila, da je že prejšnji teden sprejela njihovo ponudbo. Prav tako sta deleža po naših informacijah prodala Branko Šibakovski in Aleš Škoberne. Vsi trije so skupaj obvladovali nekaj manj kot 20 odstotkov Proteja. Šibakovski in Škoberne teh informacij včeraj nista želela komentirati.

 

Družba Kabe naj bi tako že obvladovala med 20 in 25 odstotkov Proteja, pri čemer za zdaj še ni postala njihova lastnica, ampak je pridobila le pravico do njihovega odkupa. Deleže bodo lahko Švedi uradno kupili šele po 15. maju, ko se izteče rok, ki ga imajo ostali družbeniki na voljo za morebitno uveljavitev predkupne pravice.

Herman Rigelnik ne bo sprejel ponudbe švedske družbe. | Foto: STA , Herman Rigelnik ne bo sprejel ponudbe švedske družbe. Foto: STA ,

Rigelnik: Ponudbe ne bom sprejel

 

Pri tem ne gre pričakovati, da bi deleže Švedom prodali družbeniki, zbrani okrog Rigelnika, ki naj bi obvladovali približno tretjino Proteja. Neuradno zato, ker naj bi bila ponudba Švedov prenizka in ker jih ne ocenjujejo za primernega lastnika ACH. "Ponudbe ne bom sprejel," je bil kratek Herman Rigelnik, ki ima sam v lasti slabih 15 odstotkov družbe.

 

"Deleža ne bom prodal. Ponudba je za nas presenečenje. Glede na stanje pred nekaj meseci je lahko ponudba za koga mamljiva. Realno ceno bi lahko pokazala šele cenitev, ki še ni končana," nam je dejal Janko Šemrov, predsednik nadzornega sveta ACH in z 8,4-odstotnim deležem eden največjih družbenikov Proteja.

 

Ponudba za odkup četrtine Proteja zagotovo ne cilja na 35-odstotni delež, ki ga v družbi obvladuje skupina Sonje Gole. Svojega deleža prav tako ne namerava prodati direktorica Proteja Mojca Novak. Ta sicer sodi v krog zaupnikov Sonje Gole, ki naših vprašanj ni želela komentirati.

Zakaj švedska ponudba ni običajna

                                                                                             

Ponudba Švedov je nenavadna iz več razlogov:

 

- Družba Kabe je dala ponudbo za nakup deleža, ne da bi pred tem izvedla skrbni pregled ali cenitev Proteja. Vsaj uradno torej podrobnejših informacij o stanju družbe in njenem poslovanju nima. Mojca Novak je zatrdila, da s švedsko družbo ni povezana in da z njo nikoli ni bila v stiku.

 

- Nelogično je, da Kabe kupuje le 25-odstotni delež Proteja, ki ji sam po sebi v družbi ne prinaša velikega vpliva. Že to nakazuje, da v poslu sodeluje z drugimi igralci v zgodbi Protej-ACH.
 

-  Kabe je na ravni skupine po veliki večini kazalnikov precej manjša od ACH. Skupna vrednost vseh delnic družbe na švedski borzi je včeraj znašala dobrih 136 milijonov evrov. Približno toliko naj bi bil po cenitvah vreden tudi Protej. Vrednost ACH naj bi znašala več kot 200 milijonov evrov.
 

- Kljub tem cenitvam Kabe za 25 odstotkov Protej ponuja le 13 milijonov evrov. Celotno družbo torej vrednoti na dobrih 50 milijonov evrov.
 

- Medtem ko je nekatere potencialne financerje ACH na čelu z ameriškim finančnim skladom Blackstone odvrnila kriminalistična preiskava proti Proteju in trem njegovim takratnim vodilnim, med njimi tudi proti Sonji Gole, to za Kabe ni ovira.

Švedska družba Kabe je že več let poslovna partnerica Adrie Mobila. | Foto: STA , Švedska družba Kabe je že več let poslovna partnerica Adrie Mobila. Foto: STA ,

Kaj želijo Goletova, Kabe in ostali

Ključno vprašanje je, kaj je končni cilj družbe Kabe, Goletove in drugih igralcev v zgodbi.

 

Domnevamo lahko, da želi tabor Goletove s pomočjo Švedov obvladovati najmanj tri četrtine lastništva Proteja, s katerimi bi lahko dokončno zavladal poslovnemu sistemu ACH, s tem pa tudi Adrii Mobil.

 

Tudi čas ponudbe, ki so jo Švedi na objavili zadnji dan marca, zagotovo ni naključen. Januarja je Proteju uspelo poplačati posojila, najeta za menedžerski prevzem ACH. To je družbenikom, ki so bili pred tem deset let obsojeni na sobivanje v Proteju, prvič odprlo možnost za izstop iz lastništva po spodobni ceni.

 

Če bi se za izstop odločilo večje število družbenikov, bi Protej za njihovo poplačilo moral prodati pomemben del premoženja Skupine ACH, najverjetneje tudi Adrio Mobil. Ta scenarij želi Goletova na vsak način preprečiti. Ker njen tabor upravljavsko obvladuje Protej, je lahko v zadnjih mesecih zavlačeval s sklicem skupščine, na kateri bi družbeniki izkoristili pravico do izstopa.

Za ACH je Adria Mobil ključna naložba. | Foto: Bor Slana Za ACH je Adria Mobil ključna naložba. Foto: Bor Slana

Zadnji poizkus se Goletovi ni izšel

Pomembna prednost ponudbe družbe Kabe za lastnike, ki deleže želijo prodati, je hitrost poplačila kupnine. Ti bi jo od Švedov dobili že maja ali junija. Ob izplačilu iz Proteja bi morali njegovi lastniki na kupnino čakati vsaj šest mesecev – seveda, če bi Protej do takrat zbral sredstva za poplačilo, ki jih za zdaj nima na voljo.  

 

Sonji Gole se sicer zadnji poizkus obvladovanja Adrie Mobil prek Proteja ni izšel. Ob nasprotovanju bank upnic je pred dvema letoma iz ACH na Protej želela prenesti večinski delež Adrie Mobil. Ravno ta manever je bil v začetku lanskega leta povod za hišne preiskave pri Goletovi, v Adrii Mobilu, ACH in Proteju. Septembra lani je policija na specializirano državno tožilstvo v zadevi vložila kazensko ovadbo zoper tri fizične in eno pravno osebo, neuradno zoper Goletovo, Mihatovičevo, Šibakovskega in Protej. Osumljeni so storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

 

Kako so Švedi povezani z Goletovo

Več dejstev kaže na to, da Kabe nastopa z roko v roki z Goletovo:

- Že leta 2014 je želela Goletova med družbenike Adrie Mobila privabiti švedsko družbo, ki bi lastnica postala z vplačilom dodatnega kapitala.

- Kabe je dolgoletna poslovna partnerica Adrie Mobila, ki na vseh trgih, razen v Skandinaviji, nastopa samostojno.


- Leta 2004, tik pred začetkom menedžerskega odkupa ACH, je Adria Mobil za neznano vsoto od družbe Kabe odkupila britansko podjetje Fleetwood Holdings, prek katerega danes lastniško obvladuje svojo tamkajšnjo podružnico.

 

Kabe lani z rekordnimi prihodki

Osnovna dejavnost Kabe je proizvodnja in prodaja avtodomov, prikolic in pripomočkov za kampiranje za evropski trg, na katerem nastopa z znamkami Kabe, Adria in Kama Fritid. Kabe je največja proizvajalka avtodomov v Skandinaviji. Lani je ustvarila okoli 184 milijonov evrov prihodkov (1,69 milijarde švedskih kron), kar je slabih 27 odstotkov več kot leta 2014. Čisti dobiček je istočasno poskočil za skoraj tretjino na 9,25 milijona evrov. Glavna delničarka družbe Kabe je s skoraj 70-odstotnim deležem švedska družina Blomqvist.

Ne spreglejte