Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2019,
14.03

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Telekom Slovenije dividende nadzorni svet SDH

Četrtek, 29. 8. 2019, 14.03

4 leta, 7 mesecev

SDH namesto Vizjaka za nadzornico Telekoma predlaga Barbaro Cerovšek Zupančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Telekom Slovenije | SDH namesto Andreja Vizjaka za nadzornico Telekoma Slovenije predlaga Barbaro Cerovšek Zupančič. | Foto STA

SDH namesto Andreja Vizjaka za nadzornico Telekoma Slovenije predlaga Barbaro Cerovšek Zupančič.

Foto: STA

Slovenski državni holding (SDH) je dan pred skupščino Telekoma Slovenije vložil nasprotni predlog glede imenovanja enega od dveh novih nadzornikov. Namesto Andreja Vizjaka, ki ga ob Igorju Rozmanu predlagata uprava in nadzorni svet, SDH za nadzornico predlaga Barbaro Cerovšek Zupančič, sicer članico uprave Deželne banke Slovenije.

Imenovanje dveh novih nadzornikov Telekoma Slovenije je potrebno zaradi odstopov Ljubomirja Rajšića in nekdanje prve dame SDH Lidije Glavine. Rajšiću je funkcija prenehala 18. junija, Glavina pa nadzornica ostaja do petkove skupščine. Novima nadzornikoma bo štiriletni mandat začel teči s petkom.

Matjaž Merkan
Novice Matjaž Merkan je novi predsednik uprave Telekoma #video

Skupščina bo odločala tudi o uporabi bilančnega dobička za lansko leto

Skupščina Telekoma Slovenije bo sicer odločala tudi o uporabi bilančnega dobička za lansko leto v višini slabih 39 milijonov evrov. Po predlogu uprave in nadzornega sveta delničarje čaka nižja dividenda kot lani, in sicer 4,50 evra bruto, kar pomeni, da bi družba za izplačilo dividend namenila 29,3 milijona evrov, preostanek bilančnega dobička pa prenesla.

Mali delničarji si sicer želijo višjih dividend. Društvo Mali delničarji Slovenije je tako vložilo nasprotni predlog, po katerem bi za izplačilo dividend namenili nekoliko več, tako da bi ta znašala 5,50 evra bruto, izplačane pa bi bile prej.

Tudi če bi bil predlog o višji dividendi sprejet, pa delničarje – država ima v družbi 62,54-odstotni lastniški delež, SDH je lastnik 4,25-odstotnega deleža, Kad pa 5,59-odstotnega – letos čaka nižja dividenda kot lani, ko je znašala 14,30 evra bruto. Pri tem velja spomniti, da je uprava, tedaj še na čelu z Rudolfom Skobetom, predlagala dividendo v višini 6,30 evra, a je SDH uspel z nasprotnim predlogom, Telekom Slovenije pa je za izplačilo dividend lani namenil skoraj ves bilančni dobiček.

Telekom Slovenije
Novice Skobe predčasno z mesta predsednika uprave Telekoma

Telekom lansko leto sklenil s 33,3 milijona evrov čistega dobička

Skupščina Telekoma Slovenije se bo sicer v petek seznanila tudi s poslovanjem ter odločala o podelitvi razrešnice nadzornemu svetu in upravi, ki jo je lani še vodil Skobe. Ta je aprila letos sporazumno odšel z vrha Telekoma Slovenije, do nastopa mandata v torek imenovanega novega prvega moža Telekoma Matjaža Merkana pa družbo vodi podpredsednik uprave Tomaž Seljak.

Skupina Telekom Slovenije je leto 2018 sklenila s 33,3 milijona evrov čistega dobička, potem ko je ta leto prej dosegel devet milijonov evrov. Čisti prihodki so znašali 715,05 milijona evrov. V prvem letošnjem polletju je čisti dobiček na ravni skupine znašal 19,57 milijona evrov, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so prihodki od prodaje upadli za pet odstotkov, na 340,63 milijona evrov.

Ne spreglejte