Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 3. 2022,
15.43

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

15

Natisni članek

Fortenova grupa Sberbank Mercator

Petek, 18. 3. 2022, 15.43

2 leti, 1 mesec

Sberbank prodaja delež v Fortenovi, zanj se zanimajo Madžari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

15

Mercator | Foto Mercator

Foto: Mercator

Ruska Sberbank je začela prodajni postopek za nekaj več kot 40-odstotni delež v hrvaški skupini Fortenova, ki je lastnica slovenskega Mercatorja. Interesent za nakup je madžarsko-ameriški investicijski sklad Indotek Group, ki je v večinski lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellinka, piše hrvaški Jutarnji list.

Sberbank je umik iz lastništva Fortenove v dveh letih napovedala sredi lanskega leta. Zaradi sankcij proti Rusiji zaradi vojaškega napada na Ukrajino je te postopke zdaj pospešila. V Fortenovi so za časnik potrdili, da se je "začel postopek skrbnega pregleda, povezan z mogočo prodajo deleža v koncernu", dodatnih podrobnosti pa v tej fazi niso hoteli razkriti.

Sberbank
Novice Ruski upniki Mercatorja zapuščajo Evropo

Ruska Sberbank - največja ruska banka, ki je v večinski lasti ruske centralne banke, slaba polovica pa je v lasti domačih in tujih vlagateljev - je igrala pomembno vlogo pri reševanju hrvaškega koncerna Agrokor. Je lastnica 44 odstotkov hrvaške prevzemnice zdravega dela Agrokorja, skupine Fortenova, pod okrilje katere od marca lani spada tudi Mercator.

Interesent za nakup je po neuradnih podatkih sklad Indotek Group, ki je v večinski lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellinka. Gre za skupino, ki upravlja premoženje v vrednosti več kot tri milijarde evrov ter deluje na področju nepremičnin, finančnih storitev, logistike in transporta. Podjetje zaposluje 380 ljudi, ima sedež v Budimpešti, pisarne pa ima še na Hrvaškem, v Španiji, Italiji, Romuniji, na Poljskem in v Grčiji.

Sberbank
Novice Sberbank se umika z evropskega trga #video

Kot piše časnik, bi se s prihodom madžarskih solastnikov Fortenovi lahko odprl ta trg. Skupina Indotek pa naj bi imela kot lastnica številnih nakupovalnih centrov in nepremičnin na Madžarskem interes za širitev v maloprodajno dejavnost. Indotek naj bi se ob tem dogovarjal o regionalnem partnerstvu s francosko trgovsko verigo Auchan (ta denimo vključuje trgovski znamki Decathlon in Orsay), ki je v naši soseščini z osnovno znamko prisotna na Madžarskem in v Italiji.

V Mercatorju pozdravljajo lastniško konsolidacijo Fortenove

Po objavi informacije so v Mercatorju pozdravili lastniško konsolidacijo hrvaške skupine, katere del so. "Prepričani smo, da se bosta s tem nadalje krepila stabilnost in razvoj Mercatorja, s tem pa seveda tudi slovenski in regionalni dobavitelji," so zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je v izjavi navedel, da je bila lastniška konsolidacija pričakovana, saj so so tudi v Mercatorju želeli strateškega lastnika, ki bo svoj razvoj vezal na dolgoročno uspešno največjo trgovsko mrežo v Sloveniji in regiji. "Stabilno lastništvo pa seveda pomeni tudi varnost delovnih mest v Mercatorju, največjem delodajalcu v Sloveniji," je izpostavil Čizmić.

Ne spreglejte