SiolNET. Posel danes Novice
2,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Programerji v Črni gori služijo tudi po sto tisoč evrov mesečno

2,20

termometer

Budva, Črna gora | Prvega januarja letos je v Črni gori začel veljati nov zakon o obdavčitvi osebnih prihodkov. | Foto: Thinkstock
Prvega januarja letos je v Črni gori začel veljati nov zakon o obdavčitvi osebnih prihodkov. Foto: Thinkstock

Najvišja marčevska plača v Črni gori je znašala 115.250 evrov bruto. Država je zaposlenemu za plačilo davkov vzela 15 odstotkov, lokalna občina pa med 13 in 15 odstotki.

Programerji, zaposleni v finančnem sektorju, in svetovalci so med najbolje plačanimi zaposlenimi v Črni gori, poroča srbski portal Biznis.rs. Najbolje plačana oseba v državi je po podatkih pristojne državne agencije marca dobila 115.250 evrov bruto in se ukvarja s programiranjem. Sledita ji dve zaposleni osebi v finančnem sektorju, ki sta marca svojega delodajalca stali 99 tisoč evrov in 98 tisoč evrov.

Minimalna plača v Črni gori sicer znaša 331 evrov (podatki so za junij 2020), povprečna pa 868 evrov (podatek je za marec 2022). Po podatkih Svetovne banke je bilo v Črni gori lani brezposelnih 18,5 odstotka dela zmožnih oseb.

Povprečna plača v Črni gori v evrih

Davki in Črna gora

Prvega januarja letos je v Črni gori začel veljati nov zakon o obdavčitvi osebnih prihodkov. Zaposlene osebe v Črni gori zdaj po podatkih podjetja PricewaterhouseCoopers plačujejo davke v višini:

  • 0 odstotkov, če je njihova bruto plača manjša od 700 evrov,
  • 9 odstotkov, če je njihova bruto plača manjša od 1.000 evrov.
  • 15 odstotkov, če je njihova plača večja od 1.001 evra.

Zaposleni pa morajo plačati tudi lokalne davke, katerih višina se razlikuje od občine do občine. V večini države morajo plačati 13-odstotni davek, v Podgorici in Cetinjah pa 15-odstotni.

evro denar Posel danes Inflacija v območju evra ostaja na rekordnih ravneh Ljubljana. Posel danes Številke razkrivajo: Kakšna stanovanja se pravzaprav prodajajo v Ljubljani? Petrol Posel danes Vsaka delnica Petrola se bo razdelila na 20 novih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin