Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2015,
18.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Cetis Gorenje Lek

Petek, 24. 4. 2015, 18.49

6 let, 7 mesecev

Prejemnik nagrade nemškega gospodarstva je Epilog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nagrada nemškega gospodarstva je šla letos v roke družinskemu podjetju Epilog. "Verjamem, da nam bo odpirala vrata ne samo v Evropi, ampak po vsem svetu," je dejal direktor Damjan Širca.

Nagrada nemškega gospodarstva je prvo bilateralno priznanje, s katerim se nagrajuje inovativnost med podjetji v Sloveniji. Z njo se nagrajuje najpomembnejše tehnične, podjetniške in intelektualne inovacije podjetij v Sloveniji. Podeljuje jo Slovensko-nemška gospodarska zbornica skupaj z Veleposlaništvom Zvezne republike Nemčije, letos že tretjič.

V finalnem izboru podjetja Cetis, Gorenje, Lek in Epilog Strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Jakob Haselhuber, namestnik veleposlanice ZR Nemčije v Sloveniji, direktor in odgovorni urednik Časnika Finance Peter Frankl, Anti Sainast, generalni direktor Bayer, d. o. o., in Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice, je za letošnje finaliste izbrala podjetja Cetis, Gorenje, Lek in Epilog.

Komisija je soglasno odločila, da nagrado nemškega gospodarstva podeli podjetju Epilog, ki s svojim razvojem in inovacijami dosega velik uspeh na nemškem trgu. Nagrado so si prislužili predvsem zato, ker več kot 90 odstotkov svoje proizvodnje izvozijo in ker ponujajo inovativen proizvod, ki celo nadgrajuje svetovne trende, kot na primer Industrija 4.0.

"V tekmo se spustimo le, če imamo dobre možnosti priti v finale" "Ko smo dobili poziv, naj se za nagrado prijavimo, smo ocenili, da glede na lanskega zmagovalca Letriko nimamo resnih možnosti. Mi pa se v tekmo spustimo le, če menimo, da imamo dobre možnosti priti v finale. Potem so nas pozvali še enkrat in smo se prijavili. Presenečeni smo, da smo prišli v ta izbor, ker smo v primerjavi s preostalimi majhno podjetje," je po prejemu nagrade povedal direktor podjetja Epilog Damjan Širca.

"V strašansko veselje mi je, da smo dobili to nagrado, motivirala nas bo v prihodnje. Izkušnja kaže, da nemške reference veliko pomenijo, nemška nagrada pa mislim, da še toliko bolj. Verjamem, da nam bo odpirala vrata ne samo v Evropi, ampak po vsem svetu," je povedal Širca.

"V finalu so bila štiri podjetja. Vsa so zelo dobra. Na koncu je pretehtalo to, da je podjetju Epilog verjetno najtežje dosegati to, kar dosega. Zato si zasluži še večjo čestitko. To podjetje bo to nagrado tudi občutilo kot največjo spodbudo," je o zmagovalcu dejal predsednik strokovne komisije Peter Frankl.

"Če daš to nagrado Leku ali Gorenju, ki sta odlični podjetji, se je ljudje ne bodo tako zelo veselili, kot se bodo v tem majhnem podjetju. Še bolj bodo nagrado občutili za svojo. To jim bo dalo še več elana za delo, za razvoj, še bolj bodo uspešni, še več bodo prodali," je prepričan Frankl.

"V Evropi marsikateri posel dobimo tudi zato, ker smo družinsko podjetje" Na vprašanje, kakšni so bili Epilogovi začetki, Širca odgovarja, da so začeli kot "one man band". Podjetje se je razvijalo kot družinsko podjetje in bo to tudi ostalo. "Nekaj časa so bila družinska podjetja stigmatizirana, danes tudi v Evropi marsikateri posel dobimo med drugim zato, ker smo družinsko podjetje. Ker se izkaže, da so to podjetja, ki tečejo na dolgi rok. To je v našem poslu posebej pomembno, ker stranke iščejo neko zanesljivost in varnost naložbe na dolgi rok. Želimo ostati družinsko podjetje," pravi Širca.

Prepričan je, da je za preboj na trg vedno potrebna tudi sreča: "Sreča pa je priložnost in sposobnost. Priložnosti smo dobili, očitno pa smo bili tudi sposobni, da smo jih izkoristili."

Podjetje Messer prihaja v Škofjo Loko s 15-milijonsko naložbo Na podelitvi nagrade je kot slavnostni govornik spregovoril Stefan Messer, lastnik družinskega podjetja Messer, proizvajalca industrijskih plinov, ki s 15-milijonsko naložbo prihaja v Škofjo Loko. Messer je tudi častni konzul Slovenije v Nemčiji.

Tudi njegovo podjetje želi ostati družinsko. "Naša družina je podjetje ustanovila že 1898, izkušnje na področju industrijskih plinov nabiramo že tri generacije. Zdi se nam pomembno, da ostanemo družinsko podjetje, ki se spozna na svoje področje," je dejal Messer.

Družinska podjetja so bližje strankam kot velika konkurenčna podjetja, ki jih zanima predvsem dobiček na borzi Prepričan je tudi o prednostih družinskega podjetja. "Verjamemo, da smo bližje strankam kot velika konkurenčna podjetja, ki jih zanima predvsem dobiček na borzi. Mislimo in načrtujemo bolj dolgoročno. Ni nam treba vsake tri mesece vlagateljev prepričevati z nekimi dobrimi številkami, ampak lahko strategijo načrtujemo dolgoročno. To so prednosti. Slabost je, da nimamo toliko kapitala kot velika podjetja, a tega niti ne potrebujemo. Zaslužimo dovolj, da lahko financiramo svoje širitve."

Na vprašanje, kako lahko družinsko podjetje, ki se drži določenih etičnih načel in je družini prijazno podjetje, ki je trajnostno naravnano, uspešno konkurira na svetovnem trgu, pa odgovarja: "Zakaj pa ne bi moglo konkurirati? Imamo zelo angažirane, dobro izobražene in zelo lojalne sodelavce, dobre postopke, proizvode in strankam lahko ponudimo nekatere prednosti, ki jih druga podjetja morda ne morejo. Vsekakor imamo za svoje stranke raje družinska podjetja, ki podobno razmišljajo kot mi, in ne velikih koncernov, ki gledajo na vsak cent in se odločajo le glede na ceno. Nam je pomembno modro svetovanje, dobro partnerstvo s strankami, tukaj imamo prednost pred konkurenco," pravi Messer.

Ne spreglejte