Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
17.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NKBM Aleš Hauc

Torek, 6. 5. 2014, 17.22

7 let, 2 meseca

Predsednik uprave Aleš Hauc: Ni res, da NKBM ne daje posojil podjetjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Aleš Hauc zavrača očitke o tem, da banka ne daje dovolj posojil podjetjem.

Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, na kateri je komentiral prvo trimesečje, so pri tem v skladu s programom prestrukturiranja omejeni, zavezali so se Evropski komisiji, ta od njih zahteva krčenje obsega posojil.

V brezglave zgodbe se ne bodo spuščali "Te zaveze smo dolžni spoštovati, pa če nam je to všeč ali ne. Zagotovo nam ni, saj banka živi od prihodkov od obresti, opravnin in podobnega, a to morajo spoštovati vse banke v EU, ki so postale prejemnice državne pomoči," je dejal prvi mož druge največje državne banke.

Pri povečevanju dajanja posojil so tako po njegovih besedah omejeni. To bodo poskušali storiti, a se v brezglave zgodbe, ki "smo jim bili v tej banki priča v preteklosti, zagotovo ne bomo spuščali, saj potem s sanacijo niso naredili nič". Kot je še dodal, so morda res previdnejši kot nekateri drugi, a so v prvih treh mesecih letos kar nekaj dobrim slovenskim podjetjem odobrili pomembna posojila za naložbe, vredne več deset milijonov.

Vloge so se po njegovih besedah začele povečevati, saj so letos dosegli štiriodstotno rast, prav tako pa opažajo rahlo ustavljanje upadanja kreditnega portfelja.

Banka je v prvem trimesečju letos prvič po daljšem času poslovala pozitivno Hauc je danes opomnil, da rezultat zadnjih dveh let precej bremenijo nekateri stroški, na katere sami niso imeli vpliva, zlasti lani, ko so med drugim opravili preglede aktive banke in stresne teste. Pri tem gre za milijone evrov, medtem ko so stroške dela lani v primerjavi z letom 2012 znižali za več kot štiri odstotke, je poudaril.

Zniževanje stroškov se je sicer po njegovih besedah začelo že v obdobju prejšnjih uprav, v njegovi pa so precej zarezali tudi v število zaposlenih. Večinoma z uporabo mehkih metod so doslej prišli do številke 1.188, nadaljevali pa bodo tudi v prihodnjih dveh ali treh letih, ko bodo število zaposlenih znižali še za dodatnih 200 ali 300 ljudi.

Banka je v prvem trimesečju letos sicer prvič po daljšem času poslovala pozitivno in ustvarila 8,9 milijona evrov čistega dobička. Na ravni skupine načrtujejo, da bo bilančna vsota konec leta znašala 4,5 milijarde evrov oziroma 6,3 odstotka manj kot konec lanskega leta. Skupina naj bi po načrtih izkazala približno 900 tisoč evrov izgube, medtem ko finančni načrt banke ob koncu leta pričakuje 8,4 milijona evrov čistega dobička.

Ne spreglejte