Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2011,
7.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stavka

Sobota, 30. 7. 2011, 7.23

7 let, 2 meseca

Pred vrati Luke Koper spontan upor delavcev IPS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delavci iz vrst IPS podjetij, ki v Luki Koper delajo kot pogodbeniki, so se zbrali pred vhodom v Luko Koper in se v neke vrste spontani stavki oziroma uporu pridružili stavki žerjavistov.

Ne gre za organiziran upor, saj naj bi se delavci dogovorili med seboj, skrbita pa jih predvsem varnost in kršitve delovnopravne zakonodaje.

"Tako ne gre več naprej"

Kot je povedal predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) v Luki Koper Predrag Topič, so delavci iz vrst IPS zjutraj sami stopili pred vhod Luke Koper, da bi tudi javnost izvedela za njihova stališča.

"Včeraj sem bil ob zgodnjih urah obveščen, da z zbirnega mesta niso odšli na delovno mesto in so se med seboj dogovorili, da delo ustavijo, ker tako ne gre več naprej. Kot sindikat sem pristopil k njim, da bi poskušali z upravo začeti pogovore, ker delo trpi, škoda pa je velika. Iz uprave ne želijo odgovarjati. Danes smo tukaj skupaj, saj gre za naše sodelavce," je dejal.

"Delodajalci želijo skupino razbiti"

Že v petek popoldne naj bi luški varnostniki po njegovih besedah IPS delavce izganjali iz Luke, češ da nimajo dovoljenja za nahajanje v pristanišču. "Prekinili so jim dovolilnice za vstop v Luko. Nekateri dovolilnice še imajo, drugi ne, to je tudi cilj delodajalcev, da skupino razbijejo in zadeve urejajo posamezno," je dejal.

"Isti pogoji dela za vse" Končni cilj je po njegovih besedah zagotoviti vsem iste pogoje dela. V Luki Koper je po njegovih besedah okoli 550 delavcev IPS. Danes se je pred luko zbralo okoli 180 delavcev IPS, nekateri pa se še vračajo z dopusta. Kot je pojasnil Topič, sindikat IPS sprva ni imel vseh pogojev, da bi sam sprožil stavko, zato se stavki žerjavistov niso pridružili.

"Delodajalci za nas nimajo posluha"

"Danes so tukaj ljudje, ki niso člani nobenega sindikata, želijo le, da se razmere v Luki uredijo", je še povedal. Od novega leta je po njegovih besedah močno naraslo število delovnih nesreč. "Naši delodajalci nimajo posluha, ne želijo komunicirati z nami, nas ignorirajo, posamezne delavce šikanirajo, jim grozijo in podobno. Nekateri so po telefonu že dobili tudi grožnje z odpovedjo, vse to pa situacijo le zaostruje," je še opozoril.

V Luki Koper so potrdili, da so seznanjeni z informacijo, da naj bi nekateri delodajalci preklicali dovolilnice delavcev, vendar pravijo, da Luka Koper v tem primeru ni pristojna in s tem nima nič, saj gre za odnos med delavci IPS in njihovim delodajalcem. Glede stavke žerjavistov pa so dodali, da stavko ocenjujejo kot nezakonito in se zato z žerjavisti ne nameravajo pogajati.

"Ne gre za nikakršno sindikalno organiziranost"

Mladen Jovičič iz sindikata žerjavistov je dejal, da je do spontanega upora delavcev iz vrst IPS prišlo že v petek, a je bil za medije neopazen, saj se je zgodil znotraj Luke Koper: "Ne gre za podporo stavki žerjavistov, morda so ti delavci le dobili nekoliko več poguma in so se spontano uprli stvarem, ki jih bolijo že leta. V tem primeru ne gre za nikakršno sindikalno organiziranost, nimajo svojega predstavnika, gre za spontan upor."

Zahteve IPS delavcev so podobne zahtevam žerjavistov, predvsem glede varnosti in kršitve delovnopravne zakonodaje, dodaja Jovičič.

"Nameravamo vztrajati"

Glede stališča uprave, da je njihova stavka nezakonita, pa Jovičič meni, da "tudi znotraj uprave ni enotnosti in enotnega pristopa k problematiki". "Gre za namestnika predsednika uprave Tomaža Marina Jamnika, ki je stavko izzval zavestno in namensko, drugi pristop je pa verjetno tisti s strani predsednika uprave Gregorja Veselka, ki je še pred časom kazal znake, da se želi dogovarjati, sedaj pa se njegovega vpliva ne prepozna več v tolikšni meri,"je še dejal Jovičič.

Jovičič ne ve, koliko politične podpore si je v tem času uspel ustvariti Veselko, "vemo pa, da je Jamnik dokaj solidno umeščen v slovensko politično sceno". Jovičič je ob tem znova napovedal, da nameravajo vztrajati in stavko končati z zmago.

Ne spreglejte