Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2013,
15.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Duol Dušan Olaj

Sreda, 16. 10. 2013, 15.26

6 let, 7 mesecev

Podjetnik, ki s šotori premaguje rusko zimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dobitnik priznanja podjetnik leta 2013 je Dušan Olaj, direktor podjetja Duol iz Brezovice, ki se ukvarja z izdelavo balonov za pokrivanje športnih in drugih površin.

Med nominiranci sta bila še Boštjan Gaberc iz podjetja Mikrografija iz Novega mesta in Tone Stanovnik iz podjetja Špica International iz Črnuč.

Strokovna komisija revije Podjetnik, ki nagrado podeljuje vse od osamosvojitve Slovenije, s tem priznanjem nagrajuje podjetnika, ki s svojimi izdelki, storitvijo ali poslovnim modelom najde tržno nišo na globalnem trgu in čigar blagovna znamka skriva še veliko potenciala za uspeh.

"Prepričan sem, da so podjetniki leta tiste svetle točke, ki lahko pomagajo naše gospodarstvo izvleči iz krize. Prav zato si v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vztrajno prizadevamo za izboljšanje pogojev poslovanja mikro in malih podjetij," je v govoru na večerni slovesnosti v dvorani Smelt v Ljubljani povedal podpredsednik OZS Branko Meh.

Prvi športni šotor za Lukašenka Ko so v podjetju Duol izpopolnili svoj paradni izdelek, balon za pokrivanje športnih površin, ki bi bil primeren za rusko zimo, so začeli osvajati trge nekdanje Sovjetske zveze. Prvi objekt, ki so ga zgradili, je bilo pokrito teniško igrišče za beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. S 15 tisoč kvadratnimi metri površine so v Kazahstanu pokrili celoten nogometni stadion z atletsko stezo, kar je danes drugi največji balon na svetu. Športni objekt so pokrili tudi na Kamčatki in v Islandiji, v Savdski Arabiji postavili balon za vojsko, kmalu bodo z njimi pokrili še nogometna igrišča v Katarju, ki bo leta 2022 gostitelj svetovnega nogometnega prvenstva.

S tem so se v Duolu uveljavili kot ponudnik velikih šotorov v ekstremnih vremenskih razmerah: "Smo tehnološki vodja v tem segmentu trga, projekte delamo tam, kjer drugi ne zmorejo, ne znajo ali pa odpovedo," je povedal direktor podjetja Dušan Olaj.

Veliko delajo tudi v skandinavskih državah, z Američani pa so razvili nov nanotehnološki izolacijski material, katerega en centimeter ima enak učinek kot 15 centimetrov klasične izolacije.

Kot še pravi Dušan Olaj, večino dobička vlagajo v razvoj, krizi pa kljubujejo z delovanjem na razpršenih trgih in nizkim deležem posla, vezanega na posamezni trg.

Certifikati kot konkurenčna prednost Nominiranec za podjetnika leta je bil tudi Boštjan Gaberc iz podjetja Mikrografija iz Novega mesta, ki se ukvarja z informacijskimi rešitvami za arhiviranje podatkov. Pravi, da so na začetku strankam ponujali predvsem možnosti, da se znebijo fizičnega arhiva, potem pa se usmerili v izboljševanje hitrosti dostopa in izmenjave informacije. S pridobitvijo državnih akreditacij Arhiva Slovenije so lahko delali s slovensko javno upravo, poslovanje pa širijo tudi v tujino, vendar pa naj bi polovico prihodkov tudi v prihodnje še vedno ustvarili doma.

Čas in prostor bi obvladali vse do Indije in Rusije Iz podjetja Špica International iz Črnuč, ki izdeluje informacijske sisteme za obvladovanje časa in prostora in mobilno prodajo, prihaja še drugi nominiranec Tone Stanovnik. Kot pravi, v Sloveniji ustvarijo 70 odstotkov vseh prihodkov, preostalo pa na Balkanu in Bližnjem vzhodu. Prodrli so v Anglijo, zdaj želijo še v Indijo in Rusijo, ter delež prihodkov iz tujine povečati na polovico. Dodaten izziv je Špici prinesla tudi kriza, predvsem v letu 2008 so jo močno občutili. Pozornost so takrat obrnili navznoter, v notranjo učinkovitost, reorganizacijo podjetja in združevanje divizij.

Ne spreglejte