Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2020,
11.29

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Natisni članek

proizvodnja maska zaščitna maska Zdravko Počivalšek

Četrtek, 2. 4. 2020, 11.29

4 leta

Počivalšek: Že prihodnji teden pol milijona mask iz domače proizvodnje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

1

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes obiskal celjskega izdelovalca zaščitnih oblačil Prevent&Deloza, ki se je v trenutni zdravstveni krizi angažiralo pri izdelavi zaščitnih mask. Počivalšek je izrazil ponos, da so podjetja v obdobju epidemije združila moči v izdelavi opreme za zaščito pred širjenjem novega koronavirusa.

Ob ogledu izdelave zaščitnih mask je gospodarski minister Zdravko Počivalšek povedal, da bodo še ta teden civilni zaščiti dobavili 270 tisoč zaščitnih mask, prihodnji teden pa novih pol milijona mask. "Ne le, da podpiram, ponosen sem, da so obrtniške delavnice združile moči in izdelale proizvode, ki so v celoti razviti in narejeni v Sloveniji," je po poročanju STA dejal minister za gospodarstvo.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice V Sloveniji skoraj 900 okuženih, umrla še ena oseba #video

Počivalšek: Zaščitne maske morajo biti dostopne vsem državljanom

Kot je dodal Počivalšek, je glavni cilj proizvodnjo vsak teden povečevati do te mere, da bodo lahko zaščitne maske zagotovili vsem humanitarnim delavcem ter delavcem v proizvodnji in v trgovinah, ki so poleg osebja v zdravstvu najbolj izpostavljeni. "Naš končni cilj je, da s pospešeno proizvodnjo domačih kapacitet omogočimo, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom. Zato pozivam vse tekstilne domače obrti: stopimo skupaj in postanimo samooskrbni," je domača podjetja pozval Počivalšek.

Naš končni cilj je, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom, je poudaril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. | Foto: STA , Naš končni cilj je, da bodo zaščitne maske dostopne vsem državljanom, je poudaril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: STA ,

Podjetje Prevent&Deloza je eno izmed štirih podjetij, s katerimi je zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo o dobavi zaščitne opreme. Podjetje je ob pojavu epidemije zagnalo lastno proizvodnjo zaščitnih mask, da bi pomagalo pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Za zdaj proizvajajo že več kot deset tisoč pralnih mask dnevno, ki jih je preveril Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Koronavirus
Novice Bitka se nadaljuje, znanstveniki s spodbudnimi novicami

Ministrstvo: Domača proizvodnja je korak v pravo smer

Na ministrstvu za gospodarstvo opozarjajo, da se je zaradi izjemno velikega povpraševanja po zaščitnih maskah in zaščitni opremi nasploh na svetovnem trgu porušilo razmerje med povpraševanjem in ponudbo. Zato poudarjajo, da je domača proizvodnja korak v pravo smer, saj se lahko država v spopadanju z novim koronavirusom in boleznijo, ki jo povzroča, izogne odvisnosti od tujih proizvajalcev in nepotrebnim logističnim zapletom.

"Naša prednost je v tem, da so maske pralne tudi pri višjih stopinjah, kar pomeni, da dosežejo tudi do 70 uporab," je ob tem dejal direktor podjetja Boštjan Marolt in dodal, da so želeli najti kakovostno, ekonomično in za okolje prijazno rešitev. "V teh izrednih razmerah je ključno, da stopimo skupaj in da vsak prispeva, kar lahko," je povedal Marolt.

koronavirus
Novice Po svetu več kot milijon okužb z novim koronavirusom #video

 

Ne spreglejte