Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
1. 3. 2018,
17.39

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

MOL Križanke

Četrtek, 1. 3. 2018, 17.39

6 let, 1 mesec

Po dveh letih čakanja 2,5 milijona vredna prenova Križank #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Križanke prenova | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Skoraj dve leti je minilo, odkar je aprilski sneg leta 2016 podrl platneno streho v Križankah. Na ljubljanski občini so prepričani, da bodo skoraj 2,5-milijonsko investicijo izpeljali do začetka poletne festivalske sezone.

Poletno gledališče Križank je bilo od aprila 2016 brez strehe, ki jo je poškodoval sneg. Tako so organizatorji postali veliko bolj odvisni od vremena, v zadnjem letu pa so nekaj prireditev morali tudi odpovedati. Po skoraj dveh letih naj bi streha znova postala funkcionalna.

V začetku februarja so na območju Križank začeli pripravljalna dela, na občini pa načrtujejo, da bo obnova končana do začetka poletne festivalske sezone.

"Marca se začenja izvedba zaščite gradbene jame s pilotiranjem in metodo jet grouting, za tem bodo sledila gradbena in obrtniška dela ter montaža opreme," odgovarjajo na občini.

Stranska zavesa za zaščito pred vetrom in dežjem

Na peščenem parkirišču, kjer bi morali zgraditi Nuk II, so že postavili delovne stroje, nad Križankami pa se dviga tudi žerjav. Platnena streha bo zasnovana, kot si jo je zamislil Miloš Marinček, vendar bo izboljšana. "Na strani proti Zoisovi cesti bo še stranska vertikalna zavesa kot dodatna zaščita pred vetrom in dežjem," novosti napovedujejo na občini.

Delovni stroji so postavljeni tudi na parkirišču pred Nuk II. | Foto: Ana Kovač Delovni stroji so postavljeni tudi na parkirišču pred Nuk II. Foto: Ana Kovač

Celotna investicija: 2,43 milijona evrov

Na novo ne bodo postavljali le strehe, prenovili bodo tudi orkestrski prostor, pododrski keson s prostorom za odrsko tehniko in projekcijski prostor ter posodobili meteorno kanalizacijo.

Obnova naj bi bila končana do začetka poletne festivalske sezone. | Foto: Ana Kovač Obnova naj bi bila končana do začetka poletne festivalske sezone. Foto: Ana Kovač Skupna investicija je ocenjena na 2,43 milijona evrov, ki jih bodo zagotovili iz zavarovalnine za poškodovano streho, del pa bo prispevala tudi občina. Obnovo bo izvajalo podjetje Makro 5 gradnje, ki je lani ustvarilo 18 milijonov evrov prihodkov.

Pričakujejo, da bo vse potekalo po načrtih

In zakaj se obnove kljub drugačnim napovedim lotevajo šele dve leti po nesreči? "Za tovrstno prenovo je treba zagotoviti ustrezno projektno dokumentacijo, pridobiti pogoje in soglasja pristojnih služb za varovanje Plečnikove dediščine in gradbeno dovoljenje, vse postopke pa izvajati skladno z določili Zakona o javnih naročilih," se branijo na občini in dodajajo, da dokončanje prenove pričakujejo do pogodbenih rokov.

Ne spreglejte