SiolNET. Posel danes Novice
Vsebino omogoča ARAG SE
 • Messenger
 • Messenger
ZAVARUJTE SVOJE DELO IN ZAŠČITITE SVOJE DELAVSKE PRAVICE

Po drugem valu: tudi v Sloveniji obsežna odpuščanja in znižanja plač?

Vsebino omogoča ARAG SE

Epidemija novega koronavirusa je vplivala tudi na številne spremembe na delovnopravnem področju. Menite, da vas nič več ne more presenetiti? Le upamo lahko, da ste med srečneži, ki pravnih storitev zaradi nenadne odpovedi delodajalca ne potrebujete, a že jutri je lahko drugače. Brez dvoma, zavarovanje pravne zaščite v službi je v teh časih še kako pomembno.

ARAG | Foto:

Informacije, povezane s službami in njihovim iskanjem, pravicami v delovnih razmerjih ter z delom od doma, še nikoli niso bile tako relevantne, kot so danes. Aktualne delovne situacije so bolj kot kadarkoli prej razgalile, kako pomembni so pravna varnost, pravni nasveti in pravna pomoč, ki je praviloma ne potrebujemo, razen takrat, ko jo.

Situacij, ko bi potrebovali odvetnika in pravno pomoč na delovnem mestu, je veliko in niso časovno omejene le na trenutno dogajanje. Je pa teh primerov zdaj resnično več. Kako lahko delavec ukrepa, če delodajalec tako ali drugače krši njegove pravice, razkrivamo v tem prispevku.  

Vzemite trenutno situacijo v svoje roke na področjih, na katerih imate vpliv. Sem zagoto spada tudi zavarovanje pravne zaščite v službi.

Več možnosti za neprijetna presenečenja 

Kaj bo že danes ali v prihajajočih mesecih z našimi službami? Bodo sledila odpuščanja, je lahko posameznik resnično prepričan, da bo jutri še imel delo? Lahko pričakujemo večja odpuščanja povsod ali le v določenih panogah? Odpuščanje je v splošnem težko napovedovati, vemo pa, katera delovna mesta so že danes bolj ogrožena od drugih. Pričakovana je večja brezposelnost na področjih, kot so gostinstvo in turizem, zabavna industrija, kultura in razvedrilne dejavnosti, potniški prevoz, osebne storitve … A ne gre le za odpuščanja.

Čeprav nihče ne more natančno oceniti, kako dolgo oziroma do kdaj bo trajalo koronavirusno obdobje, pa je že danes znano eno. Gospodarske posledice zaradi epidemije koronavirusa se bodo občutile še leta. V luči zapisanega je možnost za (neprijetna) presenečenja v službi (tudi za tiste, ki ste še danes v službi in z njo povsem zadovoljni ter brez skrbi) v teh časih zagotovo večja kot običajno.

Četudi ste mnenja, da pravne pomoči ne potrebujete ali je ne boste potrebovali, saj da živite po črki zakona, to (žal) ni vedno odvisno od vas. Zato se velja vprašati: "Kdo vam bo zanesljivo pomagal pri aktualnih vprašanjih glede dela na domu, potencialnega nižanja plač, neizplačila regresa, skrajšanega delovnega časa ali odpovedi pogodbe (in ob dodatnih "problematikah", ki se nanašajo tudi na druga področja)?"

ARAG | Foto:

Posamične tarife v primerjavi s ceno pravnega zavarovanja

Številni  delodajalci so si aktualno dogajanje razlagali po svoje – v svoj prid in na škodo delavcev, določeni so celo "izrabili" virus za odpuščanje zaposlenih. Ob pravdanju na sodišču v iskanju pravice praviloma spoznamo, da so stroških pravne pomoči zelo visoki. Nekateri odvetniki zaračunajo že prvi razgovor, med zastopanjem pišejo dopise, svetujejo, vlagajo tožbe, sestankujejo in hodijo na obravnave. V vsakem primeru pa velja: stroški, ki bi jih odšteli za tarife sodnih postopkov oz. odvetnika, so v primerjavi zavarovanjem pravne zaščite znatno višji.

Ker si marsikdo ne zmore privoščiti visokih stroškov pri iskanju pravice, se številni odpovejo svojim pravicam. Obstaja boljša rešitev? Gotovo.

Preprečite plačilo visokih odvetniških in sodnih stroškov že danes in sklenite zavarovanje pravne zaščite ter dovolite, da ARAG prevzame tveganje visokih odvetniških in sodnih stroškov namesto vas!

Kot eden od vodilnih ponudnikov zavarovanja pravne zaščite na svetu vam ARAG ponuja cenovno dostopen način za upravljanje pravnih zadev in trdno stojimo za načelom ustanovitelja: "Vsak državljan naj ima možnost uveljaviti svoj prav in ne le tisti, ki si to lahko privošči."

Cena zavarovanja je nizka, če seveda dejansko potrebujete storitev. A dejstvo je, da skoraj vsi, četudi živijo po črki zakona, potrebujejo pravno pomoč. Primerov strank podjetja ARAG, ki jih je pokril njihov paket "Služba" (na voljo so sicer tudi drugi, ki pridejo prav pri preostalih področjih), je iz dneva v dan več.

Ustanovljena pred 85 leti, narejena za danes

Zavarovalnica ARAG je bila ustanovljena pred 85 leti, njihove storitve pa so še danes zelo uporabne. ARAG je v Sloveniji prisoten od leta 2004 in ima danes široko mrežo odličnih odvetnikov, zavarovalcem pa omogočajo uresničitev največje pravne varnosti. Zavarovalnici ARAG v Sloveniji zaupa več kot 70 tisoč zadovoljnih strank. Prek zavarovanja pravne zaščite je ARAG pomagal že več kot 27 tisoč Slovencem.

Za brezplačni nasvet vam posredujejo kontaktne podatke odvetnika, ki je v vaši bližini in je strokovnjak za področje, kjer imate težavo. Z odvetnikom boste uskladili, kaj vse je treba storiti v boju za vaše pravice. Odvetnik bo potem opravil svoje delo in poskrbel, da boste obveščeni o nadaljnjih korakih. ARAG plača stroške sodnih taks, izvedencev ... Ko je zavarovalni primer zaključen, plača ARAG tudi stroške odvetnika in stroške nasprotne strani.

Postopek sklenitve zavarovanja je hiter in preprost

Zavarovanje pravne zaščite krije stroške, ki nastanejo v primeru sodnih in zunajsodnih postopkov. Povedano drugače, zavarovalnica ARAG bo krila naslednje stroške:

 • odvetniške stroške,
 • stroške od sodišča imenovanih izvedencev,
 • stroške prič in tolmačev,
 • dodatne materialne stroške (fotokopiranje ...),
 • sodne stroške, sodne takse, sodno povprečnino,
 • polog varščine do 100.000 EUR,
 • potne stroške za sojenje v tujini,
 • stroške izvensodnih poravnav, mediacij,
 • s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani.

CENA: 11,99 evra/posameznika za paketa Varnost in Služba.

Izberite in sklenite svoje zavarovanje v petih korakih.

ARAG | Foto:

Zavarovanje delovnih pravic

Čeprav pravno pomoč pogosto potrebujemo tudi na drugih področjih življenja, je trenutno največ primerov z delovnopravnega področja. Ste kdaj pomislili na vse situacije, ko bi potrebovali odvetnika in pravno pomoč na delovnem mestu? Poznate svoje pravice (in obveznosti) iz delovnega razmerja v času posebnih okoliščin zaradi ukrepov za zmanjšanje širjenja koronavirusa sars-cov-2?

Opravljate delo od doma, pri tem uporabljate lastna delovna sredstva, delodajalec pa vam ne izplačuje upravičenega nadomestila za uporabo delovnih sredstev? Lahko se zgodi, da vas delodajalec neupravičeno odpusti, vam zniža plačo ali je sploh ne izplača, ne izplača regresa, vam ne plačuje prispevkov ali nad vami nekdo izvaja mobing. Dobivate plačo neredno in le po delih, ste bili neupravičeno odpuščeni (premeščeni)? Zakaj ne bi svojih pravic tudi vi zavarovali?

ARAG vam v tem primeru zagotavlja odvetnika, ki bo zastopal vaše interese v sodnem postopku. Na tem mestu velja omeniti, da zavarovanje ne velja za primere, ki so se zgodili pred začetkom zavarovanja. Za pravno zaščito na področju delovnega prava je predvidena čakalna doba treh mesecev. Za spore, ki se zgodijo v času od začetka zavarovanja do poteka čakalne dobe, zavarovalnega varstva ni.

Pravice zaposlenih v času koronavirusa

Na zavarovalnici ARAG dodajajo, da v tem času prejemajo številna vprašanja, povezana s spremembami in negotovostjo na delovnih mestih, ves čas epidemije pa tudi budno spremljajo in objavljajo informacije za zaposlene.

Na tej povezavi lahko preverite svoje pravice v delovnih razmerjih in nekaj ključnih informacij, ki so v tem trenutku aktualne, za vas pomembne ter vsebujejo tudi ukrepe iz nedavno sprejetih paketov za omilitev in odpravo posledic epidemije. Dokument sicer ne nadomešča pravnega nasveta izkušenega pravnika, ki lahko stranki svetuje glede na okoliščine posameznega primera. Informacije v tem dokumentu ne predstavljajo pravne podlage za vodenje sodnih in upravnih postopkov, za izid teh zavarovalnica ARAG ne odgovarja.

Pravna pomoč tudi na drugih področjih življenja in vsakdana

Življenja ne predstavlja le služba, zato pravna pomoč pride prav tudi drugje. Položajev, ko bi potrebovali odvetnika ali različne oblike pravne pomoči in zaščite, je veliko, razširjena pa so na vsa področja našega življenja in vsakdana – družino, promet in nepremičnine. Zavarovanje pravne zaščite je za zavarovalnico ARAG osebno, kot je osebno vaše življenje. Zato si lahko izberete tako zavarovanje, kot vam ustreza.

ARAG | Foto:

Paket Varnost je osnovni del zavarovanja pravne zaščite in je vedno vključen. Pokriva osnovne potrebe vašega zasebnega življenja. K paketu Varnost pa lahko poleg že omenjenega paketa Služba dodate naslednja področja:

Družina

Spori glede skrbništva, stikov in preživnine so lahko izjemno stresni. Zagotovite si, da bodo vsaj odvetniški in sodni stroški za vas skrb manj.

Nepremičnine

Lahko se zgodi, da boste imeli spor s sosedi (glede služnosti, hrupa itd.), da vam bo najemodajalec neupravičeno zvišal najemnino ali odpovedal najemno pogodbo. Ne dopustite, da bi takrat morali plačati visoke odvetniške in sodne stroške.

Promet

Pomislite na situacije, ko bi potrebovali pravno zaščito v prometu. Zelo verjetno je, da boste po prometni nesreči zahtevali odškodnino, imeli spor z zavarovalnico, dobili kazen za prehitro vožnjo ali pa boste zaradi povzročitve hujše prometne nesreče kazensko ovadeni.

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ

ARAG v Ljubljani Arag | Foto:

ARAG SE – podružnica Slovenija Železna cesta 14

1000 Ljubljana

Telefon: +386 (0)1 236 41 81

Elektronski naslov: info@arag.si


Pravni nasvet, ARAG Posel danes Odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov: kaj lahko storite? Odvetnik. Sodišče. Novice Razkrivamo: kako do brezplačnih odvetniških storitev? Arag Novice Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov: tako je zaposlena dosegla svojo poravnavo
delitve: 68
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin