SiolNET. Posel danes Novice
5,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pipistrel na Kitajskem sklenil 350 milijonov evrov vreden posel

5,58

termometer

Ajdovsko podjetje Pipistrel je konec prejšnjega meseca s kitajsko družbo Sino sklenilo dogovor o sedemletnem sodelovanju na področju letalstva. Pogodbo o sodelovanju, ki bo po ocenah družb doseglo 350 milijonov evrov, bodo uradno podpisali 5. novembra v Rigi. Med drugim družbi napovedujeta ustanovitev skupne družbe in menjavo lastniških deležev.

Pipistrel je pridobil dovoljenje za prodajo letal na Kitajskem, kar jim "odpira ogromne možnosti za prodajo na Kitajskem". Pipistrel je pridobil dovoljenje za prodajo letal na Kitajskem, kar jim "odpira ogromne možnosti za prodajo na Kitajskem". Foto: HY4

Sodelovanje bosta družbi podrobneje predstavili v sredo v okviru največjega letalskega sejma na Kitajskem, so danes sporočili iz Pipistrela. Uraden podpis pogodbe bo sledil na srečanju predsednikov vlad Kitajske ter srednje in vzhodne Evrope v Rigi, ki bo potekalo prihodnjo soboto.

Pipistrel in Sino vidita veliko možnosti za sodelovanje, saj je Pipistrel pridobil dovoljenje za prodajo letal na Kitajskem, kar jim, kot so navedli, "odpira ogromne možnosti za prodajo na Kitajskem".

Po dveh letih priprav sta družbi pripravljeni na izmenjavo tehnologij in odprtje skupnega podjetja na Kitajskem, kjer bodo lahko na leto izdelali več kot 500 ultralahkih letal.


Preberite še:

Na kaj vse se je moral Ivo Boscarol navaditi pri sodelovanju z Indijo

Pipistrelova največja zmaga, Indijcem bodo dobavili 194 ultralahkih letal

Največja zasebna vila v Sloveniji: iz davčne oaze bi jo vzel kralj zamaškov iz Škofje Loke


V času sodelovanja izmenjali tudi lastniške deleže

Družbi sta se zavezali, da vstopata v dolgoročno partnerstvo. Eden izmed ciljev sodelovanja je krepitev raziskav in razvoja v družbah, pa tudi izmenjava tehnologij. Da bi dosegli boljše poslovne povezave med družbama, bosta ti v času sodelovanja izmenjali tudi lastniške deleže. Medsebojni učinki sodelovanja bodo v sedmih letih, kot ocenjujejo v družbah, presegli 500 milijonov evrov.

Pipistrel, ki ga vodi Ivo Boscarol, bo del sredstev tega posla namenil za razvoj novih, inovativnih letal brez izpustov, ki bodo imela 19 sedežev. Pipistrel, ki ga vodi Ivo Boscarol, bo del sredstev tega posla namenil za razvoj novih, inovativnih letal brez izpustov, ki bodo imela 19 sedežev. Foto: Bor Slana

Kitajski Sino bo imel v okviru sodelovanja ekskluzivne pravice do uporabe Pipistrelove tehnologije in izdelave dveh modelov letal - alpha electro in panthera hybrid - na Kitajskem. Poleg tega bo Sino lahko omenjeni letali prodajal na Kitajskem, v Mjanmaru, Laosu, na Tajskem, v Kambodži, Tajvanu, na Filipinih, v Indoneziji, Maleziji in Mongoliji.

Zaposleni se bodo usposabljali v Sloveniji

Pogodba o sodelovanju vključuje tudi dobavo 50 primerkov vsakega od naštetih letal, usposabljanje zaposlenih v Sloveniji, implementacijo procesov v tovarnah na Kitajskem in nadzor nad delom, ki bo zagotovil, da bodo tam izdelana letala enako kakovostna kot tista, ki jih v Sloveniji izdela Pipistrel.

Pipistrel bo del sredstev, ki jih bo prejel s tem poslom, namenil za razvoj novih, inovativnih letal brez izpustov, ki bodo imela 19 sedežev in bodo namenjena za prevoz potnikov na Kitajskem.

V Sloveniji bo Pipistrel podrobnosti sodelovanja po napovedih predstavil 8. novembra.

To je že drugi pomemben posel Pipistrela v dobrem letu dni. Lani je namreč z indijsko vojsko sklenil pogodbo za izdelavo in dobavo 194 letal virus SW 80 guard.


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin