Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pipistrel

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 10.03

8 let

Pipistrelova največja zmaga, Indijcem bodo dobavili 194 ultralahkih letal

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ajdovski Pipistrel je z indijsko vojsko sklenil pogodbo za izdelavo in dobavo 194 letal virus SW 80 guard. Za Indijce bodo vsak mesec izdelali šest oziroma sedem letal.

Vseh 194 letal morajo dobaviti v 30 mesecih od dobave prvega letala

Pipistrel je bil izbran kot zmagovalni ponudnik na natečaju v mednarodni konkurenci enajstih različnih načrtovalcev ter proizvajalcev letal in letalskih delov oziroma avtoriziranih letalskih zastopnikov. Dobavo bodo začeli čez osem mesecev na več kot sto različnih lokacij po vsej Indiji, vseh 194 pa morajo dobaviti v tridesetih mesecih po prvi dobavi. Pipistrel se je moral pogodbeno zavezati, da bo po tretjem letu dobavil še dodatnih sto letal, če bo naročnik to zahteval, tako da bo Pipistrel verjetno dobavil skoraj 300 letal.

Video - pipister virus SW

Indijce so prepričali z ultralahkih letalom virus SW 80 guard

Zmagovalni izdelek je dvosedežno šolsko letalo, izdelano iz sodobnih kompozitnih materialov. Prevaža lahko dva člana posadke in vso njuno opremo. Letalo poganja 80-konjski certificirani letalski motor. Doseže lahko hitrosti več kot 220 kilometrov na uro, leti več kot tri ure brez pristanka in se povzpne na višino več kot 6.000 metrov.

Uporablja lahko tudi travnate steze in nepripravljene terene. Letala bodo kadeti uporabljali za učenje letenja in letalske varnosti, zato je Pipistrel vsa opremil tudi s posebnim balističnim reševalnim padalom (Ballistic Parachute Rescue System), ki v primeru nesreče rešuje hkrati celotno letalo in oba potnika, ki jima ni treba skakati iz kabine. Poleg tega ima letalo še več drugih varnostnih sistemov, na primer sedeže s funkcijo absorpcije sile in potniško kabino, utrjeno s plastjo kevlarja.

Boscarol: Virus predstavlja sodobno šolsko letalo za 21. stoletje

"Imamo več kot četrt stoletja izkušenj na področju izdelave zahtevnih sistemov za mala letala, zato smo idealni partner za indijske naročnike. Naše letalo izpolnjuje vse zahteve in potrebe naročnikov ter je vrhunec naprednega načrtovanja, gradnje iz najsodobnejših kompozitnih materialov in najnovejših digitalnih letalskih instrumentov. Predstavlja sodobno šolsko letalo za 21. stoletje, ki bi si ga želel vsak pilot. Sem presrečen in ponosen, da je bil naš proizvod izbran kot zmagovalec v ostri mednarodni konkurenci," je ob sklenitvi pogodbe dejal Ivo Boscarol.

Pipistrelovega virusa SW 80 garud, poimenovanega po mitološki ptici ujedi Garuda, ki jo v hindujski mitologiji jaha bog Višnu, so temeljito preizkusili. Indijci so vsa letala, ki so se potegovala na natečaju, testirali v ekstremnih tamkajšnjih razmerah – visoki vročini in vlažnosti, na izrednih nadmorskih višinah ipd.

Ne spreglejte