SiolNET. Posel danes Novice
1,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odprli nov vhod v Luko Koper, ki bo razbremenil promet v mestu

1,34

termometer

Luka Koper ladja tanker
Foto: Klemen Korenjak

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sta danes slovesno odprla nov, bertoški tovorni vhod v koprsko pristanišče. S to pridobitvijo bodo bistveno razbremenili promet v mestu. Poleg tega so predstavili še dve novi pridobitvi Luke, novo garažno hišo s 6.000 parkirnimi mesti in nov bencinski servis.

Z novim vhodom, katerega vrednost je bila nekaj manj kot pet milijonov evrov, bodo razbremenili mestne vpadnice ter prebivalcem Kopra omogočili boljši in neoviran prehod, je poudaril Dimitrij Zadel. Nova garažna hiša s 6.000 pokritimi parkirnimi mesti pa je velika pridobitev tako za Luko kot za njene poslovne partnerje. Obe investiciji sta po njegovem mnenju tudi signal kupcem, da mislijo resno.

Minister Jernej Vrtovec je poudaril, da bo koprsko pristanišče z novima naložbama ohranjalo vse svoje konkurenčne prednosti v primerjavi s preostalimi pristanišči v severnem Jadranu.

Logistika med prednostnimi nalogami infrastrukturnega ministrstva

Vrtovec je sicer poudaril, da je logistika med prednostnimi nalogami ministrstva za infrastrukturo, v tem pogledu pa je pomembno tudi koprsko pristanišče: "Kolikor bomo ustvarjali pogoje za razvoj Luke Koper, za razvoj našega pristanišča, hitreje se bo razvijala tudi slovenska logistika." Kot je spomnil, je vlada je določila seznam 187 pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji, med katerimi jih je 12 v koprskem pristanišču.

Minister se je ob tem dotaknil tudi pomena gradnje drugega tira in sodelovanja z zalednimi državami, če hočemo v polnosti izkoristiti vse priložnosti te železniške povezave. Do povečanega pretovora prek drugega tira bomo po njegovem mnenju prišli le tako, da bomo z vsemi zalednimi državami "utrjevali prijateljske odnose ne glede na to, kakšna politična situacija je v posamezni zaledni državi".

Tudi koprski župan Aleš Bržan verjame, da bo nov vhod bistveno razbremenil prometne zagate v mestu: "Ko Luka Koper nekaj pridobi, Koper včasih tudi kaj izgubi. Če izgubi gnečo na cesti, je to seveda več kot dobrodošlo."

Polovica tovornjakov bo uporabljala bertoški vhod

Zadel sicer računa, da bodo prvi tovornjaki skozi nov vhod zapeljali v od desetih do 15 dneh, do julija pa bi morali že tudi bistveno razbremeniti preostale vpadnice v mesto. Načrt je namreč, da bo celoten kontejnerski kamionski promet oz. približno polovica od 1.500 vozil, ki dnevno pridejo v pristanišče, preusmerjena na bertoški vhod.

Prvi mož Luke je še razkril, da glede podaljšanja prvega pomola trenutno izvajajo tehnični pregled, pri čemer pričakujejo, da bodo v juniju pridobili tudi uporabno dovoljenje. Kot je dodal Zadel, naj bi se, ko bo dokončan tudi severni del širitve prvega pomola, predvidoma do leta 2025, Luka umaknila z nultega pomola, kjer je zdaj potniški terminal.

Župan Bržan je izrazil pričakovanje, da se bo bistvena prelomnica na področju prometne obremenitve zgodila konec leta 2022, ko pričakujejo zgraditev bertoške in srminske vpadnice. Sicer pa je župan poudaril, da si želijo, da se luški kamionski terminal čim prej umakne iz neposredne bližine mestnega jedra. "Če ne bo šlo prej, bomo pač počakali do leta 2023, ko poteče pogodba, podaljševali pa je ne bomo," je dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin