SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obresti na slovenske obveznice najnižje po prevzemu evra

1

termometer

Potem ko je Evropska centralna banka (ECB) znižala obrestne mere in sprejela druge protideflacijske ukrepe, je na sekundarnem trgu prišlo do krepkih padcev obresti na 10-letne obveznice evrskih držav.

Zahtevane donosnosti so marsikje na zgodovinsko nizkih ravneh, najnižji je po prevzemu evra tudi donos na slovenske papirje. Danes so rekordno nizke obrestne mere na sekundarnem trgu zabeležile 10-letne državne obveznice več evrskih držav, med drugim Italije, Španije, Irske, Francije in Belgije, pa tudi Slovenije.

Zahtevana donosnost na italijanske državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let je čez dan nazadovala že na 2,77 odstotka, trenutno pa je na elektronski borzi MTS pri 2,85 odstotka, kar je 0,22 odstotne točke pod izhodiščem. Donos do dospelosti primerljivih španskih obveznic je medtem na MTS trenutno pri 2,62 odstotka oz. prav tako 0,22 odstotne točke pod četrtkovo zaključno ravnijo.

Povprečna obrestna mera na francoske desetletne obveznice je okoli 15. ure upadla za 0,15 odstotne točke na 1,68, na irske za 0,15 odstotne točke na 2,43 odstotka, na belgijske pa za 0,15 odstotne točke na 1,80 odstotka.

Upada tudi donos do dospelosti nekaterih dolžniških vrednostnih papirjev drugih držav. Za 0,10 odstotne točke ali več so denimo na MTS doslej upadle obresti na finske, nizozemske, avstrijske in portugalske obveznice z dospelostjo čez 10 let.

Zahtevana donosnost na 10-letne obveznice Madžarske, ki sicer nima evra, pa je danes upadla za kar 0,33 odstotne točke na 4,44 odstotka.

Temu trendu sledijo tudi obresti na primerljive slovenske obveznice, ki so bile danes že pri 3,23 odstotka, trenutno pa so pri 3,25 odstotka oz. 0,10 odstotne točke pod izhodiščem. Gre za najnižje ravni, odkar je Slovenija prevzela evro.

Do padcev obrestnih mer prihaja dan po tem, ko je svet ECB znižal ključno obrestno mero na 0,15 odstotka, kar je nova rekordno nizka raven. Obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti je v ukrepu brez primere znižal v negativno območje. Ob tem je svet sprejel še niz drugih ukrepov za boj proti deflacijskim tveganjem in spodbujanje rasti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin