SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Območje evra se je po letu in pol izvilo iz recesije

4

termometer

Tako območje evra kot celotna EU sta imela v letošnjem drugem četrtletju na ravni trimesečja 0,3-odstotno rast BDP, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat.

Na letni ravni sta obe območji po sezonsko prilagojenih podatkih zaznali padec, in sicer 0,7- oz. 0,2-odstoten. Rezultat je celo boljši od pričakovanj analitikov, ki so za območje skupne evropske valute napovedovali 0,2-odstotno rast. Evropska denarna unija se je tako izvila iz recesije, ki je trajala 18 mesecev.

Za Slovenijo podatkov še ni Za Slovenijo Eurostat v prvi oceni še ne navaja podatkov o gibanju BDP. Slovenski statistični urad bo podatke objavil 30. avgusta, Eurostat pa drugo oceno 4. septembra. V letošnjem prvem četrtletju se je BDP v območju evra na ravni trimesečja znižal za 0,3 odstotka, v sedemindvajseterici – Hrvaška je v EU vstopila julija in zato v podatke ni zajeta – pa za 0,1 odstotka.

Na letni ravni je bil padec gospodarske aktivnosti v območju skupne evropske valute takrat 1,1-odstoten, v Uniji pa 0,7-odstoten.

Najvišja rast na Portugalskem Na ravni trimesečja so največjo rast BDP v letošnjem drugem četrtletju zabeležili na Portugalskem, in sicer 1,1-odstotno. Ta ranljiva evrska država, ki je bila maja 2010 prisiljena zaprositi za mednarodno pomoč, je tako po dveh letih izšla iz recesije.

Med državami, ki so v četrtletni primerjavi beležile največjo rast, so še Nemčija, Češka in Finska. V vseh teh državah so imeli 0,7-odstotno gospodarsko rast. Dobro so se odrezale tudi Velika Britanija in Litva (obe +0,6 odstotka) ter Francija in Latvija (obe +0,5 odstotka). Največji padec so medtem statistiki v letni primerjavi izračunali v Italiji in na Nizozemskem. Obseg gospodarstva se je v teh dveh državah zmanjšal za 0,2 odstotka.

Na letni ravni najboljša baltska tigra Na letni ravni sta imela najkrepkejšo rast BDP v drugem četrtletju baltska tigra. V Latviji so namerili 4,3-odstotno povečanje gospodarske dejavnosti, v Litvi pa 4,1-odstotno povečanje. Na drugi strani so imeli najobsežnejši letni padec BDP v državah, ki so v programu finančne pomoči ali pod pritiskom mednarodnih trgov.

Ciper je imel 5,2-odstoten padec BDP, Grčija 4,6-odstotnega, Portugalska in Italija dvoodstotnega, Španija pa 1,7-odstotnega. 1,8-odstotno krčenje je bilo tudi na Nizozemskem. Za Irsko, ki je prav tako v programu pomoči, Eurostat še nima podatkov ne za četrtletno ne letno primerjavo gibanja BDP.

Primerjava z ZDA Eurostat je navedel še primerjavo gibanja BDP z ZDA. Gospodarsko najmočnejša država na svetu je imela po podatkih Eurostata v letošnjem drugem četrtletju na ravni trimesečja 0,4-odstotno rast BDP, na letni ravni pa se je ameriško gospodarstvo okrepilo za 1,4 odstotka. V prvem četrtletju so ZDA na ravni trimesečja zaznale 0,3-odstotno rast, na letni ravni pa 1,3-odstotno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin