Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
11.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

evroobmočje recesija Francija Nemčija

Sreda, 14. 8. 2013, 11.13

7 let, 2 meseca

Območje evra se je po letu in pol izvilo iz recesije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tako območje evra kot celotna EU sta imela v letošnjem drugem četrtletju na ravni trimesečja 0,3-odstotno rast BDP, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat.

Na letni ravni sta obe območji po sezonsko prilagojenih podatkih zaznali padec, in sicer 0,7- oz. 0,2-odstoten. Rezultat je celo boljši od pričakovanj analitikov, ki so za območje skupne evropske valute napovedovali 0,2-odstotno rast. Evropska denarna unija se je tako izvila iz recesije, ki je trajala 18 mesecev.

Za Slovenijo podatkov še ni Za Slovenijo Eurostat v prvi oceni še ne navaja podatkov o gibanju BDP. Slovenski statistični urad bo podatke objavil 30. avgusta, Eurostat pa drugo oceno 4. septembra. V letošnjem prvem četrtletju se je BDP v območju evra na ravni trimesečja znižal za 0,3 odstotka, v sedemindvajseterici – Hrvaška je v EU vstopila julija in zato v podatke ni zajeta – pa za 0,1 odstotka.

Na letni ravni je bil padec gospodarske aktivnosti v območju skupne evropske valute takrat 1,1-odstoten, v Uniji pa 0,7-odstoten.

Najvišja rast na Portugalskem Na ravni trimesečja so največjo rast BDP v letošnjem drugem četrtletju zabeležili na Portugalskem, in sicer 1,1-odstotno. Ta ranljiva evrska država, ki je bila maja 2010 prisiljena zaprositi za mednarodno pomoč, je tako po dveh letih izšla iz recesije.

Med državami, ki so v četrtletni primerjavi beležile največjo rast, so še Nemčija, Češka in Finska. V vseh teh državah so imeli 0,7-odstotno gospodarsko rast. Dobro so se odrezale tudi Velika Britanija in Litva (obe +0,6 odstotka) ter Francija in Latvija (obe +0,5 odstotka). Največji padec so medtem statistiki v letni primerjavi izračunali v Italiji in na Nizozemskem. Obseg gospodarstva se je v teh dveh državah zmanjšal za 0,2 odstotka.

Na letni ravni najboljša baltska tigra Na letni ravni sta imela najkrepkejšo rast BDP v drugem četrtletju baltska tigra. V Latviji so namerili 4,3-odstotno povečanje gospodarske dejavnosti, v Litvi pa 4,1-odstotno povečanje. Na drugi strani so imeli najobsežnejši letni padec BDP v državah, ki so v programu finančne pomoči ali pod pritiskom mednarodnih trgov.

Ciper je imel 5,2-odstoten padec BDP, Grčija 4,6-odstotnega, Portugalska in Italija dvoodstotnega, Španija pa 1,7-odstotnega. 1,8-odstotno krčenje je bilo tudi na Nizozemskem. Za Irsko, ki je prav tako v programu pomoči, Eurostat še nima podatkov ne za četrtletno ne letno primerjavo gibanja BDP.

Primerjava z ZDA Eurostat je navedel še primerjavo gibanja BDP z ZDA. Gospodarsko najmočnejša država na svetu je imela po podatkih Eurostata v letošnjem drugem četrtletju na ravni trimesečja 0,4-odstotno rast BDP, na letni ravni pa se je ameriško gospodarstvo okrepilo za 1,4 odstotka. V prvem četrtletju so ZDA na ravni trimesečja zaznale 0,3-odstotno rast, na letni ravni pa 1,3-odstotno.

Ne spreglejte