Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
18.24

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

106

Natisni članek

Sandor Csanyi NKBM OTP NLB SKB

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 18.24

2 leti, 11 mesecev

Uradno: NKBM v roke madžarskega milijarderja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

106

Sandor Csanyi | Prvi mož banke OTP Sandor Csanyi (prvi z desne) je dober prijatelj predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana. | Foto Reuters

Prvi mož banke OTP Sandor Csanyi (prvi z desne) je dober prijatelj predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana.

Foto: Reuters

Madžarska banka OTP, ki ima v Sloveniji že v lasti SKB banko, bo z nakupom NKBM postala največji igralec na slovenskem trgu. Prvi mož banke OTP Sandor Csanyi je sicer dober prijatelj predsednika Uefe Aleksandra Čeferina in predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana.

Madžarska OTP Bank, ki jo vodi najbogatejši Madžar Sandor Csanyi, je podpisala pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM, so sporočili iz omenjene banke. Ta je v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Posel naj bi bil končan v drugem četrtletju prihodnjega leta. Cena posla ni znana, se je pa pred dobrim mesecem po medijih omenjalo, da bi Američani lahko dobili milijardo evrov za NKBM. 

NKBM
Novice Kupec na obzorju: za NKBM naj bi plačali milijardo evrov

Nova banka bo večja tudi od NLB

Z nakupom bo tako v Sloveniji nastala največja bančna skupina, večja od NLB. Skupina OTP bi z združitvijo Nove KBM in SKB banke po lanski bilančni vsoti imela dobrih 29 odstotkov trga. OTP je upravljanje SKB banke, ki jo je kupila od francoske Societe Generale, ki se je umikala iz regije, prevzela v začetku minulega leta, zanjo je odštela 323 milijonov evrov.

SKB
Novice Banka SKB tudi uradno v lasti Madžarov

Madžari bodo gradili tudi Emoniko

Bančništvo pa ni edina industrija, ki v Slovenij zanima Sandorja Csanyija. Njegovo podjetje Metoda Inveast bo v Ljubljani po letih čakanja le zgradilo nov potniški center Emonika na območju današnje železniške in glavne avtobusne postaje.

Ne spreglejte