SiolNET. Posel danes Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Močno znižali napoved gospodarskega obeta za Nemčijo

0,15

termometer

Nemčija zastava
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je napoved letošnje rasti nemškega gospodarstva znižal z 2,6 na 1,8 odstotka. Manj optimistična so tudi pričakovanja za prihodnje leto, ko naj bi bila rast 1,8- in ne 2,1-odstotna. Kot so sporočili iz inštituta, so razlog slabši rezultati nemškega gospodarstva v prvih mesecih letošnjega leta.

"Gospodarstvo je v prvih mesecih leta 2018 poslovalo precej slabše od pričakovanj. Vrednost indeksa razpoloženja v gospodarstvu se je zmanjšala, svetovna gospodarska tveganja pa so se močno povečala. Nad nemškim gospodarstvom se trenutno zbirajo temni nevihtni oblaki," je opozoril vodja analize poslovnih ciklov in napovedi na inštitutu Timo Wollmershäuser.

Dodal je, da sicer verjamejo, da se bo trend znova obrnil navzgor, vendar ne tako intenzivno kot lani.

Katarina Kresal, Miro Senica Posel danes Sporno posojilo Miru Senici, ki je pripeljal novega lastnika banke

Napovedi glede števila brezposlenih bolj optimisitčne

Bolj optimistične so napovedi glede števila brezposelnih, ki naj bi se letos z lanskih 2,5 milijona zmanjšalo na 2,3 milijona, prihodnje leto pa še za 100.000. V odstotkih gre za 5,7-, 5,2- oziroma 4,9-odstotno brezposelnost. Število delovno aktivnih bo po pričakovanjih inštituta tako doseglo novo rekordno višino - prihodnje leto naj bi jih bilo 45,2 milijona.

Zasebna potrošnja se bo po ocenah inštituta letos okrepila za 1,3 odstotka, prihodnje leto pa za 1,8 odstotka. Rast javne porabe bo letos enoodstotna, prihodnje leto pa 1,9-odstotna. Izvoz naj bi se letos okrepil za tri odstotke, prihodnje leto pa za 4,1 odstotka.

Ryan Rodrigez Trendi Šestletni sin Slovenke z Instagram objavo zasluži tudi 1.500 evrov #foto #video

Javnofinančni presežek naj bi se prihodnje leto znižal za 300 milijonov

Javnofinančni presežek v Ifu za letos ocenjujejo pri 38 milijardah evrov, prihodnje leto naj bi se znižal za 300 milijonov. Skupno naj bi presežek na tekočem računu plačilne bilance, ki je bila zaradi domnevne namerne neuravnoteženosti že večkrat tarča kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, letos dosegel 267 milijard evrov, prihodnje leto pa še milijardo več. Izražen v odstotkih BDP se bo v tem primeru znižal s 7,9 na 7,6 odstotka.

državni zbor parlament Novice Poslanca narodnih manjšin: Pri usodi vlade nočeva biti jeziček na tehtnici otroci Novice Otroke ločujejo od staršev in jih nameščajo v kletke #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin