SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemci svetujejo: Slovenci, takoj ustanovite slabo banko

4

termometer

"Potem ko smo mislili, da smo že dosegli dno, se je izkazalo, da je lahko še slabše," pravijo na Slovensko-nemški gospodarski zbornici in dodajajo, da optimizem nemških podjetij v Sloveniji izginja.

Na Slovensko-nemški gospodarski zbornici je potekala predstavitev letne ankete med nemškimi investitorji v Sloveniji.

Nemci nezadovoljni z našim davčnim sistemom in spopadanjem s korupcijo

Predstavnik zbornice Bogdan Dular je uvodoma pojasnil, da vsako leto med nemškimi podjetji v Sloveniji izvajajo anketo glede njihovega zadovoljstva in pričakovanj. Poudaril je, da se je stanje glede na rezultate letošnje ankete v primerjavi s prejšnjimi leti občutno poslabšalo. "Potem ko smo mislili, da smo že dosegli dno, se je izkazalo, da je lahko še slabše," je izpostavil in dodal, da optimizem nemških podjetij v Sloveniji izginja.

Delež nezadovoljnih nemških investitorjev z gospodarskim položajem Slovenije se je namreč v primerjavi z letom 2012 še povečal in znaša 78 odstotkov. 20 odstotkov podjetij meni, da je stanje zadovoljivo, dva odstotka pa, da je stanje dobro.

Kar 56 odstotkov podjetij pričakuje poslabšanje gospodarskega položaja, 41 odstotkov jih meni, da bo stanje ostalo nespremenjeno, le trije odstotki pa računajo na izboljšanje položaja. 21 odstotkov nemških podjetij pravi, da se bo letos število zaposlenih zmanjšalo, 63 odstotkov jih bo obdržalo enak delež zaposlenih, 16 odstotkov investitorjev pa namerava zaposliti nove sodelavce.

Nemška podjetja so v primerjavi z letom 2012 veliko bolj nezadovoljna s preprečevanjem korupcije, davčnim sistemom in s politično stabilnostjo naše države.

Dobri smo na področju infrastrukture in kadrov

Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen je predstavila primerjavo rezultatov ankete s 16 drugimi državami srednje in vzhodne Evrope. Povedala je, da so nemška podjetja Slovenijo v primerjavi z drugimi državami najbolje ocenila na področju infrastrukture, kakovosti in razpoložljivosti lokalnih dobaviteljev, kvalificiranosti delovne sile, razpoložljivostjo strokovnih kadrov in produktivnostjo zaposlenih.

Zadnje mesto pa Slovenija v očeh nemških podjetij zaseda na področju davčnega sistema in davčnih oblasti, davčnih bremen, javne uprave, predvidljivosti gospodarske politike, boja proti korupciji in kriminalu, politične in družbene stabilnosti, plačilne discipline, stroškov delovne sile in fleksibilnosti delovnopravne zakonodaje.

Po besedah Rantznove Nemška gospodarska zbornica Sloveniji med drugim priporoča okrepitev boja proti vsem vrstam korupcije, privatizacijo državnih podjetij, takojšnjo ustanovitev t. i. slabe banke, nižanje administrativnih bremen, uskladitev z evropsko zakonodajo in regulativami, takojšnjo izvedbo davčne reforme v smeri nižje obdavčitve dela in višje obdavčitve lastnine in potrošnje ter spodbujanje izvoza prek finančne pomoči malim, srednjim in mladim podjetjem.

Schmidt ne ve, ali bi spet investiral v Slovenijo

Gerald Schmidt, generalni direktor podjetja BSH Hišni aparati, je poudaril, da ne ve, kako bi odgovoril na vprašanje, če bi ga kdo vprašal, ali bi se danes znova odločil za investicijo na področju Slovenije. Poudaril je, da bi imele na to odločitev vpliv pomanjkljivosti, ki so se pokazale v anketi, vendar, kot pravi, so kljub vsemu zadovoljni, da so danes v Sloveniji in da lahko koristijo prednosti, ki jih daje naša infrastruktura ter kvalificirana in motivirana delovna sila.

"Določen upad, nekje 5 odstotkov, smo predvideli že sami, zaradi krize pa se je upad povečal na okoli 10 odstotkov, kar v denarju pomeni, da bomo imeli okoli 180 milijonov evrov prometa. Dobra stran trenutnega stanja pa je, da imamo nova naročila. Za leto 2013 imamo že nekaj fiksnih naročil, ki nas bodo iz 180 pripeljala na 250 milijonov evrov prometa. Povečali bomo torej naše kapacitete in prodajo," pa je povedala Tjaša Cetinski iz podjetja Hella Saturnus.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin