Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
12. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Natisni članek

električna energija elektro energetski sistem

Četrtek, 12. 5. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Nemcem celo plačujejo za porabo elektrike. Se bo kdaj smejalo tudi Slovencem?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Vetrna in sončna elektrarna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sončno in vetrovno vreme je nemško elektrogospodarstvo v nedeljo postavilo v nekoliko nenavaden položaj. Cene električne energije so bile nekaj ur negativne, kar pomeni, da so nekateri veliki porabniki za porabo dobili celo plačilo.

Ugodne vremenske razmere v Nemčiji so v nedeljo pripomogle k večji proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov energije. Predvsem vetrne in sončne elektrarne so namreč nekaj ur zadostovale za proizvodnjo okoli 90 odstotkov vse potrebne energije v državi, poročajo nemški mediji.

Zaslužili so veliki odjemalci električne energije

Ker nemško elektrogospodarstvo iz sistema ni moglo takoj izključiti jedrskih elektrarn in termoelektrarn, ustavili so le plinske elektrarne, je nastal presežek električne energije. Elektrooperaterji so morali zato nemškim odjemalcem za porabo elektrike celo plačati. Služili so predvsem veliki industrijski odjemalci, ki tudi v nedeljo ne počivajo.

Prvi mož HSE Blaž Košorok je prepričan, da Slovenija nima zadostnih naravnih danosti za proizvodnjo električne energije iz vetrnih virov, ki bi elektroenergetskemu sistemu zagotavljali zanesljivo oskrbo. Slovenci zato zastonj električne energije ne morejo pričakovati. | Foto: Matej Leskovšek Prvi mož HSE Blaž Košorok je prepričan, da Slovenija nima zadostnih naravnih danosti za proizvodnjo električne energije iz vetrnih virov, ki bi elektroenergetskemu sistemu zagotavljali zanesljivo oskrbo. Slovenci zato zastonj električne energije ne morejo pričakovati. Foto: Matej Leskovšek

"To ni redek pojav, v preteklosti se je že dogajal, tudi v Sloveniji, in se bo najverjetneje tudi v prihodnje. S to razliko, da veliki slovenski odjemalci plačila niso prejeli. Gre za zanimiv fenomen, ko govorimo o negativni energiji," pojasnjuje generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok.

Napovedi o zastonj elektriki niso povezane z omenjenim fenomenom

Ali je nedeljsko dogajanje v Nemčiji na kakršenkoli način povezano z napovedjo direktorja hrvaškega energetskega podjetja RWE Zorana Miliše? Ta je pred kratkim dejal, da bo elektrika najpozneje v petih letih zastonj. Košorok odgovarja: "Mislim, da korelacije med tema dvema dogodkoma ne moremo iskati. V trenutku, ko bi bila elektrika morebiti zastonj, bi morali potrošniki položnice vseeno poravnati. Cena električne energije namreč predstavlja manj kot tretjino položnice, vse preostalo so prispevki, subvencije, davki … To bi bilo v vsakem primeru prelito v omenjene davke ali prispevke, ki bodo zagotavljali zanesljivost oskrbe z električno energijo," je prepričan Košorok.

Nemčija bogato subvencionira obnovljive vire energije

Košorok še spomni, da Slovenija nima zadostnih naravnih danosti za proizvodnjo električne energije iz vetrnih virov, ki bi elektroenergetskemu sistemu zagotavljali zanesljivo oskrbo. Ali je veter premočan ali pa ga ni. Prav tako so nemške sončne in vetrne elektrarne bogato subvencionirane, prek položnic pa jih financirajo prav porabniki električne energije.

Nemčija namerava do leta 2050 vso električno energijo zagotoviti iz obnovljivih virov. | Foto: Reuters Nemčija namerava do leta 2050 vso električno energijo zagotoviti iz obnovljivih virov. Foto: Reuters

Nemčija sicer iz obnovljivih virov zagotavlja tretjino električne energije, s postavitvijo dodatnih vetrnih elektrarn pa se bo ta delež še povečeval. Do leta 2050 nameravajo vso električno energijo zagotoviti iz obnovljivih virov.

Danska na primer že zdaj z vetrno energijo v določenih obdobjih zagotavlja dovolj elektrike za vso državo. Presežek energije prodaja Nemčiji, Norveški in Švedski.

Ne spreglejte