Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2020,
11.46

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

11

Natisni članek

Koronavirus nafta

Četrtek, 2. 4. 2020, 11.46

4 leta

Narobe svet: ko vam proizvajalci celo plačajo, da odpeljete njihovo nafto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,49

11

Naftna ploščad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaradi vse manjše porabe cena nafte zadnje dni strmo pada. Ponekod že zmanjkuje prostora za skladiščenje črnega zlata.

Da bi omejili širjenje novega koronavirusa, se svet te dni vrti počasneje. V večini držav so ustavili javni promet, letalske povezave so močno okrnjene, nekatere tovarne so začasno zaprle svoja vrata. Samo v Evropi je v zadnjih dveh tednih delo izgubilo najmanj milijon pogodbenih delavcev.

Novice V dveh tednih v Evropi službo izgubilo že najmanj milijon ljudi #video

Zaradi vseh teh ukrepov je močno padlo tudi povpraševanje po nafti, njena cena pa je najnižja v zadnjih 18 letih. Cena za sod zahodnoteksaške nafte je padla celo pod 20 dolarjev.

Zaradi spora med Savdsko Arabijo in Rusijo pa črpanje in zaloge ostajajo enake. Savdska Arabija načrtuje povečanje črpanja, kar bo ceno verjetno še bolj potisnilo proti tlom.

Letalo kabina
Novice Če letalska družba odpove polet, vam mora vrniti denar

Po neuspelem dogovoru o podaljšanju omejitve črpanja nafte med članicami Opec+ in spodletelem predlogu o novi omejitvi sta se Rusija in Savdska Arabija zapletli v cenovno vojno. | Foto: Reuters Po neuspelem dogovoru o podaljšanju omejitve črpanja nafte med članicami Opec+ in spodletelem predlogu o novi omejitvi sta se Rusija in Savdska Arabija zapletli v cenovno vojno. Foto: Reuters

Zmanjkalo bo prostora za shranjevanje

Zaradi vseh naštetih okoliščin se lahko kmalu zgodi, da bo zmanjkalo prostora za shranjevanje nafte. Kot piše CNN, bi lahko skladišča, rafinerije, terminali, ladje in naftovodi sčasoma dosegli maksimalno kapaciteto, kar se ni zgodilo že od leta 1998.

Stvari so šle ponekod že tako daleč, da morajo proizvajalci nafte v nekaterih primerih strankam celo plačati, da vzamejo njihovo nafto.

Cene nafte v upanju na ameriško intervencijo znatno porasle

Cene nafte so sicer v današnjem azijskem trgovanju močno okrevale. Trgovce s črnim zlatom je spodbudilo upanje, da bo ameriška intervencija končala cenovno vojno med Savdsko Arabijo in Rusijo. Naftni trgovci zdaj upajo, da bo ameriški predsednik Donald Trump sklical zasedanje z največjimi izvoznicami v državi, kjer naj bi dorekli tudi, kako pomagati ameriški proizvodnji nafte iz skrilavca.

Slišati je, da Rusija v trenutnih razmerah noče okrepiti črpanja, trgovci s črnim zlatom pa pričakujejo, da bodo v črpanje zarezali tudi ameriški proizvajalci.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v maju je bilo treba v popoldanskem azijskem trgovanju odšteti 21,76 dolarja, kar je 7,14 odstotka več kot ob koncu sredinega trgovanja. Za 8,21 odstotka so se podražile tudi junijske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 26,77 dolarja. (STA)

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)
Mnenja Miha Mazzini: Zagrenjena psiha teh nesrečnikov hoče vse stlačiti v blato
Ne spreglejte