Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Petek,
27. 2. 2015,
13.04

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

banke Slovenija

Petek, 27. 2. 2015, 13.04

8 mesecev, 1 teden

Najrevnejša država EU ima stabilnejše banke od Slovenije

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski bančni sistem je najslabše ocenjen med državami jugovzhodne Evrope, ki so članice EU.

Vodstvo NLB je danes predstavilo rezultate poslovanja za lansko leto. Čeprav je NLB lani prvič po šestih letih dosegla pozitivno poslovanje – dobiček znaša dobrih 60 milijonov evrov, pa je naša največja banka del bančnega sistema, ki je najslabše ocenjen med državami jugovzhodne Evrope, ki so članice EU.

Slovenija po stabilnosti bank na zadnjem mestu Dvomilijonska Slovenija je imela v letu 2013 bruto domači proizvod na prebivalca 21.800 evrov. Konec leta 2013 je na letni ravni zabeležila 1,1-odstoten padec bruto domačega proizvoda. V takem gospodarskem okolju deluje v Sloveniji 25 bank, največje – NLB, NKBM, Abanka Vipa – pa so v večinski lasti države. Največji zasebni banki na našem trgu sta Unicredit in SKB, ki imata italijanske oziroma francoske lastnike.

Slovenija je leta 2013 pri razvoju bančnega trga med 144 analiziranimi ekonomijami držav dosegla 133. mesto. Pri stabilnosti bank se je Slovenija uvrstila na zadnje, 144. mesto, na 133. mestu je pristala pri zaupanju finančnih trgov.

Obrestna mera za depozite je pod evropskim povprečjem Dogovorjena letna obrestna mera za depozite v gospodinjstvih je v Sloveniji 0,74 odstotka, kar je pod evropskim povprečjem, to je 1,05 odstotka.

Skupna sredstva bank v Sloveniji so bila v letu 2014 ocenjena na 50 milijard evrov. Številka predstavlja le manjši padec v primerjavi z začetkom krize leta 2009, ko so bila skupna sredstva v višini 53 milijard evrov. Ob tem še podatek, da je Slovenija poleg Slovaške in Grčije edina država jugovzhodne oziroma vzhodne Evrope, ki za plačilno sredstvo uporablja evro.

Češka z zelo dobrim bančništvom, a podobnimi gospodarskimi kazalci Češka, ki ima 10,5 milijona prebivalcev, je imela v letu 2013 bruto domači proizvod na prebivalca 21.900 evrov. Podobno kot Slovenija je konec leta 2013 beležila 0,9-odstoten padec bruto domačega proizvoda na letni ravni.

Na Češkem ima licenco za opravljanje bančnih storitev 58 bank, skoraj vse so popolnoma v zasebni lasti. Lastniki prihajajo z zahoda Evrope in iz ZDA. Med največjimi bankami tako najdemo: - Ceska sporitelna, lastnik Erste bank iz Avstrije, - CSOB, lastnik KBC iz Belgije, - Komercni banka, lastnik Societe Generale iz Francije, - Unicredit, lastnik Unicredit iz Italije, - Raiffeisen, latnik Raiffeisen iz Avstrije, - GE money bank, lastnik GE capital iz ZDA, - Commerzbank, lastnik Commerzbank iz Nemčije.

Češki bančni trg na 44. mestu Lastniška struktura na Češkem kaže precej razgiban bančni trg. Ta se je glede na razvoj leta 2013 uvrstil na 44. mesto med 144 analiziranimi ekonomijami. Stabilnost bančnega trga uvršča Češko na 24. mesto, zaupanje finančnih trgov na 44. mesto.

Dogovorjena letna obrestna mera za depozite v gospodinjstvu je nad evropskim povprečjem (1,05 odstotka): na Češkem je ta obrestna mera 1,21 odstotka. Skupna sredstva bank so leta 2009 znašala 160 milijard evrov in so narasla na 190 milijard evrov v letu 2014.

Madžarska želi celo povečati državno lastništvo v bankah Madžarska ima 10 milijonov prebivalcev, leta 2013 je beležila bruto domači proizvod na prebivalca v višini 17.600 evrov. Bruto domači proizvod se je na Madžarskem na letni ravni v letu 2013 povečal za 1,1 odstotka.

Na Madžarskem deluje 190 bank. Večinoma so v zasebnih rokah, kar pa si je madžarska vlada lani želela spremeniti. Država želi z nakupom deleža v MKB banki (lastnik te je Bayerische Landesbank iz Nemčije) povečati svoj vpliv na bančni trg na Madžarskem. Predvsem želi vplivati na ceno bančnih storitev, ki je zdaj previsoka. Lastniki največjih bank na Madžarskem so sicer madžarski delničarji (madžarska OTP banka), Avstrijci, Belgijci, Nemci in Italijani.

Skupna sredstva bank na Madžarskem: lani precejšen padec Glede na razvoj finančnega sistema se je med madžarsko bančništvo uvrstilo na 73. mesto med 144 državami, prav tako na 73. mesto glede stabilnosti bančnega sistema, medtem ko je glede na zaupanje finančnih trgov na 53. mestu. Letna obrestna mera, ki je dogovorjena za depozite v gospodinjstvu, je precej nad evropskim povprečjem (1,05 odstotka) in znaša 1,56 odstotka.

Opazen je precejšen padec pri skupnih sredstvih bank, ki so v letu 2009 znašala 126 milijard evrov, leto pozneje pa 106 milijard evrov.

Najnižji BDP v evrski skupini, a kljub temu bolj stabilno bančništvo od slovenskega 11.900 evrov je leta 2013 znašal bruto domači proizvod na prebivalca v Bolgariji, državi z nekaj več kot 7 milijoni prebivalcev. Glede na leto prej je Bolgarija zabeležila 0,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda.

Poleg velikega števila zasebnih bank na bolgarskem trgu najdemo dve v državni lasti. To sta First Investment Bank in Corporate Commercial Bank. Država je banki v preteklosti vodila povsem različno:

- First Investment Bank je dobila denarno pomoč bolgarske centralne banke in Evropske unije, - medtem ko je bila Corporate Commercial Bank zaradi slabega upravljanja, to je prevelike bančne luknje, sredi leta 2014 likvidirana.

Težave zaradi tajkunskih kreditov Ena največjih težav komercialne banke so bili slabi oziroma tajkunski krediti. Je pa kljub temu zaradi velikega števila zasebnih bank bolgarski bančni sistem stabilnejši od slovenskega.

Od skupno 28 bolgarskih bank so poleg prej naštetih državnih med največjimi naslednje: - UniCredit Bulbank, lastnik je UniCredit iz Italije, - DSK bank, lastnik je OTP iz Madžarske, - United Bulgarian bank, lastnik je National Bank of Greece iz Grčije, - Raiffeisen, lastnik je Raiffeisen iz Avstrije, - Eurobank EFG, lastnik je Eurobank Ergasias iz Grčije. Razvoj bančnega sektorja v Bolgariji se sicer uvršča na 60. mesto med 144 analiziranimi ekonomijami. Stabilnost bančnega sistema uvršča Bolgarijo na 62. mesto in zaupanje finančnih trgov na 43. mesto.

Dogovorjena letna obrestna mera za depozite v gospodinjstvu je nad evropskim povprečjem 1,05 odstotka: znaša 2,3 odstotka. Skupna sredstva bank so se v času krize še povečala: v letu 2009 so znašala 38 milijard evrov, lani pa 46 milijard evrov.

Viri: http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union http://www.oecd.org/officialdocuments/publicdisplaydocumentpdf/?cote=ECO/WKP%282013%2994&docLanguage=En https://thebanks.eu

Ne spreglejte