SiolNET. Posel danes Novice
1,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na računu podjetja je manjkal milijon, a direktor ni ukrepal. Zdaj je obsojen na zapor.

1,74

termometer

Gregor Jeza, Niko Trošt |  | Foto: STA
Foto: STA

Sodba v zadevi Elektrooptika je junija postala pravnomočna. Zaradi zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti mora Gregor Jeza za tri leta in 10 mesecev v zapor, Barbara Podlogar pa zaradi pomoči pri tem dejanju in pranja denarja za tri leta in štiri mesece, danes poroča Dnevnik. Poziva na prestajanje kazni še nista prejela.

Da je bila obsodba Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je odločitev sprejelo marca 2017, pravilna in zakonita, je junija presodilo višje sodišče in tako prvostopenjsko sodbo v tem delu potrdilo. Izvršljiva bo postala po tem, ko jo bodo prejeli vsi vpleteni.

Novice Igralci iz afere Orion so se vrnili z novo mrežo slamnatih podjetij

Jeza in Podlogarjeva državno podjetje "olajšala" za slab milijon

Tožilstvo je Jezi, nekdanjemu vidnemu članu SDS, očitalo, da je kot nekdanji direktor družbo Elektrooptika - na vrh družbe se je povzel decembra 2012 v času druge vlade Janeza Janše - oškodoval za nekaj več kot 930.000 evrov, ki naj bi bili z elektronskim rubežem neupravičeno nakazani na račun britanskega podjetja Atractor Project Management, pri tem pa mu je pomagala Podlogarjeva.

Podlogarjeva je predlog za izvršbo vložila prek odvetnika Davida Šege. Domnevni dolg je utemeljevala z lažnimi in ponarejenimi pogodbami o odkupu terjatev, v katerih je nastopalo novozelandsko podjetje iz Aucklanda. Terjatev je bila izmišljena, Elektrooptika temu podjetju ni dolgovala niti centa, je ugotovilo sodišče.

Jeza medtem ni odgovoril na predlog za izvršbo. Naklepno je opustil preverjanje pošte za skoraj mesec dni, zaradi česar je sklep o izvršbi postal pravnomočen. Jeza se je v preiskavi izgovarjal, da je nekdo poškodoval poštni nabiralnik Elektrooptike in da je z njega izginil dopis sodišča. Sodišče mu ni verjelo.

Tone Rop, Janez Zemljarič Posel danes Kaj imajo skupnega afera Orion, Anton Rop in Janez Zemljarič

Očiten primanjkljaj na računu podjetja, a direktor ni ukrepal

Denar je z računa Elektrooptike najprej stekel na Šegov fiduciarni račun, ki ga je odprl v Avstriji. Zadržal je 14.000 evrov provizije, preostalih 918.287,13 evra pa je nakazal v Liechtenstein, kjer je Podlogarjeva odprla bančni račun. Dvignila je 58.000 evrov, ostanek pa nakazala na račun pri isti banki, vpisan na slamnato podjetje Tacony Creek. Dan po izvršbi je Jeza vpogledal v spletno banko, vendar kljub očitnemu primanjkljaju skoraj milijon evrov ni storil ničesar. Lastnike in policijo je obvestil šele deset dni po izvršbi, dva tedna pozneje je zapustil Elektrooptiko.

Jeza je na prvostopenjskem sojenju na Okrožnem sodišču v Ljubljani priznal krivdo. Sklenil je namreč sporazum s tožilstvom, na podlagi katerega bi nekaj več kot dveletno zaporno kazen odslužil z vikend zaporom, vendar predsedujoča sodnica Vladislava Lunder njegovega priznanja ni sprejela.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin