SiolNET. Novice Slovenija
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jutri zjutraj bo mogoče opazovati Lunin mrk

0,20

termometer

Lunin mrk | Za kakovostno opazovanje bo treba izbrati opazovališče, ki ima na jugozahodni strani čim manj ovir. | Foto: Reuters
Za kakovostno opazovanje bo treba izbrati opazovališče, ki ima na jugozahodni strani čim manj ovir. Foto: Reuters

Iz naših krajev bo v ponedeljek v jutranjih urah mogoče opazovati sicer popolni Lunin mrk, ki pa bo kot tak lepše viden drugod po svetu. Slovenija se bo namreč nahajala na skrajnem vzhodu vidnega območja mrka, kar pomeni, da bomo lahko pri nas v primeru jasnega vremena opazovali le prvo polovico mrka oziroma bomo lahko mrk videli le kot delni.

Kot je v objavi na spletni strani Astronomskega društva Orion zapisal predsednik društva Igor Žiberna, se bo polsenčna faza začela v ponedeljek ob 3.30 po srednjeevropskem poletnem času, vendar ta faza s prostim očesom ni vidna.

Luna bo začela prehajati v Zemljino senco ob 4.27 po srednjeevropskem poletnem času, ko bo njen višinski kot le 7,3 stopinje, zato bo za kakovostno opazovanje potrebno izbrati opazovališče, ki ima na jugozahodni strani čim manj ovir.

V Mariboru, kjer ima omenjeno društvo sedež, bo Luna "žal zašla za matematičnim obzorjem ob 5.24 po srednjeevropskem poletnem času oziroma okoli štiri minute pred začetkom popolne faze mrka. Kljub ne najboljšim pogojem za opazovanje se bo v primeru jasnega vremena vseeno izplačalo vstati nekoliko bolj zgodaj in občudovati zanimiv naravni pojav," je zapisal Žiberna.

Od kod bo najlepše viden? 

Mrk bodo lahko, kot je še dodal, najlepše opazovali v Južni Ameriki, v vzhodnem delu Severne Amerike, v večjem delu Atlantskega oceana in v jugovzhodnem delu Tihega oceana.

Če bo v večjem delu Evrope, vzhodne Azije in v Afriki Luna v prvem delu mrka zahajala, pa bodo drugi del mrka lahko ob vzhajajoči Luni opazovali v osrednjem in zahodnem delu Severne Amerike in celo na Novi Zelandiji.

Lunin mrk Novice Osupljivo: najdaljši lunin mrk po 500 letih #video luna Novice Poglejte majsko superluno in edini letošnji mrk #video #foto Lunin mrk, polna Luna, mrk, Luna Digisvet Preden greste danes spat, poglejte gor Lunin mrk, mrk Digisvet Opazovali smo lahko najdaljši popoln lunin mrk v tem tisočletju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin