Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
17. 10. 2014,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Orion

Petek, 17. 10. 2014, 9.22

8 let

Igralci iz afere Orion so se vrnili z novo mrežo slamnatih podjetij

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 2004 je izbruhnila afera Orion. Tisti, ki so pri tej družbi najeli posojilo, so, ko niso več mogli odplačevati visokih obresti, odkrili, da so v resnici podpisali pogodbo o prodaji nepremičnine.

Na to so jih "pozabili" opozoriti tudi notarji. Deset let pozneje se je del igralcev iz afere vrnil na sceno z novim poslovnim modelom delovanja. Tudi zdaj jim gredo močno na roke luknje v pravnem sistemu in neučinkovitost državnih organov pri nadzoru, v Dnevniku pišejo Tomaž Modic, Vesna Vuković in Primož Cirman.

Po mrežah slamnatih podjetij se pretakajo milijoni evrov Že vsaj od leta 2007 se nekdanja prokuristka Oriona Barbara Podlogar in drugoobtoženi v zadevi Orion Aleš Alojzij Rus v Veliki Britaniji ukvarjata z ustanavljanjem podjetij nabiralnikov. Ta so bila v prvi vrsti namenjena zapiranju prezadolženih družb v Sloveniji, skrivanju njihovega premoženja pred upniki in brisanju sledi za njihovimi lastniki, med katerimi so bili tudi nekateri nekdanji tajkuni. A svoj poslovni model so lani očitno nadgradili. Podjetja nabiralnike so začeli ustanavljati tudi za druge posle.

Samo po eni od mrež slamnatih podjetij, v kateri sodelujejo nekdanji orionovci, se po podatkih, ki so jih pridobili v uredništvu Dnevnika, pretakajo milijoni evrov. Ti izhajajo iz dveh vrst poslov. Pri prvih gre za preprodaje avtomobilov iz tujine, trgovanja z odpadnim železom, domnevno uvoženim iz Slovaške, ter drugimi materiali, za plačevanja svetovalnih in oglaševalskih storitev med povezanimi podjetji.

Gre za panoge, v katerih se po ugotovitvah finančne uprave (Furs) najpogosteje pojavljajo davčne utaje. Za drugo vrsto poslov je na podlagi dokumentacije, s katero razpolagamo, mogoče domnevati, da so fiktivne narave. Vpletenim bi lahko služili zgolj za pokritje transakcij. Po navedbah poučenih gre za nadgradnjo uporabe slamnatih podjetij.

Jeršič glava hobotnice, ki se je ukvarjala s preprodajo luksuznih jaht Po Dnevnikovih podatkih mrežo teh podjetij upravlja manjša, dobro organizirana skupina ljudi. Več virov je potrdilo, da jo vodi širši javnosti manj znani poslovnež Andrej Jeršič. Gre za starega znanca slovenskega pravosodja, ki naj bi kot dobavitelj prestižnih avtomobilov posloval z vrsto predstavnikov domače politične in gospodarske elite. Oktobra lani je bil zaradi davčne zatajitve pri poslih z avtomobili, ki mu je prinesla dva milijona evrov premoženjske koristi, na prvi stopnji obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora.

Sodbo je letos potrdilo tudi višje sodišče, Jeršiču pa je sodišče že poslalo poziv za prestajanje kazni. Po oceni specializiranega državnega tožilstva naj bi bil Jeršič tudi glava hobotnice, ki se je ukvarjala s preprodajo luksuznih jaht. V sodnem procesu v tej zadevi ga je obremenilo več prič. Med drugimi podjetnik Rok Snežič, ki je bil letos zaradi davčne utaje in pranja denarja obsojen na tri leta zapora.

Ne spreglejte