Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
26. 1. 2019,
14.33

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14

7

Natisni članek

Kranjska Gora jezero Jasna

Sobota, 26. 1. 2019, 14.33

5 let, 3 mesece

Na prestižni lokaciji v Kranjski Gori odpirajo osem luksuznih apartmajev #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14

7

Jezero Jasna | Ob jezeru Jasna je znova odprl vrata objekt Jasna. | Foto Jasnaresort

Ob jezeru Jasna je znova odprl vrata objekt Jasna.

Foto: Jasnaresort

Priljubljen kraj s spektukularnim razgledom, jezero Jasna v Kranjski Gori, je po več kot desetletju čakanja in opazovanja zamujene priložnosti dobil novo pridobitev. Po novem je spet odprt objekt ob jezeru v neposredni bližini bronastega kipa kozoroga. Ob kavarni bo na voljo tudi osem apartmajev, ki bodo imeli zasoljene cene.

Le streljaj iz središča Kranjske Gore v smeri proti Vršiču leži jezero Jasna, ki ponuja izjemen pogled na Julijske Alpe. Nekaterim se ob omembi imena v misli prikrade podoba turkizne in zelo hladne vode, idilične narave s pogledom na gore ali pa bronastega kipa kozoroga, s katerim se radi fotografirajo. Številni pa si predstavljajo propadajoče gostišče, ki je več kot desetletje kazilo idilično podobo.

Medtem ko smučarsko središče manj kot dva kilometra stran cveti in je v zadnjem letu rekordno uspešno, je gostišče s pogledom na Julijske Alpe samevalo 13 let.

Objekt je konec leta 2017 dobil novega lastnika. Kupec je podjetje Alpe Adria turizem, ki je v lasti nekdanjega predsednika Stranke mladih Slovenije Dominika S. Černjaka, novega lastnika pa so se razveselili tudi na občini.

Naložba, vredna 3,2 milijona evrov

Objekt je sameval 13 let. | Foto: Jasnaresort Objekt je sameval 13 let. Foto: Jasnaresort Po Černjakovih besedah je vsa naložba z nakupom vredna okrog 3,2 milijona evrov, ki so jih pridobili z lastnimi sredstvi in posojilom. To znaša dva milijona evrov.

"S poživitvijo tega območja želimo pripomoči h kakovostnejši ponudbi destinacije Kranjska Gora. Želimo si, da bi nanjo gledali kot na mondeno destinacijo, če hočete, naš St. Moritz," je dejal Černjak.

V zadnjih mesecih prejšnjega leta so začeli obnovo in legalizacijo, zdaj pa je po številnih letih objekt znova odprt. Zunanjost na prvi pogled ni doživela veliko sprememb. Med večjimi so dodatna okna nad balkonom in nove lesene deske, v katere je oblečeno zgornje nadstropje objekta.

kranjska gora počitnice
Novice Vlada za: Kranjska Gora dobiva novo gondolo

Za zdaj le kavarna

Najprej bo vrata odprl le gostinski del, kjer bo kavarna, oddajanje osmih apartmajev pa bodo začeli v prihodnjih dneh.

"Ta konec tedna imamo polno zasedene zmogljivosti, tako imenovano testno odprtje z namenom pregleda uporabnosti in odprave morebitnih napak. Če bodo ocene testnih gostov pozitivne, bomo v prihodnjih dneh odprli rezervacije za redne goste," pravi Černjak.

Naprej bo vrata odprla kavarna, nato pa še apartmaji. | Foto: Jasnaresort Naprej bo vrata odprla kavarna, nato pa še apartmaji. Foto: Jasnaresort

Osem apartmajev s pogledom na Julijske Alpe in turkiznim jezerom pod balkonom bo velikih od 58 do 120 kvadratnih metrov, v njih pa bodo tudi savne, biljard in lastna mikropivovarna.

jezero Jasna
Trendi Osvežitev za najpogumnejše: kopanje v vodah, ki nimajo niti 15 stopinj Celzija #foto

Cene od 250 evrov

Apartmaji bodo za tiste, ki so pripravljeni seči globlje v žep, saj se bodo cene gibale od 250 evrov na dan za dve osebi v nizki sezoni pa vse do 900 evrov za največji apartma v visoki sezoni.

Zaščitni znak jezera Jasna: bronasti kip kozoroga, ki ga je med letoma 1986 in 1988 ustvaril kipar Stojan Batič. | Foto: Ana Kovač Zaščitni znak jezera Jasna: bronasti kip kozoroga, ki ga je med letoma 1986 in 1988 ustvaril kipar Stojan Batič. Foto: Ana Kovač

"Za goste so v ceno namestitve vključeni storitve organizatorja individualnih programov na destinaciji že pred prihodom in zasebni transferji na bližnja smučišča, poleti pa na izhodišča za oglede in pohodne ture. Merimo na obiskovalce, ki cenijo kakovostno doživet prosti čas v stiku z naravo," dodaja Černjak.

Pri opremljanju se je novi lastnik povezal z mladimi slovenskimi oblikovalci, ki so opremili apartmaje, del prostora pa bodo namenili tudi galeriji, kjer bodo lahko predstavljali svoje izdelke.

Občina si želi, da bi k jezeru čim manj prihajali z avti

Kavarna in apartmaji bodo le del naložbe. V prihodnje nameravajo urediti še okolico, pripovedovalnice zgodb, polnilnice za električne avtomobile, restavracije pop up in pripadajoča parkirišča.

Kjer je danes jezero Jasna so v tridesetih letih prejšnjega stoletja najprej postavili zunanji bazen z ogrevano vodo. | Foto: Jasnaresort Kjer je danes jezero Jasna so v tridesetih letih prejšnjega stoletja najprej postavili zunanji bazen z ogrevano vodo. Foto: Jasnaresort Del parkirišča bo namenjen gostom apartmajev in gostom kavarne, za zdaj pa še ni znano, ali bo po novem plačljivo. Do zdaj je bilo parkirišče ob zapuščenem objektu brezplačno.

"O režimu parkiranja in parkirnine se usklajujemo z lokalno skupnostjo, saj je naš skupni cilj, da bi čim manj obiskovalcev prihajalo k Jasni z avtomobili. Zato občina že nekaj časa ograjuje in povezuje pot ob Pišnici, tako da postaja ta doživljajska, prijetna in zelo zanimiva," so želje novega lastnika.

Pri Botaničnem vrtu Ljubljana naročili avtohtono rastje

Ob načrtih za prihodnjo pomlad pa se ukvarjajo tudi s takšnim, ki bo zaživel čez 20 let, ko bo končana parkovna ureditev. "Skladno s konceptom vrnitve k avtohtonosti rastja na lokaciji, ki so ga za območje Jasne pripravili v Botaničnem vrtu Ljubljana po našem naročilu. Ureditev bo končana predvidoma čez 20 let," pravi Černjak.

Ob Jasni bodo na novo zaposlili 14 ljudi. Po besedah Černjaka so ravno tu naleteli na največ težav.

"Niso bili najtežji pridobivanje vseh dokumentov in soglasij, sledenje rokom in zagotavljanje dobre kakovosti izvedbe, ampak to, česar smo se ob stanju na našem trgu že nekaj časa zavedali, pridobivanje kakovostnega kadra, predvsem gostinskega," je iskanje kadra opisal Černjak. Polovica bo zaposlenih za vse leto, preostali pa sezonsko in glede na potrebe.

Fotogalerija
1 / 24
Ne spreglejte