Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2011,
12.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

proračun dogovor

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 12.53

7 let, 2 meseca

Moody's pozdravil špansko odločitev za ustavno omejitev primanjkljaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dogovor španske vladajoče socialistične in opozicijske ljudske stranke o ustavni omejitvi višine dolgoročnega javnofinančnega primanjkljaja je pozitivna poteza v luči kreditnega ocenjevanja Španije.

To so danes sporočili iz bonitetne hiše Moody's.

Moody's je opozoril na morebitno znižanje bonitetne ocene

V bonitetni agenciji sicer menijo, da bi bilo še boljše, če bi Španija v ustavo zapisala tudi maksimalni možni javnofinančni primanjkljaj. Prav tako bi veljalo po njihovem mnenju jasneje predstaviti korekcijske in sankcijske mehanizme v primeru odstopanj.

Moody's je minuli mesec Španijo opozoril, da bi lahko v prihodnjih treh mesecih zaradi šibkega stanja njenega gospodarstva in pritiskov s strani finančnih trgov znižal njeno bonitetno oceno Aa2 za eno stopnjo. Zdaj so v bonitetni hiši napovedali, da bodo pri ocenjevanju Španije upoštevali tudi dopolnitev ustave.

Avtonomne pokrajine porabijo večino sredstev

Ta bo po njihovih besedah zavezala vse ravni oblasti v Španiji - torej ne zgolj zveznih, temveč tudi regionalne, ki so bile do zdaj pri zavezah o omejitvi primanjkljaja svobodne. Prav španske močno avtonomne pokrajine pa so tiste, ki so odgovorne za okoli tretjino javne porabe. Skladno s tem so povzročale tudi veliko zaskrbljenost Madrida in območja evra.

V petek sprejeti španski dogovor predvideva, da od leta 2020 naprej strukturni oz. dolgoročni primanjkljaj v letnem proračunu ne sme presegati 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Prekoračitev meje bo možna v izrednih primerih, kot so naravne katastrofe in recesija, višino omejitve pa bo mogoče revidirati v letih 2015 in 2018.

Z zakonom bodo postavili omejitve za javni dolg

V skladu z dogovorom, ki naj bi ga z ustavnim zakonom uveljavili do sredine prihodnjega leta, naj bi se državi dovolilo strukturni primanjkljaj v višini do 0,26 odstotka BDP, 17 polavtonomnim regijam pa do 0,14 odstotka BDP.

Z novim zakonom, ki bo temeljil na tem dogovoru, naj bi postavili tudi omejitve za španski javni dolg. Ta naj bi do leta 2020 prišel na raven, dogovorjeno z EU.

Ne spreglejte