SiolNET. Posel danes Novice
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mol za prevzem OMV Slovenija pripravljen prodati nekatera sredstva

0,52

termometer

Bencinska črpalka MOL | Mol je pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, podpisal junija 2021. | Foto: STA
Mol je pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, podpisal junija 2021. Foto: STA

Madžarska naftna družba Mol s ciljem pridobitve soglasja Evropske komisije za prevzem mreže bencinskih servisov OMV Slovenija ne izključuje morebitne prodaje nekaterih svojih sredstev, so danes za STA povedali v družbi. Podrobnejših informacij ne razkrivajo, pojasnjujejo le, da sodelujejo pri poglobljeni preiskavi Evropske komisije.

Da naj bi Mol v kratkem začel prodajati nekatere od 53 bencinskih servisov, kolikor jih obvladuje v Sloveniji, je sicer v ponedeljek poročal Dnevnik. V družbi neuradnih informacij časnika niso ne potrdili ne zanikali, ob tem pa so pojasnili, da s ciljem čim prej pridobiti soglasje Evropske komisije za načrtovani prevzem v Sloveniji odgovarjajo na vse zahteve po informacijah v okviru preiskave.

Emisije izpuh CO2 Avtomoto Slovenija druga v Evropi, bencin in dizel še vodita

Postopek še poteka, zato podrobnejših informacij ne morejo razkriti

"Če bo to potrebno, Mol v okviru te transakcije ne izključuje morebitne prodaje nekaterih svojih sredstev, o vseh pomembnih dogodkih pa bo ustrezno obveščal javnost. Postopek še poteka, zato podrobnejših informacij ne moremo razkriti," so navedli v družbi, kjer so prepričani, da bo načrtovani prevzem koristil konkurenčnosti in kupcem na slovenskem trgu, saj bo ustvaril močnejšo konkurenco za vodilnega na trgu.

Mol je pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, podpisal junija 2021. Dogovorjena kupnina za celoten delež znaša 301 milijon evrov, s tem pa bi Madžari prišli do mreže 120 bencinskih servisov, ki je druga največja v državi. Mol ima medtem kot tretji največji ponudnik v Sloveniji 53 bencinskih servisov. Daleč največji ponudnik je Petrol s 318 prodajnimi enotami.

Transakcija bi lahko močno zmanjšala konkurenco na maloprodajnem trgu

Posel je Evropska komisija v preverbo prejela 13. maja lani, v predhodni preiskavi pa je ugotovila, da bi transakcija lahko močno zmanjšala konkurenco na maloprodajnem trgu za pogonska goriva v Sloveniji.

Po pisanju Dnevnika naj bi sicer Evropska komisija v postopku presoje koncentracije Mola in OMV Slovenija slovenski naftni trg razdelila na avtocestnega in več lokalnih trgov; če bi upoštevala celotni trg, bi bil načrtovani prevzem potrjen. Na celotnem trgu namreč Molovo slovensko hčerinsko podjetje in OMV Slovenija na podlagi konkurenčne zakonodaje nimata prevladujočega položaja. Imata pa ga v nekaterih delih Slovenije.

gorivo dizel bencin črpalka Novice Znano je, kakšne bodo od jutri cene bencina Ylva Johansson Novice Komisarka Johansson: To ni dobra rešitev za soočanje z migracijami

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin