SiolNET. Posel danes Novice
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrica ne ve, do kdaj bi lahko odložili prodajo NLB

0,58

termometer

Mateja Vraničar Erman
Foto: STA

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je vrh koalicije seznanila s prvo analizo pisma, ki ga je v petek Sloveniji poslala Evropska komisija v zvezi s spremembami prodajne zaveze glede NLB. Napovedala je, da bodo vprašanja najprej znova razjasnili, nato pa na tej podlagi nadaljevali s pogajanji.

"Nekatere ugotovitve in stališča Evropske komisije me presenečajo, predvsem zaradi poglobljenih razprav in korektnega odnosa, ki smo ga doslej imeli v tem postopku. Nekatere ugotovitve so presenetljivo netočne ali pomanjkljive," je v izjavi za medije poudarila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Ponovila je, da je sprožitev poglobljene preiskave postopkovno običajen korak v takih primerih. "Ker je Slovenija predložila predlog za spremembo zavez še v času veljavnosti stare odločbe, se zdaj osredotočamo na pogoje, pod katerimi bi bila sprememba zavez mogoča," je pojasnila.

Ministrica noče napovedovati, do kdaj bi lahko odložili prodajo NLB

Mesec dni, ki ga ima Slovenija na voljo za pripravo odziva na pismo komisije, nameravajo po besedah Vraničar Ermanove izkoristiti za zelo intenzivne stike s komisijo na vseh ravneh in za oblikovanje uradnega stališča vlade. Za ocene glede tega, do kdaj bi lahko odložili prodajo NLB, je po ministričinih besedah trenutno še veliko prezgodaj.

Evropska komisija dvomi, da je slovenski decembrski predlog v povezavi z odlogom prodaje NLB enakovreden prvotni prodajni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo. Med preiskavo bosta strani še poskušali doseči ustrezen dogovor, če to ne bo mogoče, pa lahko komisija od Slovenije zahteva izterjavo nezakonite državne pomoči NLB.

Obsežna državna pomoč NLB iz leta 2013 nezakonita

Slovenija bi morala v skladu z zavezami v zameno za bruseljsko odobritev državne pomoči NLB v času krize leta 2013 prodati 75 odstotkov minus eno delnico banke, in sicer najmanj 50 odstotkov do konca lanskega leta, preostanek pa do konca tega leta.

Ker Slovenija polovičnega deleža banke ni prodala do konca lanskega leta in ni izvedla predvidenega kompenzacijskega ukrepa glede prodaje balkanskih bank NLB, je sedaj obsežna državna pomoč NLB iz leta 2013 tako nezakonita.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin