SiolNET. Posel danes Novice
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo morala NLB vrniti milijone? Ministrica še čaka odgovor. #video

1,20

termometer

Slovenija še ni prejela uradnega odgovora Evropske komisije na predlagane spremembe prodajne zaveze o NLB, je v odzivu na neuradne informacije v medijih o dvomih komisije o slovenskem predlogu dejala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Evropska komisija naj bi se na decembrski uradni predlog Slovenije za spremembo zaveze glede privatizacije NLB odzvala zelo kmalu, v prihodnjih dneh.

"Po naših informacijah se Evropska komisija še ni izrekla o NLB in na njen odgovor še čakamo. Zato vsebine ne morem komentirati," je dejala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman

"To, da je Evropska komisija začela poglobljeno preiskavo, je običajen korak v takšnih primerih in še nič ne pomeni," je še dodala.

Presenetilo pa jo je zaporedje dogodkov. Prav bi bilo namreč, tako ministrica, da bi najprej na ministrstvu dobili uradni odgovor in šele nato videli odzive v medijih.

Slovenski predlog, ki vključuje prošnjo za znaten odlog predvidene delne prodaje banke in imenovanje upravljavskega zaupnika, naj bi bil za Bruselj neustrezen. Komisija namreč po neuradnih informacijah resno dvomi, da je lahko ta predlog enakovreden prvotni prodajni zavezi.

Po prvotnem dogovoru bi morali prodati 75 odstotkov banke

Mateja Vraničar Erman še čaka na odgovor iz Bruslja. Mateja Vraničar Erman še čaka na odgovor iz Bruslja. Foto: Matej Leskovšek Slovenija bi morala v skladu z zavezami v zameno za bruseljsko odobritev državne pomoči NLB v obdobju krize leta 2013 prodati 75 odstotkov minus eno delnico banke, in sicer najmanj 50 odstotkov do konca lanskega leta, preostanek pa do konca tega leta.

Ker Slovenija polovičnega deleža banke ni prodala do konca lanskega leta in ni izvedla predvidenega protiukrepa prodaje balkanskih bank NLB, je zdaj državna pomoč NLB iz leta 2013 nezakonita.

V prihodnjih dneh naj bi komisija sprožila poglobljeno preiskavo. Po sprožitvi preiskave imajo Slovenija in vse zainteresirane strani mesec dni časa za komentarje.

Lahko se zgodi, da bo država morala vrniti nezakonito državno pomoč

V prihodnjih dneh naj bi komisija sprožila poglobljeno preiskavo. Po sprožitvi preiskave imajo Slovenija in vse zainteresirane strani mesec dni časa za komentarje.

V komisiji po neuradnih informacijah upajo, da bodo v obdobju preiskave s slovenskimi oblastmi konstruktivno sodelovali in da jim bo uspelo doseči ustrezen izid. Če to ne bo mogoče, lahko komisija od Slovenije zahteva izterjavo nezakonite državne pomoči.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin