Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2011,
15.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

evro Angela Merkel Italija

Petek, 25. 11. 2011, 15.26

7 let, 2 meseca

Merklova in Sarkozy: Padec Italije bi pomenil dokončen konec evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta italijanskemu premieru Mariu Montiju obljubila podporo pri izvajanju nujnih stabilizacijskih ukrepov.

"Nemška kanclerka in francoski predsednik sta ponovno izrazila podporo Italiji, ob zavedanju, da bi padec Italije pripeljal do neizogibnega padca evra, kar bi povzročilo zaustavitev procesa evropskega združevanja z nepredvidljivimi posledicami," so po seji vlade zapisali v uradu italijanskega premiera. Nemško-francoski dvojec naj bi ob tem izrazil polno zaupanje v prizadevanja italijanske vlade za stabilizacijo javnih financ in zagon gospodarske rasti.

Prvi ukrepi naj bi šli v smeri znižanja porabe države Ministri italijanske tehnične vlade so razpravljali o varčevalnih ukrepih in strukturnih reformah. Prve ukrepe naj bi sprejeli v torek, šlo pa naj bi za znižanje porabe države in uvedbo davka na nepremičnine.

Rehn: Nikakor ne vidim padca evra, zagotovo ne Na obisku v Rimu se sicer mudi evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn. Ta se po srečanju z Montijem ni strinjal z Merklovo in Sakrozyjem, saj je prepričan, da evro ni pred propadom. Evropski komisar je poudaril, da si ne zna predstavljati padca Italije; Italija je bila in bo ostala osrednji del območja z evrom. "Nikakor ne vidim padca evra, zagotovo ne," je še zatrdil. Je pa priznal, da so stroški zadolževanja Italije "zaskrbljujoči" ter da bo nezaupanje finančnih trgov zagotovo negativno vplivalo tako na finančni sektor kot tudi na realno gospodarstvo.

"Dolžniška kriza se širi z obrobja v središče območja evra" Ob tem je poudaril, da gospodarske reforme, ki jih je zastavil Monti, "gredo v pravo smer". "Pričakujemo, da jih bo sledilo še več," je še dejal. V nastopu v italijanskem parlamentu je poudaril, da se dolžniška kriza širi z obrobja v središče območja evra, zato je nujno potrebno brez odlašanja sprejeti ukrepe "na vseh frontah".

Komisar Rehn meni, da so cilji za Italijo dosegljivi Ob tem je ocenil, da se Italija sooča z velikanskimi izzivi, saj so poleg ukrepov za stabilizacijo javnih financ potrebni tudi ambiciozni ukrepi za zagon gospodarske rasti, pri čemer bi bilo treba poskrbeti tudi za socialno pravičnost. Vseeno pa Rehn meni, da so ti cilji dosegljivi. Kot pravi komisar, za ranljive članice območja evra, kot je Italije, ni alternative znižanju javnega dolga. Italijo je pozval, naj da finančnim trgom in državljanom "jasne znake z jasnim in ambicioznim načrtom reform ter natančno časovnico", da bi tako pomirila negotovost.

Rehn je nekoliko okrcal tudi Nemčijo, ki s svojimi jasnimi in nepopustljivimi stališči narekuje reševanje dolžniških težav evrskega območja in z nasprotovanjem večji vlogi Evropske centralne banke pri reševanju dolžniške krize ter uvedbi skupnih evropskih obveznic vnaša nov nemir na finančne trge.

"Nemčija je pomembna članica EU, ki ima ključno vlogo, a ne odloča sama" Po Rehnovem prepričanju mora EU še naprej temeljiti na skupnostni metodi, v okviru katere se odločitve sprejemajo v evropskih institucijah s sodelovanjem vseh članic in ne zgolj omejenega kroga. "Nemčija je vsekakor zelo pomembna članica EU, ki ima ključno vlogo, a ne odloča sama," je zatrdil.

Nemški parlament prižgal zeleno luč za večje zadolževanje države Nemški parlament je medtem na račun glasov koalicije potrdil proračun za prihodnje leto, vreden 306 milijard evrov. Proračun za leto 2012 sicer med drugim predvideva nekoliko večje zadolževanje države. Nemčija naj bi se namreč zadolžila za 26 milijard evrov. Po sprejetem proračunu se bo Nemčija prihodnje leto zadolžila v večjem obsegu, kot se je letos.

Ne spreglejte