SiolNET. Posel danes Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Luka Koper v devetih mesecih z nižjim dobičkom

0,08

termometer

Luka Koper dvigalo |  | Foto: Luka Koper
Foto: Luka Koper

Skupina Luka Koper je v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 34,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. K padcu je prispevalo več enkratnih izrednih dogodkov, so pojasnili v Luki. Čisti prihodki od prodaje so se medtem zvišali za tri odstotke na 173,8 milijona evrov.

Luka Koper je danes na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila nerevidirano poročilo o poslovanju od januarja do septembra. Iz njega izhaja, da je skupina devetmesečje zaključila z 38,5 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je 32 odstotkov manj kot v letu 2018. Na nižji izid iz poslovanja so vplivali predvsem stroški dela, stroški takse na pretovor ter v letu 2018 prejeta odškodnina za dvigalo v višini 9,3 milijona evrov.

Brez te odškodnine, brez lanske prodaje objekta s pripadajočim zemljiščem v Prisojah, brez odprave rezervacij iz naslova tožbe v letu 2018 in brez letošnje takse na pretovor bi bil dobiček iz poslovanja v devetih mesecih za 10 odstotkov nižji od doseženega v enakem obdobju lani.

Isti razlogi so, kot so pojasnili v Luki, vplivali tudi na čisti dobiček. Ta bi bil brez teh izrednih dogodkov glede na lanskega nižji za 17 odstotkov.

Dobiček izpadel

Podobni so rezultati družbe Luka Koper. Njeni prihodki so se na letni ravni okrepili za tri odstotke na 170,8 milijona evrov, dobiček iz poslovanja je upadel za 34 odstotkov na 37,1 milijona evrov, čisti dobiček pa za 30 odstotkov na 33,5 milijona evrov.

Luka Koper | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Ladijski pretovor skupine Luka Koper je v prvih devetih mesecih letošnjega leta znašal 17,7 milijona ton blaga, kar je na ravni primerljivega obdobja preteklega leta in tri odstotke manj od načrtovanega. Skupina je glede na preteklo leto dosegla petodstotno zmanjšanje naloženega blaga ter povečala obseg razloženega blaga na in z ladje za tri odstotke.

Pri kontejnerjih je Luka zabeležila za odstotek manjši obseg, natančneje 734.487 kontejnerskih enot. Ob tem je bilo v devetmesečju pretovorjenih 503.653 avtomobilov, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2018. Manjši pretovor v letošnjem letu je posledica obstoječe tržne situacije zmanjšane prodaje vozil na naših ključnih trgih Evrope, so pojasnili v Luki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin