Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
8.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Lon banka banka Hranilnica Lon

Četrtek, 1. 3. 2018, 8.00

6 let, 1 mesec

Hranilnica Lon bo konec marca postala Lon banka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
LON banka | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Hranilnica Lon se bo preoblikovala v banko s 30. marcem. To so njeni lastniki potrdili na skupščini sredi lanskega decembra s sklepom, ki je veljaven od danes, uveljavil pa se bo konec meseca. "Kot organizacija smo zreli in samozavestni, da gremo korak višje in postanemo banka," je potezo obrazložila uprava.

Iz Lona so danes sporočili, da je skupščinski sklep določil, da mora nadzorni svet sklep, ki velja od danes, uveljaviti v 30 dneh. Tako so nadzorniki že na sredini seji določili, da se spremembe statuta uveljavijo s 30. marcem, ko bo sprememba vpisana tudi v sodni register.

Kot je v obrazložitvi spremembe dodalo vodstvo, je hranilnica dosegla stopnjo razvoja in obsega poslovanja, ki ji narekuje prehod v pravno obliko banke. Hranilnica ima dovoljenje za opravljanje bančnih in drugih finančnih storitev, zato ponovnega dovoljenja Banke Slovenije ne potrebuje. Preoblikovanje pravno in postopkovno gledano ne pomeni večjih sprememb na področju opravljanja dejavnosti.

Pomembno razliko pa je po interni oceni trga pričakovati pri strukturi komitentov, saj je predvsem med mladimi naziv hranilnica nerazumljiv, med aktivnimi in starejšimi pa naziv nakazuje na skromnost, varčnost, majhnost, enostavnost. To so sicer pozitivne vrednote, a niso popolnoma v skladu z Lonovimi ambicijami, je uprava še zapisala v obrazložitvi za delničarje.

Predloga ti na skupščini sredi lanskega leta niso potrdili, so ga pa na skupščini sredi lanskega decembra. Hranilnica je lani izvedla dokapitalizacijo, s katero je prag nad pet odstotkov delnic doseglo skupaj šest delničarjev. Na decembrski skupščini so ti upravo pooblastili za povečanje osnovnega kapitala za tri milijone evrov, predsedniku uprave Jaki Vadnjalu pa so izrekli nezaupnico.

Ne spreglejte