Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2015,
11.39

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

IAB Slovenija spletna trgovina Bojan Požar

Torek, 22. 9. 2015, 11.39

1 leto, 10 mesecev

LinkedIn – vodilni časopis med poslovno elito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V tekmovanju za srca in misli potrošnikov je IAB Slovenija pripravil 5. Akademijo, ki je imela pomembno poslanstvo - osvetliti spletno trgovino, programatično oglaševanje in digitalizacijo medijev.

Skrivnosti spletnega nakupa – proces lahko traja tudi več tednov Kakšno zgodbo pišejo naše misli od izbire izdelka do zaključenega nakupa v spletni trgovini, je udeležencem 5. IAB Akademije pojasnil Aljoša Domijan iz podjetja Menea.

"Upam, da vsi kupujete na internetu, če že ne prodajate," je pozdravil slušatelje IAB akademije Aljoša Domjan. Pri podjetju Menea, ki ima v lasti spletno trgovino EnaA, se redno srečujejo z naročniki, ki hočejo točno vedeti, kako ljudje razmišljajo, ko vidijo oglase na internetu.

O spletnih nakupih se odločamo mesece, preden se odločimo za nakup. Ko kupec izdelke odda v košarico, spletni nakup namreč še ni opravljen. Manj kot polovica spletnih kupcev tudi dejansko takoj zaključi nakup.

Spletni trgovci skrbno spremljajo, kako se vede kupec, ki se odloča za spletni nakup.

V tem primeru gre za manjšo vrednost nakupa. Pri dražjih nakupih pa se kupci še ves mesec vračajo, preverjajo pri konkurenci in primerjajo. Kot ocenjuje Domjan, ljudje v približno dveh do štirih tednih nakup tudi zaključijo. Skrivnost spletnega nakupa je torej v tem, da se čas trajanja nakupa meri v mesecih, česar se je treba zavedati že takrat, ko se odločamo za oglaševalsko kampanjo in promocijo izdelkov.

Kaj narediti z ljudmi, ki smo jih popeljali čisto do košarice? Spletne trgovce najbolj skrbi, kaj se zgodi, če kupec dejansko misli, da je nakup resnično tudi opravil. V roku 36 ur je trgovca EnaA že klicala tudi kakšna jezna stranka, kaj se dogaja. "Stranka ni nikoli kriva, kriv je naš slab uporabniški vmesnik. 24 ur časa imamo, da ujamemo vsaj tiste, ki želijo kupiti, mislijo, da kupili, pa niso povsem do konca izpolnili vseh formalnosti," je še povedal Aljoša Domjan.

Stranko je treba še enkrat obvestiti, da nakup ni zaključen. Nasvet za spletne trgovce: vključite te funkcionalnosti na svojo stran. Naj kupci vidijo, kaj so imeli nazadnje v svoji koašrici. To povečuje nakup.

Video – oglasna forma prihodnosti Damjan Planinc iz podjetja Get.In je na primerih dobrih praks prikazal, kaj v programatičnem oglaševanju deluje in kaj ne ter kakšen je dozdajšnji potek programatičnega oglaševanja pri nas. Programmatic je avtomatizacija zakupa oglaševanja s softwarom, ki olajša odločitve in zagotavlja boljšo učinkovitost. - Sistem odprtih platform je najbolj prevladujoč delež pri zakupu oglaševalskega prostora. Ta način zakupa je v povprečju nižje oziroma srednje kakovosten. Gre za vstopne strani ali strani, ki so malce bolj cenjene pri oglaševalcih. V večini primerov so cene teh oglasov nižje. Vprašljiv pa je tudi doseg teh kampanj. - Druga možnost, ki se vedno bolj izpostavlja, je okolje privatnih platform. Na eni strani je prodajalec, na drugi strani pa izbrani mediji. To je malce kakovostnejši inventorij, ki vključuje napredne formate. Mediji imajo nad tem načinom oglaševanja več nadzora, saj tudi sami lahko narekujejo pravila igre. Za oglaševalce je zanimivo, ker omogoča boljšo kvaliteto in višji »brand safety«, kar je ključno za uspešno oglaševalsko igro. - Tretja možnost je fiksni dogovor, kjer "programmatic" pomeni dejansko izvedbo znotraj softwara. Kupec in spletna stran se lahko hitreje dogovorita. Gre za večjo operativno učinkovitost. Cena pa je vnaprej znana.

Zakaj bi se mediji sploh odločali za tak način oglaševanja? Ker zagotavlja višjo učinkovitost in povečano vrednost svojega inventorija. Povečujejo ga z novimi možnostmi prihodkov. Mediji obljubljajo tudi, da oglase lahko vidi več različnih virov.

Realnost je morda povsem drugačna, zato je na mestu vprašanje, kaj v resnici deluje. Trg oglaševanja se je lani povečal za 70 odstotkov, tako da nekaj gotovo deluje, je prepričan Damjan Planinc. "Display je še vedno kralj, po drugi strani pa se je oglaševanje z video vsebinami povečalo za 100 odstotkov."

Oglasna tehnologija ima šest ključnih ciljev – transparentnost, tudi glede cen, sledenje uporabnikom, zamik med ponudbo in povpraševanjem, preprečevanje zlorab, interpretiranje podatkov. Kot zanimivost: Washington post ne dovoli dostopa do vsebin, če ima uporabnik vključeno blokado oglasnih vsebin. Čas bo pokazal, kaj zares deluje.

Investicije v video oglasne vsebine večje za 60 odstotkov Tadej Rovtar iz agencije Httpool je predstavil možnosti oglaševanja na LinkedInu v Sloveniji ter naprednejše upravljanje akcij na YouTubu, ki omogoča popolno 100-odstotno varnost blagovnih znamk, transparentnost in nadzor nad vsebino, kjer se kažejo oglasi.

Napredno oglaševanje na YouTubu je povezano z rastjo video vsebin za oglaševanje. Stopnja interakcij z video oglasi je precej višja, zato so se v povprečju investicije v video oglasne vsebine povečale za 60 odstotkov. 70 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov spleta je prisotnih na YouTube.

Primeri učinkovitih kampanj: CocaCola v času svetovnega prvenstva v nogometu, dosegli so 80-odstotni "share of voice". AMC je oglaševal na konkurenčnih oddajah in filmih, dosegel je 70-odstotni "share of voice". Volkswagen med tekmo super bowla.

LinkedIn – vodilni časopis med poslovno elito LinkedIn želi povezati vse strokovnjake na svetu, omogočiti nove priložnosti za vse profesionalce. Te možnosti se bodo močno povezovale s sposobnostmi, znanji, izkušnjami in priložnostmi, ki jih bomo dobili za svoj razvoj in za razvoj kariere.

Leta 2009 je bilo 32 milijonov uporabnikov, to število je lani zraslo na 342 milijonov, v Sloveniji jih je že 11 tisoč. Tam uporabniki investirajo svoj čas za znanje in osebno rast, kar se vidi tudi po vsebinah, ki jih uporabniki spremljajo. Tri od petih podjetij že uporablja LinkedIn, poslovna elita pa že uporablja LinkedIn kot pomemben vir informacij.

Ne spreglejte