Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
22. 4. 2014,
12.30

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Stojan Petrič Kolektor Anja Kopač Mrak

Torek, 22. 4. 2014, 12.30

2 leti, 2 meseca

Lastno znanje za problemsko nalogo in eno razpoložljivo službo v Kolektorju

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko je med vsemi kandidati najbolje opravil problemsko nalogo s področja strateške nabave, je kot zmagovalec 12. Zaposlitvenega izziva službo v Kolektorju dobil 26-letni Marko Jager.

Do prve službe s pripravo problemske naloge Zmagovalec letošnjega Zaposlitvenega izziva je postal 26-letni Marko Jager, ki je od novembra na zavodu za zaposlovanje čakal na svojo prvo službo. Zdaj se odpravlja v Kolektor, kjer bo kot zmagovalec letošnjega Zaposlitvenega izziva opravljal službo strateškega projektnega nabavnika.

"Nabava je danes zelo kompleksno delo. Ne kupujemo le osnovnih materialov kot so bili nekoč jeklo, baker ali železo. Mi kupujemo več kot sto reprodukcijskih materialov, zato bo moral naš novi zaposleni poznati tako razmere pri nabavi kot tudi posamezne materiale," je o nalogah zmagovalca izbora povedal predsednik uprave Kolektorja Stojan Petrič.

"Ker sem šele končal študij, nisem imel praktičnih znanj z zahtevanega področja. Očitno sem nalogo dobro opravil. Na fakulteti dobimo teoretično znanje, kako nato iskati službo, pa ne izvemo. Izziv ni bil lahek, toda zato so občutki zdaj toliko bolj sladki. Ne vem še, kakšna bo moja plača, niti to, kje bo moja pisarna. To se bomo dogovorili zdaj," je po razglasitvi povedal zmagovalec izbora.

180 ustreznih brezposelnih na zavodu, problemsko nalogo reševala deveterica O projektu in prostem delovnem mestu v Kolektorju je zavod za zaposlovanje obvestil 180 izbranih kandidatov in nato na uvodno predstavitev povabil 25 ustreznih oseb. Ti so nato opravili psihološke teste osebnostnih lastnosti, interesov in sposobnosti.

Pot do končne zmage na izzivu ni bila ne kratka ne lahka. V ožji krog se je nato uvrstilo 11 oseb, ki so obiskale Kolektorjeve prostore in se seznanile s problemsko nalogo. Reševalo jo je zadnjih devet posameznikov, v idrijskem koncernu pa so se nato odločili le za zaposlitev zmagovalca Jagra.

V dozdajšnjih enajstih Zaposlitvenih izzivih so zaposlili 20 brezposelnih, ki so rešili problemske naloge in prestali praktične preizkušnje. Šlo je za zelo raznovrstne poklice, službo pa so prek tega za Slovenijo inovativnega načina zaposlovanja dobile tudi tri brezposelne osebe.

Petrič: Danes je dobro službo težko dobiti tako doma kot v tujini Kolektor je v zadnjem letu zaposlil 50 mladih z višjo in strokovno izobrazbo. Čeprav pri zaposlitvi najprej iščejo domače iskalce zaposlitve, je teh zaradi razvejane dejavnosti zgolj v domačem okolju premalo.

"Mi smo lani na zaposlenega v izobraževanje vložili 250 evrov. Podobni načini iskanja so danes v svetu že stalna praksa, zato smo se tudi mi poskusili v izboru med najboljšimi nezaposljivimi ljudmi na zavodu. Treba se je zavedati, da je danes težko dobiti dobro službo tako doma kot v tujini," je povedal predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič.

Zgodbe o slabi praksi vplivajo tudi na samopodobo Slovencev Ravno ko je Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pozdravila tako sodelovanje Kolektorja kot zmagovalca letošnjega izziva, je Idrijo kot prispodobo gospodarskega položaja v Sloveniji stresel potresni sunek.

V Sloveniji je še vedno 126 tisoč brezposelnih, med temi kar četrtina mladih. V zadnjem mesecu je službo dobilo več kot tisoč mladih, kar pa je bila tudi posledica subvencij za samozaposlitev.

"Prav je, da v Sloveniji opozarjamo na slabe zgodbe, toda povedati je treba tudi tiste pozitivne. Slovenci tudi zaradi tega o sebi nimamo prav dobrega mnenja, zato je treba pozdraviti takšne akcije in posameznike, ki so se pripravljeni za svojo zaposlitev zelo potruditi. Danes pač formalna izobrazba ni več dovolj," je povedala ministrica Kopač Mrakova.

Ne spreglejte