Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2019,
15.44

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Nova KBM dividende Apollo Abanka

Petek, 5. 7. 2019, 15.44

4 leta, 9 mesecev

Lastnici Nove KBM za pet milijonov evrov dividend

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Nova KBM | Lastniki Nove KBM so sklenili, da si bodo od lanskega bilančnega dobička izplačali za pet milijonov evrov dividend. | Foto STA

Lastniki Nove KBM so sklenili, da si bodo od lanskega bilančnega dobička izplačali za pet milijonov evrov dividend.

Foto: STA

Lastnica Nove KBM, luksemburška družba Biser Bidco, je na današnji skupščini banke v Mariboru sklenila, da si od 131,66 milijona evrov lanskega bilančnega dobička izplača za pet milijonov evrov dividend ali 0,50 evra bruto na delnico, medtem ko 126,66 milijona evrov ostaja nerazporejenih.

Kot je razvidno iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa, je lanski bilančni dobiček sestavljen iz lanskega čistega dobička banke v višini 75,52 milijona evrov, zneskov iz naslova učinka sprememb računovodske politike zaradi prehoda na mednarodni standard računovodskega poročanja v višini 22,45 milijona evrov in zadržanega dobička iz preteklih let v višini 33,68 milijona evrov.

Abanka
Novice Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov

Biser Bidco v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo

Dividenda za lansko leto je bistveno nižja od dividende za leto 2017, saj si je lani Biser Bidco, v katerem ima 80-odstotni lastniški delež ameriški sklad Apollo, 20-odstotnega pa Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), izplačal za 45,8 milijona evrov dividend.

Skupščina je danes upravi in nadzornemu svetu za delo v lanskem poslovnem letu podelila razrešnico, se seznanila s poročilom o prejemkih organov vodenja in nadzora banke za lani ter soglašala s podaljšanjem sodelovanja z družbo Deloitte revizija še za leto 2021.

NKBM
Novice Nova KBM lani s 75,5 milijona evrov čistega dobička

Nova KBM podpisala pogodbo o nakupu Abanke

Apollo in EBRD sta pogodbo o nakupu 100 odstotkov banke za kupnino 250 milijonov evrov podpisala julija 2015, vse pogoje za nakup pa sta izpolnila aprila 2016. Nova KBM je junija podpisala pogodbo o nakupu Abanke, ki jo je država morala prodati, ker je bila tako kot Nova KBM in NLB konec leta 2013 deležna državne pomoči.

Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov, zaključek transakcije pa se ob upoštevanju pridobitve soglasij pristojnih organov pričakuje do konca leta. S prodajo Abanke je država končala privatizacijo bank.

Ne spreglejte