Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
5. 11. 2013,
13.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matej Lahovnik Slovenija Evropska komisija

Torek, 5. 11. 2013, 13.18

7 let, 2 meseca

Lahovnik o jesenski napovedi: Vsi okrevajo, le v Sloveniji se kriza poglablja

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri gospodarskih napovedih Evropske komisije vsaj za Slovenijo velja Murphyjev zakon - s slabega gremo še na slabše -, ugotavlja ekonomist Matej Lahovnik.

Evropska komisija v jesenski napovedi, ki je bila predstavljena danes, napoveduje 2,7-odstotni padec gospodarske rasti v prihodnjem letu (Slovenija bo edina država v EU poleg Cipra, kjer se bo gospodarstvo krčilo tudi prihodnje leto), leta 2015 pa 0,7-odstotno rast.

Izgubljeno desetletje za Slovenijo Po mnenju ekonomista Mateja Lahovnika 0,7-odstotna rast bruto domačega proizvoda (BDP) leta 2015 ne pomeni nič, je skorajda ničelna rast, saj se je slovenski BDP v času krize, torej v času zadnjih šestih let, močno znižal. Še zlasti, ker bodo vse druge države EU razen Cipra leta 2014 močno okrevale, naša država pa bo še padala.

Druge države EU bodo imele tako leta 2015 že zmerno in trdno rast, Slovenija pa bo po dveh dodatnih padajočih letih okrevala z minimalno rastjo. S takšno dinamiko slovenske gospodarske rasti bo trajalo več kot desetletje, da se bomo vrnili na raven BDP pred krizo, zato lahko govorimo o izgubljenem desetletju, o izgubljenem desetletju celotne generacije, pravi Lahovnik.

Javni dolg postaja vse večja težava Evropska komisija napoveduje tudi povečevanje slovenskega javnega dolga: letos naj bi bil 63,2 odstotka BDP, prihodnje leto 70,1 in leta 2015 74,2 odstotka. Lahovnik se ne strinja z ekonomisti, ki poudarjajo, da slovenski delež javnega dolga, ki je nižji od povprečja EU, še ni problematičen. Po njegovem mnenju namreč pozabljajo, da je Slovenija med tremi državami EU, kjer javni dolg najhitreje narašča.

Prav tako ti ekonomisti premalo upoštevajo, da servisiranje obresti na javni dolg postaja velik likvidnostni problem, in sicer zato, ker ima Slovenija negativno gospodarsko rast, obresti pa bodo na drugi strani na letni ravni znašale že milijardo evrov.

Slovenija ustvarja premalo delovnih mest Glede napovedi Evropske komisije o rasti brezposelnosti – letos bo 11,1-odstotna, naslednji dve leti pa 11,6-odstotna – Lahovnik poudarja, da je Slovenija ena od treh držav EU, kjer se ustvari najmanj delovnih mest. To krepi pesimizem v državi, zlasti med mladimi, kjer je brezposelnost na rekordni ravni. Brezposelnost med mladimi bi bila še višja, če se ne bi prikrivala s fiktivnimi študentskimi vpisi na univerze in visoke šole. Vse več mladih odhaja v tujino. Prekmurje že postaja spalno naselje za Avstrijo.

Lahovnik glede napovedi Evropske komisije pojasnjuje, da pri teh napovedih vsaj za Slovenijo velja Murphyjev zakon: s slabega še na slabše. V primerjavi s spomladansko napovedjo je namreč Evropska komisije napovedi za Slovenijo še poslabšala. Lahovnik pričakuje, da bodo višji in novi davki, ki jih uvaja oziroma načrtuje zdajšnja vlada, zadeve v prihodnje še poslabšali.

Vlada Bratuškove ne spodbuja gospodarstva, ampak ga zavira Septembra se je tako, v povezavi z višjim DDV, v primerjavi s prejšnjim letom prodaja v trgovini na drobno znižala za več kot štiri odstotke. Vse bolj prihaja v ospredje problem padajoče kupne moči, ki negativno vpliva na porabo, ta pa negativno na okrevanje zlasti storitvenega sektorja. Kje so projekti za oživitev gospodarstva, se sprašuje Lahovnik, ki je spomnil, da je zdajšnja vlada obljubljala, da bo projektna vlada, do zdaj pa nismo videli niti enega projekta, ki bi koristil gospodarstvu. Namesto da bi vlada spodbujala okrevanje, zavira gospodarstvo.

"Najbolj skrb vzbujajoče je, da vladi Alenke Bratušek uspeva plavati proti toku. V času Pahorjeve in tudi Janševe vlade smo se spopadali z izjemno neugodnimi makroekonomskimi okoliščinami na mednarodnih trgih, vlada Alenke Bratušek pa nasprotno z ugodnimi razmerami na mednarodnih trgih. Toda Slovenija ima kljub temu slabe rezultate, medtem ko druga gospodarstva okrevajo," je še dejal Lahovnik.

Ne spreglejte