SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kri, znoj in solze – edina rešitev za Slovenijo?

3

termometer

 | Foto:
Šest let po prevzemu evra je Slovenija blizu prošnji za finančno pomoč iz Bruslja. Pri gospodarstvenikih in ekonomistih smo preverili, kaj bi morala naša država storiti, da bi se izvila iz krize.

Če se želi Slovenija rešiti iz politične krize in se vrniti nazaj na pot gospodarskega razvoja, si mora najprej in predvsem pridobiti zaupanje.

Brez učinkovitega pravosodnega sistema ne bo šlo, pravi ekonomist Matej Lahovnik, ki opozarja, da se bodo brez tega spet uveljavile različne sporne menedžerske prakse.

Z učinkovitim pravosodjem do pregledne privatizacije Da je pravosodje ključno, se strinja tudi njegov stanovski kolega Bernard Brščič: "Pravna država ni le imunski sistem gospodarstva, temveč družbe kot celote."

Na teh temeljih bo lahko Slovenija izvedla pregledno privatizacijo, s katero bi se politika izločila iz gospodarstva in ne bi več vplivala na podjetja, razmišlja Lahovnik.

Podjetjem boljši pogoji za poslovanje Podjetjem je treba omogočiti tudi preprostejše, preglednejše in predvsem hitrejše poslovanje, kar lahko prinese samo odprava administrativnih ovir. Le tako bodo imela primerljive pogoje za razvoj in bodo konkurenčna podjetjem razvitejših gospodarstev, opozarja Lahovnik.

Nekdanji gospodarski minister poziva politiko, naj zaviha rokave in se loti strukturnih sprememb.

Imamo preveč družboslovcev Brščič poleg reforme pokojninske blagajne in racionalizacije javnega sektorja predlaga reformo šolskega sistema.

Preveč je družboslovnega in premalo naravoslovnega kadra, tako na trgu delovne sile vlada popolno neskladje med ponudbo in povpraševanjem, pravi. Podobne trditve smo lahko večkrat slišali tudi od nekaterih gospodarstvenikov.

Težava slovenskega gospodarstva je tudi njegova relativna zaprtost. Če bi odprli vrata tujim naložbam, s tem ne bi prišla le nova delovna mesta, temveč bi to sprožilo pritok novih znanj, idej in inovacij. Lahovnik dodaja, da bi se tako presekala tudi različna tranzicijska omrežja, ki zavirajo gospodarski razvoj.

Resnih strukturnih reform se je sicer v trenutni politični ureditvi težko lotiti, saj so možnosti politične blokade preveč dostopne. Zato bi po mnenju obeh ekonomistov položaj Slovenije morali začeti reševati pri politiki. Natančneje pri volilnem sistemu.

Prepričana sta, da bi nepregleden proporcionalni sistem, ki majhnim strankam vedno znova omogoča koalicijsko izsiljevanje, morali zamenjati z večinskim, ki bi dal jasno vedeti, komu so volivci večinsko zaupali mandatno pristojnost in odgovornost za upravljanje države.

Kri, znoj, solze Da bo država res dosegla zeleno vejo, bodo potrebni "kri, znoj in solze, potrebno bo odpovedovanje", je realen Brščič. Tudi če bo prišla trojka, ki je po njegovem mnenju le "politična bergla, ki pomaga reševati politično težavo", bomo Slovenci "grenka zdravila" morali pojesti sami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin